De danske hedehøge er nu nået til Afrika

I løbet af september er de tre danske hedehøge, som er mærket med satellitsendere, nået frem til deres overvintringsområder i Vestafrika. Lea opholder sig nu i Mauretanien, Mathilde er i Mali, og Pierre har indtil videre slået sig ned i Niger.

Hedehøgenes bevægelser kan følges på kortet nederst i denne artikel samt på Pandions forside, og de danske hedehøge er fortsat orange (Mathilde), pink (Lea) og lyseblå (Pierre). De øvrige fugle på kortet er mærket i andre lande i Nordeuropa.

De danske hedehøge med satellitsendere har vist os vej til overvintringsområderne i det vestlige Afrika. Netop nu er der tre danske hedehøge i Vestafrika, som sender signaler fra henholdsvis Mauretanien, Mali og Niger. Foto: Michael Borch Grell.

Lea og Pierre forlod begge Danmark i begyndelsen af august, hvorimod Mathilde opholdt sig nær Ballum frem til slutningen af august. Både Lea og Pierre nåede den nordafrikanske kyst i Algeriet d. 4. september, mens Mathilde først krydsede havet d. 12. september.

Alle de tre fugle har altså brugt tid i Europa undervejs, henholdsvis i Tyskland, Holland & Frankrig, og de anvendte opholdsområder er formodentlig af stor værdi som optankningssteder inden det lange træk til Afrika. Siden opholdet i Europa har hedehøgene krydset såvel Middelhavet som Sahara; de 1000 kilometer gennem ørkenen udgør en rejse på flere dage.

Det er fascinerende at følge fuglenes vej til overvintringsområderne. Flere gange undervejs har de vist sig at gøre ophold i nøjagtigt de samme områder, som de selv eller andre danske hedehøge tidligere har gjort ophold i.

Netop nu opholder Lea sig i det overvintringsområde i Mauretanien, som hedehøgene Iben og Jørn anvendte flere vintre i træk, ligesom Mathilde er tilbage i det område i Mali, som hun tidligere har anvendt i de tidlige vintermåneder. Pierre opholder sig i Niger, hvor hedehøgen Karen overvintrede i 2008.

På hjemmesiden for hollandske Werkgroep Grauwe Kiekendief, som vi samarbejder med omkring hedehøgen, kan du læse mere om alle de syv satellitmærkede fugle: Klik her.

Læs mere om de danske hedehøge: Klik her.