Fra hvid bogfinke til gråsejler

HAANING I FELTEN En hvid bogfinke skulle bruges som en adspredelse på en halvtrist dag, vejrmæssigt, i Hanstholm. John Kyed kom derfor i felten, og fandt i den forbindelse en stationær gråsejler. Det var vi mange, der var glade for….

Jeg havde lige afsluttet en telefonsamtale, og var ved at lægge telefonen fra mig. Da lyder Jens Jørgen Andersens stemme. ”Jeg er på vej”. Det var appen Zello, der gik i gang. Gruppen ”Thy Birding” er altid aktiveret på min telefon.

”Hvad var det?” når jeg at tænke, hvorpå jeg hurtigt bladrer i min liste over kontakter for at finde Jens Jørgens nummer.

John Kyed kommer mig i forkøbet med en opringning. ”Jeg er ved slamdepotet – jeg har en sejler”.

Jeg ved bare med det samme, at den skal ses.

”Jeg kommer” er min hurtige kommentar, og lægger på…

Tidligere på formiddagen har Jens Jørgen Andersen fundet en næsten helt hvid bogfinke i forbindelse med småfuglelusk ved slamdepotet, et supergiftigt sted syd for Hanstholm Havn der blev døbt ”mini-Sinai” i forbindelse med det seneste felttræf, der blev afholdt i Thy. Gennem årene har denne lokalitet produceret bl.a. flere storpibere, dværgværling, sneugle, jagtfalk, to ørkenstenpikkere, november-markpiber mm, og det er altid værd at besøge dette sted, efter man har lusket fyrhaverne eller minkfarmene.

Den hvide bogfinke der betød at en gråsejler blev fundet... Foto: Jens Jørgen Andersen

Kyed besluttede sig for at køre ned for at se bogfinken, men opdagede ret hurtigt en sejler i det disede vejr. Den rastede tydeligvis, og fløj aktivt over et ret begrænset område.

Han synes den ser lys og spændende ud, men John har to tidligere fund af mursejler i november fra Hanstholm, så han er forsigtig.

Det disede og tågede vejr gør det ikke nemmere, heller ikke på fotos, hvor den ser mørk ud…

Efterhånden er der dukket et stærkt arsenal op af lokale, og efter kort tid har vi i fællesskab bestemt den til gråsejler på baggrund af grundfarve, kontraster i vingen, de brede proportioner og øjet der sidder isoleret mellem lys brunlig kind og tøjle.

Gråsejler, Hanstholm den 7. november 2018. Bemærk hovedtegningerne, hvor øjet står tydeligt frem mod en lysere kind, og hvor tøjle (området mellem øje og næb) er af nogenlunde samme farve som kinden. Bemærk også den diffust afsatte strubeplet samt kontrasten mellem lysere dækfjer og mørkere svingfjer i vingen. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Gråsejler, Hanstholm den 7. november 2018. Bemærk de kraftige proportioner med bred hånd. Farven er lysere og tydeligere brun end hos mursejler. Bemærk også indtrykket af lysere dækfjer der danner kontrast til mørkere svingfjer, den lidt lysere overgump samt hovedtegningerne, hvor øjet står ret distinkt ud mod de ensartede ret lyse omgivelser. Foto: Henrik Haaning Nielsen 

Gråsejler, Hanstholm den 7. november 2018. En gråsejler er brun og bred! Bemærk grundfarven og den brede hånd udover kontrasten mellem lysere dækfjer og mørkere svingfjer samt det mørke øje der sidder isoleret. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Gråsejler, Hanstholm den 7. november 2018. Bemærk den ret kontrastrige undervinge, de brede proportioner, den diffust afsatte strubeplet og det distinkt afsatte øje. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Flere birdere dukker op, og efterhånden bliver det klart at fuglen mere og mere flyver ned over havnebassinerne og molerne. I havnen ser vi den drømmegodt og i lav højde og flere gange i samme kikkertfelt med sorthovedet måge.

Fedt.

Fedt blev det også, da Jens Jørgen pludselig opdagede en topskarv i havnebassinet!

Topskarv, 2K, Hanstholm Havn den 7. november 2018. Bemærk kontrasten mellem de slidte, ældre og brunlige fjer og de nyere og mere sorte i vingen. Bemærk også at der er rester af ungfugledækfjer. Foto: Henrik Haaning Nielsen

I det tiltagende mørke følger Lars Mogensen, Tonny Ravn Kristensen og Peter Hartoft-Jacobsen gråsejleren i seng, da de ser den lande på havnekontorets mur, hvor den går til overnatning. Helge Røjle og Susanne Bruun twitcher den senere i mørket og melder at den sover helt roligt klokken 18.05, halvanden time efter solnedgang!

Det virker, med andre ord, til at være et sikkert twitch næste morgen.

Men nej.

Tilsyneladende har aktiviteter på havnen forstyrret fuglen og fået den til at fortrække. Den bliver således slet ikke set torsdag.

Fundet i Hanstholm er det tredje af gråsejler på blot fem dage i Danmark. Lørdag den 3. november sås en i Skagen, og søndag og mandag (4-5. november) rastede en ved Ballum i Sønderjylland.

I Sverige har de haft to fund i dagene 5-7/11. Den ene blev opdaget af Carl Christian Tofte. Læs hans finderberetning her.