34 gåsegribbe over Nordjylland

En tur i Lille Vildmose med en flot ørnevåge i kikkerten endte med at blive en parentes. Danmarks første flok af gåsegribbe stjal pludselig billedet, og underholdte i flere timer i luftrummet over Aalborg. Se en vild video af gribbenes ædegilde på en gård i Jylland nederst.

”Har i røget hash?” ”Har i drukket?” ”Er I de to tosser?” Det var nogle af kommentarerne som mødte de to findere, Lars Nielsen og Carsten Bohn Søndergaard, af en af de mest spektakulære fugleobservationer nogensinde i Danmark: Flokken på 34 gåsegribbe som de stødte på nær Lindenborg i Nordjylland i går ved 15-tiden. Selv havde de meget svært ved at tro deres egne øjne, og tænkte flere gange i andre muligheder. Der måtte være en mere naturlig forklaring. ”En stor flok af store fugle – det må være traner – men der mangle både ben og hals”. ”Passer halen på kongeørn?” ”Øh nej – og der er jo 34”. De kunne egentlig godt selv se på billederne, hvad de havde fotograferet, men syntes alligevel, at de skulle have andre til at se på dem, og alle kunne selvfølgelig bekræfte, at det vitterligt var gåsegribbe!

"Hvad fanden er det?" "Traner" - "nej". "Kan det være kongeørne?" - "Nej". Et af de første billeder af gåsegribbene nær Lindenborg den 24. juni 2016. Foto: Lars Nielsen.

Os der befandt os i Nordjylland begav os ud i landskabet for at prøve at finde flokken.

Det blev Simon Sigaard Christensen, der trak det lange strå, da han, fra sin altan i Aalborg Centrum, spottede 28 af gåsegribbene kredsende over byen! Heldigvis var gribbene meget ubeslutsomme, og brugte flere timer på at kredse, glide og kredse igen over byen. Derfor nåede rigtigt mange at se dette spektakulære skue, indtil de efterhånden samlet fløj i en sydøstlig retning, hvor de havde udset sig en overnatningsplads i en grantykning ved Dall Hede nær Ferslev.

Alle 28 gåsegribbe over Frejlev ved Aalborg den 24. juni 2016. Foto: Conny Jensen.

Gåsegribbe over Frejlev ved Aalborg. Den 24. juni 2016. Foto: Lars Paaby.

Gåsegribbe på overnatningspladsen, Dall Hede den 24. juni 2016. Bemærk de brune og løse halskraver og de helt sorte næb der antyder at der er tale om 2K-fugle. Foto: Conny Jensen.

Gåsegribbe på overnatningsplads, Dall Hede den 24. juni 2016. Bemærk at fuglen i midten af billedet har ret lyst næb, men stadig brunlig halskrave. Det tyder på en immature fugl, nok 3-4K. Foto: Mette Berg.

Hidtil er der i Danmark set 6 gåsegribbe siden 1858. Alle har drejet sig om enkeltfugle. Set i det perspektiv bliver fundet af den danske flok bare endnu mere spektakulært.

At gåsegribbe optræder i flokke i Vesteuropa udenfor yngleudbredelsen, er ikke et ukendt fænomen, men det er ret nyt. Gennem de seneste år har der været næsten årlige observationer af flokke i eksempelvis Holland og Belgien. I Holland har man aflæst flere ringmærkede fugle, hvor det har vist sig at de fleste stammer fra Pyrenæerne, men der er også aflæsninger af italienske fugle.

Man har spekuleret i at den primære grund til at gribbeflokke ses langt mod nord, skyldtes at EU i 2002 besluttede at døde husdyr ikke længere må blive liggende i det fri (af sanitære grunde på grund af udbrud af kogalskab) til naturlig nedbrydning (og som fødeemne for bl.a. gribbe). Det betød en betydelig forringelse i fødeudbuddet for gribbene, særligt i Spanien og Portugal, hvor de største bestande af gåsegribbe lever. Forbuddet faldt sammen med, at en stor fremgang hos gribbebestandene var i gang, og betød muligvis at der begyndte at strejfe fugle rundt i Europa de efterfølgende år. Eksempelvis sås i 2007 op til 200 gåsegribbe i Belgien, 140 i Holland og 80 i Schweiz. Siden blev det i EU besluttet (på grund af påpegning af gribbebestandenes trængte situation) at etablere udfodringspladser, men rygtet vil vide at det nu igen er tilladt at lade døde husdyr ligge i naturen, altså at den føromtalte lov er ophævet.

Derfor skal de store forekomster nord for udbredelsesområdet måske snarere ses som et resultat af den meget markante bestandsfremgang i bl.a. Spanien og Frankrig? Bestanden er I Spanien steget fra nogle få tusind par i 1980erne til 17.500 par idag. Det resulterer helt sikkert i et stort antal strejfende fugle. Umiddelbart ser de fleste af de danske fugle i denne aktuelle flok da også ud til at være yngre ikke-ynglende fugle, hvilke man vil forvente vil tage på lange såvel som korte strejftog.

Igår ramte fænomenet gåsegribbeflokke så Danmark for første gang, hvilket i den grad er en sjov, vanvittig og frem for alt imponerende spektakulær oplevelse. Måske er der ikke så længe til at det sker igen?

I dag var mere end 30 twitchere mødt op nær gribbenes overnatningsplads og kunne begejstrede sende dem afsted i sydlig og sydvestlig retning, da de lettede fra deres nattesæde. Flokken blev delt op i mindre grupper og der er bippet flere observationer ind som beretter at de ligger højt på himmelen og ligefrem forsvinder i skydækket.  De er i skrivende stund samlet igen og seneste melding siger at de 28 fugle er gået ned til rast i Vesterris Plantage nord for Aalestrup.

Tak til Lars Nielsen, Conny Jensen, Lars Paaby og Mette Berg for de mange flotte billeder.

SE VILD VIDEO:

Kæmpe-fuglesensation: Gåsegribbe holder ædegilde på gård i Danmark

Kommentarer

så dem 17 stk. blev det til. Et smart sted at være i morgen er ved Testrup kirke, der vil være en mulighed for at se gribene flyve hvis Odin og vejret vil.

så dem 17 stk. blev det til. Et smart sted at være i morgen er ved Testrup kirke, der vil være en mulighed for at se gribene flyve hvis Odin og vejret vil.

jeg bor 5 km fra Vesterris , vile ger se dem, så nu vil jeg ud at se efter dem.