Fortsætter junis hitgalore?

HAANING I FELTEN Ovenpå et relativt stille forår, hitmæssigt, har starten af juni udgjort en slags flot slutspurt på foråret med en række gode fugle på få dage. Juni er en spændende måned, der gennem tiden har budt på en lang række heftige sager. Hermed lidt inspiration til feltmæssige udfordringer man kan give sig selv gennem juni.

Det har været et forholdsvis hitfattigt forår i Danmark. Der har været enkelte hits samt en lang række af gode fugleoplevelser rundtomkring, men fordelingen af sjældne fugle har været skævt fordelt. Således har især Sydøstdanmark markeret sig, ligesom Vestkysten nord for Blåvand og op til Nørre Lyngvig. Derudover har der indtil juni været forholdsvis stille på hitfronten.

Juni er imidlertid skudt stærkt i gang med ringmærket hætteværling i Skagen, Danmarks fjerde ådselgrib på Sjælland, Lolland og Langeland, nathejre ved Odder og rosenbrystet tornskade ved Grenå.

Danmarks 4. ådselgrib, Albuen Strand den 5. juni 2017. Foto: Lars Paaby.

Hætteværling, Grenen den 3. juni 2017. Foto: Knud Pedersen.

Juni ER en supergiftig måned, og man kan godt glemme alt om at læne sig tilbage i tanken om at foråret, og forårstrækket er overstået. Der skal slides lidt mere. Der er færre fugle i luften, men til gengæld er overraskelserne vildere og vejer tungere. Læs Andreas Bruun Kristensens fortælling om hans forløsende oplevelse med ådselgribben her.

Et tilbageblik på sidste år taler for sig selv, da vi bl.a. kunne opleve arter som blå glente, 2 forskellige ørnevåger, gråsejler, den fantastiske flok på 34 gåsegribbe og så blev Europas første sinkiangløvsanger hængende på Christiansø indtil den 3. juni. Genoplev minderne i disse artikler herher, her, her og her

Som sagt er juni skudt godt i gang og det bør give gejst til feltfolket. Måske finder man på sin natlyt en dværgrørvagtel, en buskrørsanger eller en flodsanger, måske giver turen i skoven en lundsanger.

Men en feltornitolog med en vækket gejst tænker helt sikkert i vildere baner. Hvad der er af oplagte heftige hits at finde, hvilke oplagte opgaver man kan give sig selv, hvilke oplagte fugle man kan lede efter her i juni?

En af dem er orientsejler. En art der på sin vis er gået hul på i Danmark med hele fire fund på blot fire år (senest i 2014 med to fund). I ustadige vejrsituationer med regnbyger oplever man ofte ansamlinger af mursejlere over vådområder og søer. Finder man en gruppe af rastende sejlere, bør man bruge tid på at tjekke dem igennem og lede efter en hvid overgump. Dernæst vil det gå op for en, hvis det er en orientsejler, man har foran sig, at proportionerne er en smule anderledes, idet vingerne er en tand længere, ligesom halekløften, og på de billeder man tager kan man forhåbentlig se lyse skæl på kroppen. Tre af de danske orientsejlere er truffet ultimo maj, men det første danske fund skete den 15. juni 2010, hvor fuglen rastede med en stor mængde mursejlere over Hejresøen på Vestamager i nogle timer inden en meget kraftig regn- og tordenbyge.

Orientsejler, Præstesø den 25. maj 2013. Foto: Ib Jensen

I juni begynder returtrækket af vadefugle, hvorfor gode vadefuglelokaliteter bør opsøges. En af mange udfordringer til en selv kunne være at finde Danmarks første Storryle (Great knot). Sverige har tre fund, og to af dem er truffet i juni (henholdsvis 11-12. og 18-19. juni). Storryle er som regel større end islandsk ryle. Næbbet er længere, og halepartiet virker også længere. Derudover bemærker man en påfaldende mørk brysttegning og en smuk overside, hvor rødbrune fjer i skulderfjerene blander sig med de øvrige grå- og sorte tegninger. Oversiden minder således lidt om stenvenders i sommerdragt.

Storryle, Västrävet, Ottenby, Sverige den 12. juni 2014. Foto: Klaus Malling Olsen

Der er mange andre hitmæssige grunde til at tjekke vadefuglene godt igennem i juni: To af Danmarks fire steppeviber er truffet i juni, det samme gælder fire af de i alt 10 amerikanske svømmesnepper og fire af de syv gulbenede klirer. Dertil er der truffet flere både rødvingede og sortvingede braksvaler.

Vær også opmærksom på grøn biæder. To af de tre danske fund er fra henholdsvis 21-22. juni og 29. juni (og den tredje er fra primo juli). Vær opmærksom på en biæder der virker helt grøn, med helt orange undervinger og længere haleforlængelser. Man kan som forberedelse øve sig på grøn biæders lidt lysere flugtkald her og sammenligne med biæders lidt mere grødede kald her.

Den grønne biæder ved Vesterlund, Værnengene den 29. juni 1993. En kulmination ovenpå et fedt forår på Tipperhalvøen. Ynglefugletællingerne var i hus og indenfor et par dage var der udskiftning i noget af personalet. Det blev et fedt, tak for denne gang, for flere af de implicerede. Foto: Jan Lindgaard Rasmussen.

Og så er der muligheden for gribbe. Gåsegribbe. Den 28. maj sås 96 gåsegribbe i det sydvestlige Tyskland. Det gjaldt en flok som var indflyvende fra Belgien. Det er ikke helt umuligt, at den vanvittige oplevelse vi fik sidste år med en stor flok gåsegribbe, kan gentages. Et godt råd vil være liiige at tjekke ”trane”-flokken igennem en ekstra gang for lange ben og halse…

Gåsegribbe, Kællingtand den 26. juni 2016. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

God fornøjelse derude og tak til samtlige fotografers udlån af billeder til artiklen.