Havørne-tv 2016 - oplev Danmarks største rovfugl direkte

HAVØRNE-TV Alt kan tilsyneladende ske, når landets mest kendte havørne-par udlever familie-livet direkte for åben skærm. Følg med herunder, når du vil, i havørnenes yngletid. Du kan også genopleve den mest dramatiske sæson af dem alle i en kort video om sæsonen 2015, hvor havørnens æg forsvandt en mørk morgen.

Havørneparret i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog er det mest kendte af alle landets omkring 70 ynglepar, fordi DOF har sendt direkte fra deres rede siden 2013. Tryk på pilen og oplev havørnene direkte. Dit billede vil stoppe efter fem minutter. Du kan afspille igen derefter. 

Følg også med på Havørnene, Facebook-siden med billeder og videoklip, hvor du også kan dele, hvad du ser fra reden. Du kan også som kernemedlem af DOF skrive kommentarer her på siden allernederst. Neden for web-tv-billedet er der video med sammenklip fra den hidtil mest dramatiske og spændende sæson af dem alle, 2015. God fornøjelse.

Webkameraet er en del af DOF's Projekt Fugle Overalt, som Nordea-fonden finansierer ligesom HejreTV og UgleTV

VIDEO: Da havørnenes æg forsvandt - den mest dramatiske sæson:

Mulighed for sort skærm 

Det er en teknisk bedrift at  sende fra en ørnerede i Danmarks vildmark. Muligvis kan der i perioder være sort skærm, hvis antallet af soltimer er lavt i starten af sæsonen. Kameraet kører på batterier, som oplades ved hjælp af solceller. Desuden kan internetforbindelsen til reden være ustabil.

Ser du noget spændende?

Skriv en kommentar herunder, hvis du er kernemedlem af DOF, hvis du ser noget særligt spændende på reden. Skriv endelig dato, tidspunkt og en kortfattet beskrivelse af, hvad I har set.

Vi vil meget gerne høre fra jer.

Se mange flere klip fra havørnereden på DOF's YouTubekanal.

Læs mere om DOF's Projekt Ørn.

Se havørne-tv direkte fra en havørnerede i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog. Første æg blev lagt 28. februar.

Kommentarer

Der er lige blevet fodret - i hvert fald blev den ene unge fodret. Det så ud til at hannen havde bragt en fugl - måske en blishøne - til reden. Nogle af bidderne blev slugt med både dun, knogler og strå. Er der nogen, der ved hvor mange gange om dagen ungerne spiser?

Afventer, at ørneungerne begynder med deres fantastiske vingeøvelser.

Her er lidt fakta om vores alles yndlings-unger. Som nogle af jer nok har bemærket har de fået ring på. Det skete onsdag morgen, hvor de special uddannede havørne-ringmærkere fra Zoologisk Museum var forbi ungerne. Vi har i år en hun og en han som på ringmærkningsdagen var 49 og 47 dage gamle. Hunnen var den tungeste med sine 4,5 kg, hannen blot et halvt kilo lettere. De er sunde og raske at dømme efter vægt og fremtoning.

Morgenmaden består af en aldeles levende hornfisk, som de lurer noget på, hvordan de skal gribe an.

Ungerne sover dybt. De har det super,.

Ungerne sover dybt. De har det super,.

Ungerne sover dybt. De har det super,.

Den ene unge skriger og skriger. De er blevet ringmærket. Hvornår, og ser vi igen en video af ringmærkningen.

Der fodres på livet løs her ved 22 tiden. Det ser ud til at begge får rigeligt. Den ene har lagt sig propmæt,har jeg indtryk af. En større fugl har de fået.

17,55 er der serveret hornfisk. Den gamle ørn plukker i fisken. Den ene unge skriger i ét væk. Tigger. Bliver også fodret, men i øvrigt kan ungerne godt selv. Den anden unge er rolig - og formentlig mæt. Kl. 17,00 bliver det sjovt. Den store unge tager hele bagenden af fisken og prøver at få den ned i et stykke. Men den er jo ingen ugle. Til gengæld får den anden unge også fat, og de hiver i hver sin ende. Den store hiver så kraftigt, at den samtidig sender en langskid af sted. Inponerende !

