Lille sensation: Nu har tv-havørnene 2 unger at fodre

I dag kom den 2. og sidste unge ud af ægget hos det havørne-par, danskerne kan følge på DOF’s havørne-tv. Dermed lykkes det alligevel havørneparret at bidrage til den danske bestand, selv om deres første 2 æg forsvandt i gabet på en husmår.

To små dunede hoveder kunne ses i dag for første gang under deres store mor i den rede, DOF sender direkte havørne-tv fra.

Dermed har havørne-parret for alvor overvundet modgangen i marts, da deres første 2 æg forsvandt i gabet på en æggesulten husmår, der huggede begge æg for åben skærm. 

Det er faktisk en lille sensation, for det er ikke så tit, de lægger æg igen efter et kikset første yngleforsøg. Det er fantastisk, at de lige netop gør det i samme rede, hvor vi har vores kamera, for de kunne have bygget en rede et andet sted, siger Kim Skelmose, projektleder for DOF’s Projekt Ørn.

Se en kort video med begge unger længere nede.

Lørdag formiddag 23. maj så vi de første glimt af den første nye unge hos havørne-parret. Det andet æg blev lagt 20. april, hvor for øjnene af de heldige seere, der fulgte med direkte.  

Kim Skelmose er begejstret over den nye unge og over, at parret kommer så stærkt tilbage efter æggerovet.

Dette havørne-par giver os den ene store naturoplevelse efter den anden i år. Det, at vi nu ser to unger i reden på trods af æggerovet, er jo et enestående eksempel på, hvordan havørne kan overvinde tilbageslag som at få røvet sine æg. At vi mange tusinde havørneseere så oveni købet får lov at opleve det hele derhjemme fra, er jo utroligt dejligt, siger Kim Skelmose.

Unger vigtige for bestanden

Han minder om, at ungerne er lige så vigtige, som de er spændende at følge for de mange tusinde interesserede seere.

Vores bestand af havørn er ved at etablere sig igen efter at have været udryddet i Danmark indtil 1996. Sidste år fik vi flere unger på vingerne end nogensinde, og det skulle gerne fortsætte i år og i årene frem, hvis vi beskytter dem og vores natur. Derfor er det vigtigt, at havørneparret nu har været dygtige til at udruge denne unge og forhåbentlig også den anden om nogle dage, siger Kim Skelmose.

Begge unger er udklækket cirka en måned senere end normalt og er dermed nogle af de havørneunger, der kommer til verden senest i ynglesæsonen.

Dermed bliver de også nogle af de unger, der flyver fra reden senest på året, formentlig først engang i starten af september.

Det bør ikke betyde noget for ungernes chancer for at overleve. Så længe forældrene har nok af blishøns, ænder og fisk at fange, skal de nok klare sig godt nok til at kunne overleve forsinkelsen, siger Kim Skelmose.

Pressekontakt

Kim Skelmose, Projektleder, Projekt Ørn 2773 4070

Video og billeder:

Uffe Rasmussen uffe.rasmussen@dof.dk

FAKTA: Den mest dramatiske tv-sæson

Havørnene lagde æg som normalt i marts.

20. marts forsvandt begge æg i morgenmørket.

En optagelse afslørede senere en æggesulten husmår som æggerøveren.

I en tid vidste man ikke, hvad ørnene nu gjorde.

Men snart fløj de igen nye grene til reden, og man så dem parre sig væk fra reden.

17. april lagde hun så det første æg

20. april lagde hun det andet æg.

1. sene unge kommer til verden 23. maj

2. unge kommer til verden 26. maj

26. maj kom den 2. og sidste unge til verden i havørne-reden fra DOF's webtv.

Kommentarer

Den største af ungerne hakker den lille unge hver gang den rører sig eller prøver at få lidt mad. De t kan jeg ikke huske de gjorde sidste år. Forhåbentlig går det ikke galt.
Det er ikke rart at se på.

Det er en herlig nyhed, Ann-Merry. Jeg synes jeg så en revne i ægget igår. Godt du har set ungen.
Og tak for nyheden. Ja, de skal nok klare opfostringen som du siger.

Jeg tror, vi er mange, der synes, at det er intet mindre end en stor sensation, at det er lykkes for havørneparret at udruge to unger i andet forsøg. Nu krydser vi fingre for, at det må lykkes forældreparret at få ungerne på vingerne, og mon ikke det lykkes med et så erfarent par :-)