Blå glente i Skagen

Her til morgen fandt Skagen Fuglestations ringmærker, Morten Jenrich Hansen, Skagens femte blå glente nogensinde. Da han først så den kl 08:02, var det meget kortvarigt og på stor afstand. Den fløj lavt, og blev væk. Han noterede sig en let flugt, at den havde højt hævede vinger, en grå overside, og gennem varmeflimmeren får han set at den har en mørk tegning i hånden. Han når dog ikke at se den korrekte fordeling af farvetegninger, men indtrykkene fik ham til at tænke hedehøg han.

Heldigvis dukkede den op igen, klokken ca. 09:20, og nu kunne teleskopet komme på den. Nu var den højere til vejrs, og den kunne nu bestemmes sikkert til blå glente! Alle relevante karakterer var synlige, og Morten hæftede sig ved dens korte lyse hale, de sorte skuldre samt den sorte hånd på den ellers helt hvide undervinge. Den musede, havde højt løftede vinger og den stod ikke vandret i luften mens den musede. I stedet var der tale om en vinkel på 60-70 grader. Fuglens jizz var kort og kompakt med et stort og meget lyst hoved. Indtrykket var nu slet ikke kærhøg!

Blå glente, Skagen den 10. juni 2016. Bemærk den kompakte brede krop, det store hoved, den korte hale og de sorte skuldre. Foto: Jørgen Kabel.

Den forsvandt imidlertid, og alle lokale satte nu eftersøgningen ind i området Bøjlevejen, Batterivej, Saftevandsbakken og Bankes Marker.

Knud Pedersen er manden der genfinder den ved Bankes Marker, hvorefter den sætter sig til rast i et grantræ. Her får alle i nærområdet set den. Imidlertid letter den efter kort tid, den tager højde og trækker derefter målrettet mod sydvest.

Blå glente, Skagen den 10. juni 2016. Bemærk det korte kompakte indtryk med stort lyst hoved, kort hale og sort skulder. Foto: Jørgen Kabel.

Seneste melding er fra Flagbakken, hvorfra den sås sydtrækkende klokken 10.18.

Af de i alt 5 fund fra Skagen er dette det fænologisk seneste idet de øvrige fund fra Skagen er fra marts, april og maj, hvoraf det fænologisk set, hidtil seneste fund er fra 15-16/5 2005. I Skagen er der nu fund fra 1998, 2005, 2007, 2013 og 2016. 

Tak til Jørgen Kabel for hurtig tilsendelse af billeder!