Danmarks 10. fund af amerikansk svømmesneppe set på Geddal Enge

Da Leif Novrup 26. oktober stod og scannede vadere på Geddal Enge i nærheden af Skive, fik hans opmærksomhed pludselig et hak opad, da en suspekt svømmesneppe pludselig dukkede op i hans teleskop. Herunder kan du læse hans beretning fra fundet, som hurtigt fik mange twitchere til at rykke ud.

Danmarks 10. fund af amerikansk svømmesneppe æder løs på Geddal Enge. Foto: Gerner Majlandt/DOFbasen

Leif Novrup beskriver fundet sådan på DOFbasen:

Kl. 10 opdagede jeg i teleskop på lang afstand en svømmesneppe. Dens ivrige plukkende bevægelser fra side til side fangede min opmærksomhed. Troede på thorshane, men næbbet var langt og tyndt, så jeg meldte den ud som odinshane. Jeg syntes dog den var for stor dertil, så da jeg nåede ned til bilen, fik jeg fat i fuglebogen og så faldt det på plads med amerikansk svømmesneppe. Halsen var lang, og der var ikke hvide striber på ryggen og den kraftige sorte streg ved øjet på odinshanen var der ikke. Kun gråtonet. Jeg måtte af sted igen, og fandt hurtigt fuglen der gjorde opmærksom på sig med dens ivrige bevægelser. Den kridhvide underside lyste vældig op. Havde lang hvid øjenbrynstribe og sylespids næb. Fløj op sammen med hjejler, da vandrefalken var i luften, og jeg kunne se ensfarvede mørke vinger, stor hvid overgump mod mørkegrå overside. Et par gange senere fik jeg også set gule ben. Meldte den nu ud på Birdalarm som amerikansk sneppeklire og ønskede hjælp. Flere meldte sig. Bl.a. den lokale fotograf Keld Christensen, men også Henrik Haaning var villig. Jeg havde i mellemtiden ringet til Ole Amstrup og fået gode råd. Hjejlerne fik igen den på vingerne og i mindst en halv time kunne jeg ikke finde den. Men fra 11:55 til 12.25 fik den frit fremme og fouragerede og der blev taget fotos af Keld. Efterhånden kom mange til hjælp og kl. 1246 meldte jeg den ud som bekræftet amerikansk svømmesneppe. 

Dette 10. fund udmærkede sig yderligere ved at være det første danske fund fra oktober. De ni foregående observationer har primært fundet sted i april til og med juni.

Gårsdagens fund skal naturligvis godkendes af SU for at tælle, men fotos osv. gør, at det nok ikke bliver noget problem.

Svenskerne har til sammenligning også 10 fund, og deres forekomster minder tidsmæssigt meget om de danske.

Hele otte af de danske fund er gjort langs den jyske vestkyst. De to resterende fund stammer begge fra Kofoeds Enge på Amager.

Den amerikanske svømmesneppe er meldt pp. her til morgen.

Se DOFbasens obs af fuglen her.

Og så blev der lige set stor skrigeørn i Roskilde!