Der bliver fodret. Den ene unge får som sædvanligt til den trimler, den anden piber hjertenskærende. Når der kommer noget ind, skal noget ud, og den velaffodrede unge kvitterer med en bagskid lige i øjet på forælderen.

kl. 19,55 er familien samlet i ørnereden. Der er leveret en fugl - blishøne tror jeg. Største unge sætter sig straks på byttet. Ingen får lov at nærme sig. Den ene gamle ørn flyver bort. Den anden kommer lidt for nær den store unge og får et nap ! Mindste unge piber slemt, men kommer ikke til "fadet". Den store unge virker ikke specielt ivrig efter at spise af fuglen, men har sat sig godt og grundigt på den.

Kl. 17,35 og frem. Der er serveret. Man kan ikke se hvad, men noget med en del kød på. Den store unge sætter sig totalt på byttet og æder rub og stub. Den mindste stirrer intenst på og prøver at nærme sig. Prøver at snuppe en lille bid, men får straks et nap. Den indtager en ydmyg position med hovedet bøjet mod redefyldet. Det må være hårdt, hvis den er meget sulten. Den store spiser op uden at levne den mindste luns. Sådan er vilkårene.

Ørneungerne virker intense i deres venten på mad. Den ene går noget tæt på redekanten, og begge skuer langt. Jeg tror, de er sultne. Der skal meget til, for at så store fugle kan vokse tilstrækkeligt.

Herligt. Ungerne tager fisken fra hver sin ende og deles pænt om det.

Så har mor landet en stor halvlevende hornfisk - og er så fløjet igen. Ungerne forsøger sig med at få hul på maden.

Kl. 17,25 lander moderørnen - uden mad! Ungerne klager sig. De virker meget sultne. Hun prøver at rode lidt i redefyldet, men det giver ikke noget. Hun flyver ud igen. Lad os håbe, der snart kommer nye forsyninger.

Ørnefar serverede i morges en fugl i reden. Det store Ørnebarn var sulten og ville ikke dele, men huggede ud efter det knap så store Ørnebarn. Ørnefar forsøgte at komme den lille til undsætning, men opgav på grund af stor vrede fra det største Ørnebarn. Så plukkede han lidt i nogle rester i reden og gav til den mindste. Hvad der videre skete, har jeg ingen ide om. Jeg tror, ar dette er foregået omkring kl. 7.30

Nogen, der har set de voksne ørne i dag ?

Ligesom ugleungerne er ørneungerne også meget alene i reden, og fortsat er der ikke mange madrester.

Der er stadig sort skærm her kl.2105.

Hvorfor er der sort skærm siden i går?
Er det tid for ringmærkning af ungerne?

Ja, jeg synes hele tiden det har set ud, som om der ikke er så meget føde som de foregående år. Det er ikke mange hornfisk, ål eller blishøns, vi har set.
Man må håbe, der alligevel er nok, og ungerne er da blevet pænt store.

Mon det er knapt med frisk føde. Begge voksne graver dybt i sengehalmen efter gamle rester.

Så er der morgenvækning. Den en ørneunge ligger og dovner. Den anden står ved redekanten og ser ud, som om den skuer efter madbringeren. De er kæmpestore, og vingerne skal for alvor til at trænes. Den mindste unge sætter sig op på halen. Det ser sjovt ud, når de dumper tilbage i siddende stilling. Den mindste vralter derefter baglæns ud mod redekanten, og kl. 09,45 sendes en perfekt langskid, nu ud over redekanten, så mon ikke nok, ungerne har fået morgenmad.

kl. 19,35: Ørneungerne fodres, og man må sige, at der er en fornuftig fordeling af maden. Næsten hver anden bid til hver. Ungerne er for mig at se næsten lige store og rigtig stærke at se på. Et vellykket projekt!

Her kl. 06:11 kommer hannen (tror jeg) med en blishøne, som stadig er levende og oplever at blive brugt som foder til ungerne, mens den selv kigger på!!

Naturen er en grum og fascinerende verden....

Ungerne med far i reden. Ingen mad. Den mindste synes at være meget sulten
Moren kommer uden mad og hannen forlader reden. Ungerne ser sunde ud.

Ungerne med far i reden. Ingen mad. Den mindste synes at være meget sulten
Moren kommer uden mad og hannen forlader reden. Ungerne ser sunde ud.

