Gåsegribben ved Bøtø var en vild fugl

Simon Vikstrøm opdagede i tirsdags en gåsegrib ved Bøtø Nor nær Gedser. Fundet skabte lynhurtigt interesse blandt landets twitchere, og mange som lagde vejen forbi (også ikke-fuglekiggere), fik en stor oplevelse.

Gåsegrib, 2K, Bøtø Nor den 21. juni 2016. Bemærk den enorme størrelse, den ensartede savtakkede vingebagkant og det sorte næb. Foto: Thomas Varto Nielsen.

Den sad den meget på jorden, i tirsdags, men den fløj også, og forsvandt på et tidspunkt i nordlig retning. Siden vendte den heldigvis tilbage igen til manges lettelse. Klokken 20.45 blev den set flyve til overnatning i et træ.

I går, onsdag, sad den fra morgenstunden i sit overnatningstræ, og der blev den siddende indtil klokken 11.13, hvor den lettede. Den fløj den en runde, og forsvandt derefter mod nordvest. Den er ikke set siden.

Fundet er det sjette i Danmark.

På venstre ben bar fuglen en metalring. Det satte gang i en del tanker om fuglens oprindelse, hvor nogle helt sikkert blev bange for en ubehagelig kategorisering af fundet, som kunne bringe deres kryds i fare. Imidlertid er der faktisk ikke umiddelbart noget, der taler for, at der kan være tale om en udsat fugl. På denne side er der en oversigt over projektringmærkning af gåsegribbe, hvoraf langt de fleste drejer sig om udsætningsprojekter. Af disse er det kun på Sardinien, hvor ringede er af metal uden en kombination af farveringe, men deres fugle får enten bleget en række fjer i vingerne, eller også får de klippet lidt af nogle af armsvingfjerene.

Bøtøfuglen er med andre ord sandsynligvis ikke en fugl fra et udsætningsprojekt.

Derimod giver det snarere grobund for at formode, at det kunne være en ”vild” fugl, som måske er ringmærket på en rede.

Hjemmesiden er ret fed. Særligt nyhedsdelen bliver opdateret løbende med seneste nye om gribbe i Europa. Blandt andet med mange nyheder om lammegribbe på langfart i Europa. Tjek nyhederne ud her.

Der kører en del udsætningsprojekter på gåsegrib i Europa. Bl.a. foregår det i Frankring, Italien, Kroatien, Bulgarien, på Cypern samt i Israel. I Frankrig har resultaterne været meget succesfulde. Her har man udsat fugle i Alperne siden 1981. I Bulgarien startede man på udsætning af gåsegribbe i 2007, og indtil i dag er der her udsat 60 fugle. Det har derudover ikke været muligt for mig at finde frem til udsætningernes størrelse, omfang og eventuelle spredning af fugle i de andre lande.

Den europæiske bestand tæller i øjeblikket 19.000-21.000 par, hvoraf de 17.500 par findes i Spanien og 600 par i Frankrig.

Aldersbestemmelse af gribbe kan være svær, og at sætte nøjagtig alder på en fugl er ofte næsten umuligt. Imidlertid viser Bøtøgribbens kombinationen af en ensartet savtakket vingebagkant, helt mørkt næb samt brunlig halskrave som består af aflange løse fjer, at der er tale om en fugl i sit andet kalenderår (2K).

En rigtig god artikel om aldersbestemmelse af gåsegrib kan findes her. Artiklen kan downloades som pdf.

I artiklen nævnes også at tilspidsede skulderfjer og tilspidsede store dækfjer, er 2K-karakterer. Førstnævnte kan ses på nedenstående billede.

Gåsegrib, 2K, Bøtø Nor den 21. juni 2016. Bemærk det sorte næb, den brunlige halskrave (som består af løse aflange fjer) samt tilspidsede skulderfjer. Foto: Thomas Varto Nielsen.

Som sagt skabte den stor interesse hos mange fuglekiggere, og mange valgte at twitche fuglen. Blandt andet flere jyske ornitologer der ikke nåede at connecte med gåsegribben ved Skive 14-15. juni 2013, som er den seneste twitchbare gåsegrib i Danmark.

