Atlantisk/Scopolis skråpe i Skagen

HAANING I FELTEN En atlantisk/scopolis skråpe er nu set tre morgener i træk fra Skagens Gren. Undersiden af hånden virker ret lys, proportionerne er slanke, næbbet virker smalt og hovedet virker ikke stort. Der er tale om en feltbestemmelsesmæssig udfordring der er værd at tage op - og så kunne man bidrage med ens egne indtryk - og måske billeder - af fuglen. Det er op til jer om I tager afsted, men nu er tankerne omkring denne fugl i al fald luftet...

I de seneste tre dage har de i Skagen set en atlantisk - eller scopolis skråpe. Den er kun set om morgenen, ret kortvarigt, mellem klokken 6 og 8, hvor den er kommet godt. Den blev igår tiltrukket af en kutter, og idag var den inde over sandrevlerne tæt på land.

Det lykkedes idag lokale Knud Pedersen at optage en video med sin telefon, gennem scopet, og den kan lige nu ses på Skagen Fuglestations Facebookside. [video:https://www.facebook.com/Skagenfuglestation/videos/1699703127003735/]

Jeg fik også tilsendt videoen og med scopolis skråpe i frisk erindring fra min sommerferie på Korsika, synes jeg at Skagenfuglen ser interessant og spændende ud. Min erfaring fra Korsika var at den mørke kant på håndens underside, kun virker bred på bagkanten af hånden men mere diffust aftegnet på forkanten af hånden, således at man ikke får indtryk af en bred mørk hånd som hos Atlantisk skråpe. Umiddelbart ser det ud til, at Skagensfuglen ikke har en rundet og bred mørk tegning i håndens underside. Det er naturligvis sagt med alle forbehold pga. videoens kvalitet.

Hånden ser vitterligt ret lys ud når man ser videoen i bevægelse, men prøv også at stoppe filmen efter 30 og 31 sekunder.

På Videoen giver fuglen også indtryk af en ret letbygget og smalnæbbet fugl, uden et påfaldende stort hoved.

Knud skriver i forbindelse med videoen:

"I dag lykkedes det mig af få en videosekvens af fuglen, da den på et tidspunkt fløj ind over mågeflokken på spidsen af Grenen. Efterfølgende har jeg kikket nærmere på optagelsen og konstateret, at fuglen virker meget lys på håndens underside. Jeg har ikke selv set nogen borealis med så meget hvidt i hånden og det kunne godt pege på en mulig diomedea (Scopolis). Fuglen virkede også spinklere og slankere end en typisk borealis og næbbet virkede tyndt. Flugten virkede også mere petrel-agtig end hos end typisk borealis".

Jeg har prøvet at fryse billederne på videoen, men kvaliteten er ret ringe.

Atlantisk/scopolis skråpe, Grenen, Skagen den 15. august 2017. Videostill: Knud Pedersen

I stedet vil jeg opfordre til at se videoen og så bedømme om fuglen bør twitches. Det kan jo være, at den kommer igen imorgen tidlig?

Jeg ville nok gøre det, men er desværre forhindret.

Knud vil være på plads imorgen, i strandkanten, hvor han håber på at få bedre og detaljerede fotos.