Danish Birder Awards var stor succes

HAANING TIL FESTEN Hele birderdanmark var inviteret til fest. En fest, hvor der blev sat pris på feltornitologernes indsats ude i felten, og på fællesskabet, vi som feltornitologer har sammen. Det var et awardshow, hvor udvalgte var blevet nomineret i hver deres kategori, og hvor enkelte modtog priser efter en jurys nøje vurdering. Danmark har startet noget nyt. Det er Danish Birder Awards. Aftenen var en kæmpesucces. Se vinderne nederst.

Da jeg træder ind i salen er synet overvældende. Der er fyldt med mennesker, og snakken fylder lokalet som en buldrende rumlen.

I hjørnet står en bar. En rød løber er rullet ud mellem de flot dækkede borde. Tallerkenerne og servietterne ser ud til at være lavet af guld. Der er levende lys. På væggene hænger det ene banner efter det andet med navnene på de sponsorer, der har støttet projektet, Danish Birder Awards, med gaver, drikkevarer, snacks og underholdning.

Det har været et kæmpearbejde for arrangørerne, Søren Haaning Nielsen og Rasmus Strack, men støtten er flot kommet på plads, og har været et vigtigt element i at kunne skabe grundlaget for denne kæmpefest.

Søren Haaning Nielsen er idémanden bag Danish Birder Awards. Foto: Carsten Krog Pedersen.

Rasmus Strack var medarrangør. Foto: Carsten Krog Pedersen.

Det blev en kæmpefest. 150 tilmeldte viste deres opbakning ved at komme festklædte og med højt humør. Alle viste tydeligt, at de ville det her. De var klar til fest, men det var også lysten til at mødes, der gjorde, at folk kom.

Der kunne sættes ansigter på tirsdagsholdet fra Esbjerg, ringmærkerne og observatørerne fra vores fuglestationer, de utrættelige observatører der tæller rastende og trækkende fugle på mange af Danmarks vigtigste lokaliteter, dem man har hørt om, der finder hitsene, mange fra det stærke Ungud og så videre. Det var feltornitologerne, birderne, der dominerede billedet, og det blev en aften, der hyldede feltornitologerne og deres indsats i felten.

Festklædte og glade deltagere. Fra venstre Henrik Knudsen, Tim Hesselballe Hansen og Sigrid Kistrup Ilsøe. Foto: Carsten Krog Pedersen.

Men hvad man også hyldede, var fællesskabet, som vi har, når vi er i felten, og når vi deler vores observationer og oplevelser. Det viste vi også denne aften ved at deltage. Vi havde det tydeligvis sjovt, og vi syntes tydeligvis, det var hyggeligt, at ses igen.

Og det var det.

Folk kom fra hele landet, og var klar til at hylde de nominerede, da awardshowet gik i gang. Det var godt at se DOFs direktør og flere af de andre folk, der står bag DOF blandt deltagerne. Det samme gjaldt, når man så, at de mest aktive i Club 300 også var med ligesom en god flok fra Ungdomsudvalget. Det gjorde en glad.

Inden selve awardshowet gik i gang, var vi blevet underholdt grundigt af de tre svenske birdere Claes - og Mårten Wikström samt Erik Rask, der havde dedikeret 2017 til at gennemføre et såkaldt ”Big Year” i Vestpalearktis, og vi blev ført grundigt ind i stemningerne, der er omkring at skulle finde så mange fugle som muligt, rejse, tage hurtige beslutninger og at dippe ud. Det var et storartet foredrag på bedste svenske maner med humor, gejst og snus bag overlæben…

Ligeså storartet var konferencier Lars Grøns introer til hver eneste kategori, da priserne skulle overrækkes. Lars var skarp og forberedt, morsom og tåkrummende. Enhver stand-up komiker kunne have fundet inspiration til at pifte deres shows op i Lars’ oplæg. Det var igen et eksempel på, at man ville det her projekt, Danish Birder Awards.

Lars Grøn, aftenens konferencier. Foto: Carsten Krog Pedersen.

Søren Haaning Nielsens og Rasmus Stracks awardshow mindede ikke kun et awardshow. Det VAR et awardshow. Det var stilet og skarpt. Hver vinder blev læst op fra en guldkuvert, der blev åbnet med en snoråbning. Hver vinder fik en flaske champagne med i hånden, da de modtog præmierne og præmierne var særdeles flotte. Store pengebeløb på gavekort, kikkerter, stativer og meget andet.

Danish Birder Awards var et ægte awardshow hvor detaljerne var på plads. Foto: Carsten Krog Pedersen.

Juryen som stod bag afgørelserne, i forhold til hvem der skulle være vinderne blandt de stærke felter af nominerede, havde gjort arbejdet grundigt, og begrundelserne var velorvejede, og argumenterne var stærke. Det var endnu et eksempel på, hvordan arrangementet var gennemført godt. Juryen bestod af Andreas Bruun Kristensen, Rune Sø Neergaard, Henrik Böhmer og Esben Eriksen.