Ungerne går hele tiden nærmere redekanten. Nysgerrige efter, hvad der er udenfor? Det ser ud til at være flotte, stærke ørneunger, uanset, at jeg hele tiden synes, madforsyningerne er mere knappe end de andre år. Nå, det betyder vel så, at der ikke ligger en masse uspiste ådsler og stinker og kalder fluer til.

Hold nu op hvor ungerne vokser
Jeg har lige været uopmærksom i 2 døgn p.g.a barnebarnets konfirmation og i mellemtiden er ørneungerne vokset til stor størrelse, med hver deres karakter

Det ser ud, som om den mindste unge allerede har et instinkt for at bygge rede. Den flytter i hvert fald meget rundt på græsset i reden. Det er nu, ungerne ser så sjove ud med deres grå "kalot".

Hele familien i ørnereden samlet. Ungerne - hvor er de store, snart ingen dun men kun fjer - dovner og daser, og forældrefuglene ser på. Ca. 19,16 flyver hannen fra reden, måske efter mad, for jeg synes ikke, der er de dynger af mad, som vi sommetider har set.

kl.21.23 Der er stadig farve på billedet her i skumringen
Ungerne ligger og putter og puffer, mens den voksne holder vagt. De er vist godt mætte alle 3 og resten af et par blishøns ligger i depotet

Tja, for mig er det noget problematisk om jeg får noget at se fra reden. Stillbilleder. Jeg har gjort o g gør det jeg plejer. Er det klip i aften ? De ser i hvertfald sunde ud, ungerne.

Der fodres ved 11,45-tiden. der er tilsyneladende ikke særlig meget mad, så ungerne er nok sultne. Den ældste unge giver den yngre et ordentligt nakkedrag, og den yngste dukker sig og fortrækker. Det sker et par gange, men til sidst fodres også den yngste.

Prøv at kaste et blik på redens omgivelser - ja farverne er skiftet til lys grøn og snart kan vi slet ikke se skovbunden længere
Hr. Ørn har vagten og spiser selv lidt morgenmad, mens ungerne, der er stop mætte, ordner den spirende fjerdragt.
Det er bare dejligt at se, hvor alting forløber godt

Funktionen "Fuld skærm" virker igen på billedet fra havørnereden.
Ved uglereden er der nu selvstændigt kommentarfelt - lige som dette.

07,40 webcam-tid: Et lille uglenæb stikker frem under moderfuglens mave. Lidt senere gaber det lille næb og hele ungen titter frem i morgenlyset. Det ser sjovt ud, når de sådan titter frem under moderens mave. Tilsyneladende hele tiden rigeligt med mad i reden.

Funktionen hvor kamerabilledet kan klikkes op til "Fuld skærm" virker ikke. Den er nyttig i det hele taget, og især hvis man vil lave et skærmbillede. Jeg har meddelt FB Havørnene (Uffe hos DOF) dette i en personlig besked. Og håber på en reaktion snarest belejligt.

Endelig bedre vejr :-)

Hannen havde åbenbart nat tjansen ved unger, han fløj fra reden kl. 0609 hvorefter hunnen ankom kort tid efter. Hannen er nok taget på jagt :-) Så alt ser ud til at være i den skønnest orden.
Skønt også at kunne høre alle de andre fugles sang :-)

Så er moren der med fugl og begge får ,den store dog mest.

Ungerne er alene og tumler rundt ,næbes og den lille kalder. Sikker på at begge er sultne.

Ungerne er alene og tumler rundt ,næbes og den lille kalder. Sikker på at begge er sultne.

Ungerne er alene og tumler rundt ,næbes og den lille kalder. Sikker på at begge er sultne.

De to dejlige unger er alene i reden . De ser rigtig sunde ud.

Kære DOF, hvorfor kan man ikke længere får stort billede? Det lille billede er altså for småt!
Else Petersen

kl. 09,21 web-cam-tid: Stort morgenmåltid til ugleungerne. Den mest ivrige får en større luns, end den nemt magter. Kæmper længe med at få slugt lunsen. Efter lang tid glider den omsider ned. Den skal nok få lært at sluge en hel rotte.

Undskyld, hvis jeg gjorde nogen nervøse. Uglemor forlod for ca. 10 min. siden for et øjeblik reden, og der er altså TO fine unger.

Kl 2038 og frem er der dejlige billeder af en efterhånden stor ugleunge, der fodres af moderfuglen. Men hvor er den anden unge? Underligt, at den slet ikke deltager. Har nogen set dem begge fornylig.

Sider