Et sådant fund skaber ikke kun opmærksomhed hos fuglekiggere. Det afføder også interesse hos mange lokale folk, som selvfølgelig bemærker os, når vi samles og kollektivt ser på en fugl, vi er rejst langt for at se. Vi er meget synlige og vi bliver bemærket. Vi bliver ofte fremhævet for vores gode opførsel og vores gode måde at formidle den givne fugl for interesserede nysgerrige, som opsøger os med undrende spørgsmål.

Således også denne gang, hvor mange lokale mødte op og fik forevist fuglen, og fik historien om gåsegribben, både dens status i udlandet og herhjemme.

I følge flere af de fremmødte twitchere var der også en enkelt lokalboende, som blev meget provokeret af at se de mange biler og folk på en af grusvejene i et sommerhusområde. Det blev håndteret forbilledligt af især en twitcher, som i ro og mag fortalte, og informerede ham om, hvad der foregik.

En henvendelse til DOF fra manden handlede om, at der ikke blev vist hensyn til fartgrænserne i området. Det bliver i henvendelsen beskrevet, at nogle kørte med alt for høj fart, og lavede hjulspind, når man skulle bevæge fra det ene fugetårn til det andet. Fartgrænsen på 30 km/t i en del af området (som er et sommerhusområde) blev, i følge manden, ikke overholdt af alle.

Efter at have undersøgt sagen ved at spørge flere af twitcherne står det klart, at forholdene, som manden beskriver det, er stærkt overdrevet. Folk viste hensyn, parkerede i vejsiden, og overholdte fartgrænserne. Hjulspind var der slet ikke tale om. Derved er der øjensynlig tale om en uretmæssig klage, som ikke har hold i virkeligheden.

Jeg kan kun opfordre til, at alle der har lyst, bliver ved med at twitche og at nyde fuglene, når satsningen lykkes. Mød folk med åbenhed og fremvis velvilligt fuglen og fortæl om den. Vær opmærksom på at nogle synes, at det virker voldsomt med så mange folk og biler. Enkelte bliver af en eller anden grund meget provokeret af at se så mange folk samlet, og kan finde på at møde os på en meget konfronterende og højlydt facon. Det sker heldigvis ikke så tit. Det skete imidlertid ved gåsegribben ved Bøtø, men det blev håndteret godt af de fremmødte.

Jeg har ændret i den oprindelige artikel, da det, som sagt, har vist sig at ordlyden i klagen fra den lokale beboer var stærkt overdrevet. I artiklens første version bragte jeg klagen og opfordrede til orden blandt twitcherne.

Lad det vedblive med at være sjovt at twitche. Følg reglerne. Det gælder fart- og parkeringsregler, men også de uskrevne regler om at møde folk med venlighed som udgangspunkt. På den måde vil vi blive husket som ambassadører for fugleoplevelser - måske også hos dem der møder os med vrede eller negativt ladet diskussionslyst. Men diskussionerne skal på den anden side også tages - vi skal jo ikke finde os i alt! 

Tak til Anders Wiig Nielsen for forsidebilledet samt til Thomas Varto Nielsen for de øvrige billeder.

Kommentarer

Godt at det viste sig at være en uberettiget klage. Jeg oplevede hele sceneriet d. 22. om formiddagen og må sige, at der hvilede en fantastisk ro over det hele, selvom der var en del mennesker til stede. Alle parkeringer, som jeg så, var hensynsfulde og fuldt lovlige. Især lagde jeg mærke til en dejlig situation hos nogle nabofuglekiggere. De snakkede med en lokal sommerhusejer, som havde grund lige ud til arealet, hvor fuglekiggerne på lovlig vis stod, og de brugte meget tid på at snakke med manden og kigge i kikkert sammen med ham. Det endte såmænd med, at han langede en havestol over hækken til de trætte observatører, og han tyssede også på sin hund, som engang imellem ikke var helt tilfreds med os - altså en meget positiv situation for alle parter.