The Biotope guide to the best bird sites in Arctic Norway.

I det nordøstligste Norge ligger Varangerhalvøen. En lokalitet som er i verdensklasse, fuglemæssigt, og ganske enkelt et must på en rundrejse i Nordskandinavien. Nu er der udkommet en fantastisk god bog om det store sted. En lokalitetsguide som er gennemført.

Bogens flotte forside.

Varangerhalvøen betegnes af forfatterne som ”Det tilgængelige Arktis”.  De har ret. Hvor mange andre steder er eksklusive arktiske arter som stellersand, kongeederfugl og hvidnæbbet lom tilgængelige? Dertil kommer bl.a. arter som jagtfalk og polarlomvie.

En gruppe tilflyttere, med stærke ideer og ornitologisk know-how, har sat sig for at brande Varanger yderligere som fuglelokalitet i verdensklasse.

Biotope er navnet, og de har i den grad givet halvøen med nærområder et ansigtsløft af rang. Med en profession som arkitekter har de designet og bygget en række meget stilede observationshuse, med bedst mulig udsigt og læ ved en række af halvøens bedste lokaliteter. De har tillige designet et flydende fotoskjul, hvorfra man kan opleve og fotografere stellersænder og kongeederfugle på nærmeste hold.

De mange dronebilleder i bogen er, udover at være flotte, også eminente til at få skabt et overblik.

De er aktive fuglekiggere og på deres hjemmeside www.biotope.no har de løbende bragt fuglenyheder gennem flere år. De har netop (i dag!) startet en Facebookside, som allerede på førstedagen har fået mere end 500 likes!

Siden 2012 har de hvert forår arrangeret fuglefestivalen Gullfest, som nærmest er blevet et fænomen. Her bliver der i løbet af tre dage vægtet fuglekiggeri, ringmærkning, besøg på fuglefjelde, fotografering, fællesspisning og foredrag. Foredrags holdere har gennem årene bl.a. været ikoner som Martin Garner, Hans Larsson og Lars Jonsson! Gullfest 2016 løber af stabelen 17-20. marts. 

Den beskrivende tekst suppleres af topkvalitetsfotos.

Nu har de også lavet en bog. En bemærkelsesværdig flot bog. En fremragende bog. Det er en ultimativ lokalitetsguide til hele halvøen og Pasvikdalen, med gode oversigtskort, masser af oversigtsbilleder taget med drone, angivelse af gode observationspunkter, fugle og dyrs hvor og hvornår, fugleliste og en masse smukke højkvalitetsfotos af de fleste arter som forekommer. Herunder alle specialiteterne, men også nogle af de heftigste sjældenheder der er set de seneste år. Teksterne er relativt korte men præcise, og indeholder, hvad du har brug for, så du kan få det bedste ud af et besøg deroppe.

Kortene giver god oversigt over parkeringsmuligheder, observationsskjul og henvisninger til tekstafsnit.

Endnu et eksempel over et oversigtskort (Vardø).

Personligt har jeg selv besøgt Varangerhalvøen seks gange og har fået megaoplevelser med alle de nævnte arter, de storslåede fuglefjelde, de store flokke af odinshøns, den fuglerige tundra, flokke af hvidhvaler og sjældenheder som sneugle og gråvinget måge. Wow!

Den nye bog har i den grad givet mig lyst til flere besøg deroppe. Nu har jeg grundige anvisninger til alle de gode steder, ligesom jeg har fået lyst til at besøge Varanger på andre årstider end om sommeren.

Du kan købe bogen her.

Kommentarer

Fantastiske udsendelser:

5 udsendelser fra NRK TV
I sommer følger vi livet i fuglefjellet på Hornøya i Finnmark tettere enn noensinne. Med 15 kamera montert i fjellveggen der fuglene sjekker, hekker og klekker er det klart for tidenes "sjøfugl-reality". Følg med på kjærlighet, liv og død i sjøfuglenes borettslag. (1:5)
https://tv.nrk.no/serie/fuglefjellet-hornoeya/DVNA20000516/sesong-1/epis...
7 cameraer live
https://www.nrk.no/piip/?video=0

SVT1 sender Mitt i Naturen om Hornsøya i tre timelange udsendelser. Den første d. 23. juni 20.00 SVT1
http://www.svt.se/mitt-i-naturen/ se nederst på siden

Ja det er en usædvanlig fin bog - og tilmed i et praktisk format. Brugen af luftfotos er genial.