Biædere baskede markpiber i Operation Overshooter 2016

Markpiber, biæder, pirol, turteldue. Feltbisserne i Feltud holdt Operation Overshooter 2016 med stor fuglesucces.

Biædere, Gedser Stationshave 22/5 Foto: Michael Køie Poulsen

For tredje år i træk har Feltudvalget afholdt Operation Overshooter – en satsning i Sydøstdanmark med henblik på at opstøve sjældne arter, der er trukket for langt og skal retur igen. Arrangementet lå denne gang en anelse tidligere end de forrige gange, nemlig i weekenden 21.-22. maj.

Lørdagen startede stille og roligt ud med en ringmærket rødtoppet fuglekonge i Gedser Stationshave, der kun sås af få, da de fleste deltagere – selvfølgelig! – var i felten. Endnu en rødtop blev meldt et par kilometer længere oppe af kysten. Ellers blev der ikke meldt det helt store ud denne morgen, men i forbindelse med fælles morgenmad ved Gedser Fuglestation kunne en deltager dog berette om pirol og aftenfalk ved Kroghage.

Morgenmaden var som altid en hyggelig afveksling til den målrettede feltaktivitet, som gav mulighed for at udveksle alskens sludder og sladder. Stemningen var rigtig god i den nærmest idylliske have på odden, vejret var smukt og vinden var i det østlige hjørne, så der var lagt i ovnen til en god første træfdag. Der gik da heller ikke mere end en lille time efter morgenmaden, før følgende melding fra Louis A. Hansen ude fra Gedser Odde tikkede ind på folks telefoner:

"Markpiber til rast i kornmark ej genfundet. Ses godt og et kald."

Markpiber, Gedser Odde 21/5 Foto: Andreas Bennetsen Boe

Markpiber er en ganske sjælden fugl, så det var naturligvis en besked, der fik folk til at sætte mod odden. Klokken 10.38 lettede fuglen fra marken den havde opholdt sig på, blev straks opdaget og opråbt, og valgte nu at lande midt på cykelstien og løbe rundt frit fremme blot 25 meter fra 10 yderst begejstrede ornitologer. Det er ikke ofte, en markpiber bliver set så sindssygt godt i så lang tid – fuglen var utroligt medgørlig, selvom den var væk i perioder.

Markpiberen var klart dagens sjældneste fugl, men der blev også set andre rigtig gode fugle – Svend Erik Jessen opdagede 4 biædere ved Albuen (Lolland) og ved Saksfjed Inddæmning hørtes syngende savisanger og pirol. Ellers kan nævnes en sølvhejre ved Bøtø Nor samt indtræk af lidt rovfugle ved Gedser Odde i form af otte hvepsevåger og en fiskeørn.

Om aftenen samledes nogle af deltagerne på fuglestationen til kage og lidt til ganen. Alle var enige om, at det var umådelig hyggeligt.

SØNDAG D. 22. MAJ

Søndag morgen gik Gedser helt amok. Først fandt Tonny Papillon hele fem biædere rastende i et træ i Stationshaven, der trods et kortvarigt ophold blev set af ganske mange inden de trak udover odden. Herefter begyndte det at vælte med piroler, der kom trækkende som perler på en snor. Inden 9.30 havde der været syv forskellige fugle og indimellem disse både markpiber igen (ganske givet fuglen fra i går), hvidnæbbet lom tæt forbi, samt en turteldue. Det viste sig hurtigt, at Michael Køie Poulsen havde fundet en rastende turteldue oppe i Birkemose, minutterne før arten sås på odden, så det var måske samme fugl.

Turteldue, Birkemose 22/5 Foto: Michael Køie Poulsen

Rovfuglene skuffede lidt ved odden, da blot 2 hvepsevåger trak ind. Til gengæld sås 3 piroler mere, men det er uvist hvorvidt disse var gengangere eller nye fugle. Det er derfor rimeligt, at antage en dagstotal på 7-10 piroler. Ikke dårligt! Endelig sås også 3 trækkende gulirisk opad formiddagen, og dermed var Gedser Odde denne dag bedre end selv en ret god morgen i Skagen!

Alt skal dog ikke handle om Gedser, og længere mod nord var der også fugle. Hele 4 drosselrørsangere blev meldt: den sædvanlige fugl ved Røgbølle Sø samt hele 3 nye fugle ved Kalløgrå, hvor der i øvrigt også sås 2 kærløbere. Desuden var der lidt sjove rovfugle på Møn – en trækkende hedehøg ved Ulvshale og en sort glente ved Jydelejet.

Klokken 16 var arrangementet officielt slut, og FeltUd skulle derfor kåre en vinder af træffets fugl. Markpiberen var egentlig den bedste kandidat – det var klart den sjældneste fugl, og samtidig var den medgørlig og blev set af mange. Finderen var dog ikke tilmeldt træffet, så præmien gik til Tonny Papillon for den utroligt flotte biæderflok, som i hvert fald syv personer fik glæde af.

Tilbage er der blot at konstatere, at Operation Overshooter 2016 var en stor succes, med både rigtig gode fugleoplevelser og socialt samvær. Området huser beviseligt virkeligt mange spændende fugle på dette tidspunkt af året. Vi håber derfor, at det kan få flere til at rykke mod LFM-området i denne giftige periode næste år, så der kan blive fundet endnu mere!

Tak til alle der bidrog til et godt træf!

Træfdeltagere til fælles morgenmad ved Gedser Fuglestation, 21/5. Foto: Mathias Blicher Bjerregård