Priserne bundede i feltornitologien i alle dens afskygninger, lige fra at være birderambassadør, tålmodig optæller, microbirder (at dyrke ens lokalområde intensivt), at tænke innovativt, at skrive om oplevelserne derude, at finde hitsene, at twitche effektivt, at opleve og finde gode fugle i udlandet, og så blev såvel nye unge birdere, som bliver bemærket i felten, som gamle rotter i faget der har stået for, at forme måden vi kigger på fugle på i dag, hyldet. Det samme blev konerne, idet der også var fundet en pris til Årets Birderwife.

Michael Trasborg vandt prisen for årets microbirder for sin store indsats i felten i området omkring Hundested. Foto: Carsten Krog Pedersen.

Jonas Kjærgaard fik prisen som årets nye navn. Foto: Carsten Krog Pedersen.

Jannie Hedes Strack, Rasmus Stracks kone, vandt prisen som Årets Birderwife. Foto: Carsten Krog Pedersen

Det var storartet. Det var flot gennemført, og klapsalverne var helhjertede, og føltes gode. Det var feltornitologerne, der hyldede hinanden. Det var hverken selvfedt eller for meget. Det var på sin plads.

Stemningen var høj og glad, da prisuddelingerne var overstået. Der skulle festes og snakkes videre. En gættequiz fik stressniveauet i vejret, og bagefter gik bandet Dans Og Lær på scenen og med stærke rytmer og fugletemaer i ørerne, blev der danset igennem.

Tak til arrangørerne, Søren Haaning Nielsen og Rasmus Strack for at skabe denne storartede fest. Det var et spændende og nyt tiltag, der virkede. Vi der deltog, er taknemmelige, og vil gerne bakke op om det en anden gang. Jeg er også sikker på, at det skaber genlyd andre steder. Jeg kender i al fald tre svenskere, der nok tager ideen med hjem til hjemlandet – når de er færdige med at kigge på Lattermågen i Hanstholm… 

De vandt:

Årets Nye Navn - Jonas Kjærgaard

Begrundelse: Aktiv birder på Randerskanten, der i år bl.a. har fundet Stribet Ryle i Vejlerne samt flere hvidsiskener i Østjylland. Mega aktiv med mange obsdage.

Nominerede: Jonas Dencker Damborg Kjærgaard, Ragnar Smith, Anton Herrig Liebermann, Emil Brandtoft Skovgaard, Kim Liljehult

Årets Microbirder - Michael Trasborg

Begrundelse: En ægte lokalpatriot, der gennem årene har set og fundet mange sjældne fugle på Halsnæs. Myreflittig og ude stort set hver dag i træksæsonerne, hvor især Kikhavn bliver holdt under skarp observation. I år er det lykkedes MT at finde Ådselgrib, Stor Skrigeørn og Krognæb. At finde tre SU-arter på et år på Sjælland kræver et skarpt øje og ihærdighed.

Nominerede: Kim Fischer, Rolf Christensen, Michael Trasborg, Erik Vikkelsøe Rasmussen

Årets Birderwife - Jannie Hedes Strack

Begrundelse: Alere det at være gift med Rasmus Strack i over 20 år gør at Jannie bør vinde. I året der gik stod hun ikke alene model til Rasmus store involvering i DBA, men blev også i forbindelse med den Sortbrynede albatros hun sat på lidt af en prøve. Huskes kan også historien fra 30. juni 1996 hvor Middelhavsstenpikkeren på Stevns blev opdaget, her blev vinen hældt ud og bøfferne hældt direkte i skraldespanden.

Nominerede: Lone Olsen, Pia Buus, Ulla Henriksen Göller, Jannie Hedes Strack

Årets Øbo - Kim Fischer

Begrundelse: Næsten daglige observationer på Fanø. Har i år fundet Tundrahjejle sp. i august, Prærieløber i september, Citronvipstjert og Atlantisk/Scopolis Skråpe i oktober. Optælling af trækket ved Sønderho, der i efteråret bl.a. har givet Storpiber, Markpiber og Dværgværling.

Nominerede: Kim Fischer, Rune Bisp Christensen, Sebastian Klein, Steffen Sommer Nielsen

Årets Hitfotograf - Kim Fischer

Begrundelse: 15/8 fandt Kim Fischer en tundrahjejle, der trak forbi stranden på vestsiden af Fanø. Han når akkurat at tage et par foto, der dokumenterer bestemmelsen.

KIF skriver: ”Mens jeg tjekkede terner så jeg 4 vadefugle trække ind og nåede lige at tage et ninjaskud, inden de forsvandt bag bilen. Jeg tænkte på sibirisk tundrahjejle, han, i flot sommerdragt.”

