Dansk kongeørn fanger hare for øjnene af naturfotograf

Ørne behøver ikke at være sky og flygte fra mennesker på mange hundrede meters afstand. De store rovfugle viser os tillid i takt med, at tidligere tiders ekstreme efterstræbelser kommer på afstand. Når mennesker holder op med at jage ørnene, kvitterer fuglene med stigende tillidsfuldhed.

Det var på Grønvej i Lille Vildmose, at naturfotografen Lars Grøn kom på den grønne gren og på klos hold oplevede en kongeørn i et susende styrtdyk slå en hare. Ørnen åd derefter sit bytte, mens den upåvirket lod sig fotografere.

Lars Grøn kommer tæt på kongeørnene, når blot han sidder stille i sin bil. Fuglenes tillid opnås ved hensynsfuld færdsel i naturen med omtanke for fugle og andre dyr. Foto: Jan Skriver.

Det var langt fra første gang, at Lars Grøn, der bor i Aalborg og er en af DOF's caretakere i Lille Vildmose, i sin bil kom ganske tæt på en kongeørn i Lille Vildmose. Områdets erfarne ynglepar, der siden 2003 hvert år har fostret en unge i Høstemark Skov, kan stort set dagligt opleves i terrænet omkring Hegnsvej, Grønvej og Ny Høstemarkvej.

Denne sommer har jeg en håndfuld gange i min bil formået at trille ind på 10-20 meters afstand af en af kongeørnene, mens fuglen har siddet roligt og spejdet fra en hegnspæl ud over de lave, flade arealer, der udgør nogle af ørnenes foretrukne jagtmarker langs Grønvej, fortæller Lars Grøn.

Kongeørnen sidder her på haren, som den er i gang med at aflive. Foto: Lars Grøn.

Den septemberdag, da jeg oplevede kongeørnehannen slå en ung hare helt tæt på grusvejen, havde jeg begge forældrefuglene og ungen fra i år siddende på hegnspæle i terrænet et stykke fra mig. Pludselig lettede hannen og begyndte at jage. Jeg var heldig, at han havde fået øje på en hare bare 25 meter fra, hvor jeg holdt i min bil på Grønvej. Fuldstændig upåvirket af min tilstedeværelse slog han ned og satte kløerne i haren, så jeg næsten kunne mærke vinden fra nedslaget suse i mit ansigt, siger naturfotografen.

Kongeørnen sidder her med sit bytte på jorden. Foto: Lars Grøn.

Og så stod tiden stille for fotografen, mens hans kamera som et fredeligt maskingevær kanonerede en billedserie af sted, der nu kan ses her på siden. Kongeørnen åd af sit bytte i adskillige minutter, inden den lettede og fløj op og satte sig på hjørnet af en gammel kreaturfold af træ. Kort efter kom både hunnen og den unge kongeørn forbi, og rovfuglene skreg og kommunikerede, mens Lars Grøn fra sin bil var vidne til deres familieliv.

Kongeørnen er her i gang med at fortære en del af sit bytte, inden han overleverer resterne til sin unge, som netop nu er i lære som jæger. Foto: Lars Grøn.

Man bliver høj af nærkontakt med så imponerende en rovfugl som kongeørnen, der i nyere tid har været betragtet som en ekstremt sky fugl i vores del af verden. Det tror da pokker, at den ikke har haft tiltro til mennesker, for fra midten af 1800-tallet var alle rovfugle i almindelighed og ørnene i særdeleshed udsat for en hadefuld udryddelseskampagne, fordi de blev betragtet som konkurrenter til mennesker, siger naturfotografen.

Jagt og voldsom efterstræbelse fordrev mange kongeørne fra deres levesteder i lavlandet, og i årtier var kongeørnen de fjerne og utilgængelige bjergegnes rovfugl. Men så blev alle arter af rovfugle fredet, og gradvist kom fugle med næb og klør til ære og værdighed i den brede befolkning som uundværlige elementer i naturens husholdning.

Kongeørnen letter med haren i fangerne. Foto: Lars Grøn.

Tolerancen fra mennesket førte generation efter generation til mere og mere tillidsfulde fugle. Og det bevirkede blandt andet, at kongeørnen flyttede tilbage til sine tidligere territorier i lavtliggende landskaber tættere på mennesker og byer. 

Vi er mange ornitologer, der følger kongeørnene i Lille Vildmose nøje, og det er tydeligt, at ørnene virkelig bliver mere tillidsfulde år efter år. Vi kan kende hunnen, fordi hun har en strittende fjer i sin højre vinge, og hun har mere end ti års erfaring i området, som hun ganske givet kender ned til den mindste detalje. Nogle gange er det næsten, som om hun kan kende de forskellige biler fra hinanden, og jeg tror på, at man kan vænne kongeørne til, at man kommer tættere og tættere på dem, siger Lars Grøn.

Kongeørnehannen fløj op på en pæl, inden han fortsatte hen mod ungen, som ventede på resterne af haren. Foto: Lars Grøn.

Fotografens nærkontakt med ørnefamilien i Lille Vildmose endte den dag med, at den gamle ørn fløj af sted med byttet hængende under sig. Han skulle af sted for at fodre den unge kongeørn, der er i lære som jæger.

Den unge ørn vil sikkert også lære og erfare via sine forældres adfærd, at mennesker ikke behøver at være farlige. Så vi kan forvente, at også denne fugl bliver tillidsfuld, siger Lars Grøn.

Kongeørnen flyver væk med resterne af haren i fangerne. Foto: Lars Grøn.

Kommentarer

Her kan man rigtig se at beskyttelse – nytter. En rigtig flot billedserie om kongeørnens jagt. Lille Vildmose er et utroligt smukt område med beskyttet natur. Fantastisk dejligt dette kan lade sig gøre i Danmark og resultaterne af denne beskyttelse kan man se ved den tillidsfulde optræden kongeørnen udviser. Det er kun haren der har noget at frygte. Man kan blive helt "høj" når man oplever ørne på så nært hold, som fotografen Lars Grøn har haft.

Hvilken EUFORISK oplevelse :-)))))))))))))))))
Ja, du var mega-heldig Lars, men er garanteret også tålmodig... og investerer meget tid - ellers får man sjældent sådan en mulighed serveret på sølvfad!
TAK fordi du deler de unikke og fantastisk smukke billeder!!!