Mange fine hitfotos kan komme i glas og ramme, men betyder intet for dokumentationen, fordi andre har foto/lydoptagelser... KIF's foto gjorde forskellen mellem en "0"-obs og en obs.

Nominerede: Henrik Mikkelsen, Lars Andersen, Rasmus Strack, Kim Fischer

Årets Starbirder - Henrik Haaning Nielsen

Begrundelse: Rigtig mange gode artikler på Pandion. Har i den grad fået Pandion op at stå som en vigtig platform i dansk birding med artikler om feltbestemmelse og forekomster.

Nominerede: Henrik Haaning Nielsen, Klaus Malling Olsen, Rasmus Strack, Kim Fischer

Årets Kliktæller - Palle A.F. Rasmussen

Begrundelse: Har gennem mange år stået parat med kliktælleren på Nordmanshage ved Limfjordens udmunding i Kattegat. Palle er af den gamle garde og kan holde styr på trækket i 12 timer i træk på kaffe og smøger.

RSN skriver:

” 11/9 2017 25500 Landsvale Nordmandshage (obs ene mand fra 0650-1700)

- 24/11 2017 7823 gråsisken Nordmandshage er ny DK-efterårsrekord, som slår hidtidige samme sted og samme person fra 1995 (obs ene mand fra 0740-1500)

- 5/10 2017 2320 og 11/10 2017 3540 Lille korsnæb Nordmandshage er begge nok nye DK-rekorder.

PAFR står ofte ene mand ved Nordmandshage og tæller og tæller og tæller. Rigtig mange gode tal gennem årene (fx tårnfalk 223, alm kjove max 108, mellemkjove max 24, småkjove max 22, storkjove max 43, bysvale max 6130, silkehale max 1308, blåmejse max 2685, grønsisken max 13800, krognæb max 62, hvidvinget korsnæb max 67, 73 og 83!)

Desuden gennem flere år mange meget grundige optællinger i Store Vildmose. Gæs, ænder, svaner, rovfugle og stor tornskade (max 8).

Samt flere år mange natlyt i Lille Vildmose fra fx 0000-1500, og meget præcise optællinger fx op til 130 vandrikser.”

Nominerede: Preben Berg, Jørgen Hulbæk Christiansen, Palle A.F. Rasmussen, Tim Andersen 

Årets Ungfugl - Anton Herrig Liebermann

Begrundelse: En stor indsats på Gedser Fuglestation i efteråret 2017, hvor der blev mærket igennem – både dag og nat. Bestemte Gedsers første Vestlige Bjergløvsanger, der blev fanget i et af stationens net 30/8 2017.

Nominerede: Ragnar Smith, Anton Herrig Liebermann, Anders Odd Wuff Nielsen, Freja Mørup 

Årets Innovative Birder - Søren Haaning Nielsen

Begrundelse: Hvad mange troede var umuligt for et par år siden, har nu vist sig at være muligt – nemlig at birde Hesselø. SHN har i 2017 – ligesom i 2016 – arrangeret flere ture til Hesselø. Øen ligger ca. 2 timers sejlads nord for Hundested og har ingen havn, men SHN har ved at leje en gammel minestryger sørget for, at birdere har kunnet besøge øen. Obs fra 60’erne på øen af bl.a. Sibiriske Bynkefugl, Nathejre og Vandsanger viser, at øen har et stort potentiale for hits. I år var højdepunktet en flok på to dværgværlinger. Kun anden gang, at en flok af denne art er set i Danmark.

Nominerede: Sebastian Klein, Søren Haaning Nielsen, Anders Wiig Nielsen 

Årets Twitcher - Henrik Højholm

Begrundelse: I 2017 har HHØ kørt et big year, hvor hans mål var at se så mange arter som muligt i løbet af året. 31. december var tælleapparatet kommet op på imponerende 316 arter – samt en Slagfalk i banken. Hermed en klar ny årsrekord i Danmark. Den tidligere var på 309 arter sat af Freddy S. Hansen i 2011.

Henrik har kørt året nærmest fejlfrit med mange vellykkede satsninger i bl.a. Skagen, Blåvand, Mandø og Gedser samt rykket hurtigt på mange hits, som han har set på førstedagen.

Listen imponerer med bl.a. Phylloscopusser, hvor det i 2017 lykkedes Henrik at se Fuglekongesanger, Brun Løvsanger, Schwarz’ Løvsanger, Humes Sanger og Vestlig Bjergløvsanger.

Nominerede: Kristian Birchwald Jensen, Tim Hesselballe Hansen, Henrik Højholm 

Årets Internationale Birder - Bjørn Frikke

Begrundelse: Fandt Bæltestødfisker på Azorerne i efteråret. 14. fund på øerne og første siden 2015. Har desuden i år twitchet eksklusive arter som Mongolsk Piber i Tyskland, Østlig Lundsanger i Sverige, tilbragt ca. 2 uger på Azorerne i efteråret og sluttet året af med en tur til Marokko, der bl.a. gav Afrikansk Ørkensanger, Kapugle, Ørkenspurv, Ørkenhornugle, Berbergrønspætte og Tyknæbbet Lærke.

Nominerede: Bjørn Frikke, Jens Frimer og Lars Mortensen 

Årets Bedste Birder-Ambassadør - Morten DD Hansen

Begrundelse: Har været med i ”Jeg kigger på fugle” projektet, hvor han sammen med Sebastian Klein, Vicky Knudsen og Emil Skovgaard Brandtoft, har besøgt gymnasier for at få de unge til at interessere sig for fugle!!! Et svært, men prisværdigt projekt. Desuden deltog DD i TV-2 programmet ”3 dyr, 2 hold, 1 dag”, som fik meget positiv respons fra seerne. Måske det kan være starten på flere udsendelser om natur i dansk fjernsyn? DD har gennem året desuden gjort sig bemærket med mange videoer på Facebook, hvor han med sin entusiasme og begejstrede stemmeføring har fået smilet frem på de birdere, der har været lænket til konstorstolen bag skærmen, og kun har kunnet drømme sig tilbage til felten.

Nominerede: Klaus Malling Olsen, Morten D.D. Hansen, Vicky Knudsen, Henrik Knudsen, Bent Jakobsen 

Årets Lifetime Achievement - Rolf Christensen

Begrundelse af Sebastian Klein:

“Der er masser af gode kandidater til en lifetime achievement award. men hvis det handler om at sætte et aftryk på dansk birding er der en, som ubetinget er over alle andre! Rolf Christensen har uden tvivl haft større indflydelse på dansk birding end nogen andre nulevende personer (selvom der bestemt er mange andre gode navne). Rolf var med til at starte Fuglelinien, som i sin tid blev kimet ned dagligt af hundredvis af birdere. Han startede Danmarks første egentlige fuglehjemmeside (Irania), som nærmest udgjorde fundamentet for dansk birding og twitching.. Han startede senere de første meldesystemer på mobiltelefon, som i virkeligheden har dannet grundlag for de meldesystemer vi har i dag. Han var med til at grundlægge og arrangere det første danske felttræf (I Hanstholm), som lige siden har været en årlig og meget populær begivenhed. Rolf har i mere end 25 år haft sin daglige obs på Grenen i Skagen, som han mere eller mindre har revolutioneret (Grenen er ubetinget Skagens mest populære lokalitet i dag). Derudover har Rolf i en længere årrække hvert år fundet flere hits end samtlige andre birdere i dette land (hvert fucking år!) og der er næppe mange anstændige birdere i dette land, som ikke har set en (eller 10? - eller 30?) af de sjældne fugle, som Rolf har gravet frem gennem årene. Derudover har han også fundet 3 nye arter for landet, hvilket jo også tæller lidt... Når det er sagt er jeg nu alligevel ganske overbevist om, at han ikke vinder den award. Rolf er nemlig en arrogant skid og ejer desværre ikke klædelig ydmyghed. Derfor bliver han aldrig valgt til sådan noget her. Men at han reelt fortjener det mere end nogen anden kan der nu altså ikke være tvivl om. Der er ingen, der har sat et større aftryk på dansk birding - ingen!”

Nominerede: Bent Jakobsen, Tim Andersen, Klaus Malling Olsen, Rolf Christensen 

Årets Guldfugl - Michael Schwalbe

Begrundelse: Har en særlig evne til at finde hits i Vadehavsområdet, hvor han år efter år laver SU-arter på samlebånd. Bedst huskes den Rødhalsede Ryle, MS fandt i juli 2001. Men også i år har han lavet stort. Højdepunkterne i år var DK’s fjerde Bairds Ryle ved Ballum Sluse 23/9. Fuglen sås også dagen efter og var første fund siden 2007. Mange fik ny art.

Fandt Asiatisk Ørkensanger på Rømø 25. november 2017. 5. fund af arten i Danmark og første siden den populære fugl i Skagen i maj 2012. Årets fund viser, at der kan findes småfuglehits gennem hele november. Desværre kunne den ikke genfindes trods ihærdig indsats.

Fandt Langnæbbet Sneppeklire ved Saltvandssøen 21/7 2017, som mange fik glæde af. Ca. 16. fund i DK – muligvis fuglen, der sås i juni ved Ballum Sluse samme år.

Nominerede: Rolf Christensen, Michael Schwalbe, Henrik Knudsen, Michael Trasborg

Fra Club300.dk, hvor du kan se fotos af vinderne.

Alle fotos: Olympus v. Carsten Krog Pedersen