Gensyn med vinterens sidste høgeugle

Allerede i starten af oktober indfandt vinterens første høgeugle sig i Danmark, og mange ventede på en invasion af de smukke ugler. En invasion blev det ikke til, men mindst fire høgeugler har besøgt Danmark i vinteren 2012/13. John G. Dinesen fotograferede vinterens sidste høgeugle i april 2013 og deler her oplevelsen med Pandions læsere.

"Ugle kan blive hele Vestjyllands darling" - sådan lød overskriften til en artikel i Dagbladet Holstebro - Struer den 1. maj 2013. Anledningen var, at en høgeugle havde opholdt sig i Ndr. Feldborg Plantage i en længere periode. I artiklen hed det endvidere:

Sjældenheden er så stor, at folk tipper hinanden og kommer helt fra Fyn og Sjælland med både kikkert og kamera.

Et ikke helt ukendt fænomen! Dog skulle det senere vise sig, at netop den dag, artiklen blev bragt, var fuglen fløjet.

Høgeuglen var meget opmærksom på bevægelse i skovbunden, men tog sig ikke af de fremmødte fotografer og fuglefolk. Foto: John G. Dinesen.

Fundet af høgeuglen blev kendt, da Ole Olesen fra Aulum kunne berette følgende på DOF Vestjyllands hjemmeside:  

Fredag d. 12. april 2013 fandt Egon Østergaard og undertegnede en Høgeugle i Ndr. Feldborg Plantage. Forhistorien er, at vi torsdag d. 11. fik tilsendt nogle fotos fra Vildtkonsulent Steen Fjederholt fra Naturstyrelsen Midtjylland.

En skovfoged havde mandag d. 8. og onsdag d. 10. set en ugle i Ndr. Feldborg Plantage i et område kaldet Lille Rævekær, og fotograferet denne med sin mobiltelefon. Han kunne ikke lige afgøre, hvilken ugle det var, da fotoet blev taget i modlys så  på trods af en afstand på kun 15 meter, var der blot en sort silhuet.

Da jeg så  fotoet, var jeg ikke i tvivl om, at det var en Høgeugle – og jagten kunne begynde...

Her ses høgeuglen lidt på afstand. Den er ikke let at finde i landskabet, selvom den ofte er dagaktiv og gerne sætter sig i toppen af udgåede træer. Foto: John G. Dinesen.

Når musebestanden svigter i høgeuglens foretrukne biotoper i det nordlige Skandinavien og Sibirien, trækker uglerne længere mod syd. Med mellemrum besøges Danmark således af høgeugler. 

En søgning i DOFbasen viser, at der i tidsintervallet 2000-2012 foreligger observationer fra årene 2001, 2002, 2005, 2006 og 2012. Muligvis var der endnu en høgeugle i landet i 2009. Stort set alle indberetninger er fra Nordjylland eller Østdanmark (se links til oversigt på Netfugl øverst til venstre).

Indtil i år er høgeuglen kun observeret én gang i Vestjylland (i 1979), hvilket nok er en af grundene til, at netop dette fund af den lille ugle blev så stort et tilløbsstykke.

Her ses uglen med en mus, som den åd foran to glade fotografer. Foto: John G. Dinesen.

Jeg måtte naturligvis også se den smukke fugl. Den 22. april var vejret klart og solrigt, da jeg pakkede fotogrejet, stillede GPS' en ind efter Rævekær og kørte af sted uden større forhåbninger om at hjembringe et trofæ i form af et portræt af høgeuglen. Jeg følte, at opgaven var lidt vanskelig, fordi jeg var helt ubekendt med området.

Her ses Henning Andersen i færd med at fotografere høgeuglen i Ndr. Feldborg Plantage. Foto: John G. Dinesen.

Da jeg nåede frem, spottede jeg heldigvis straks et par biler lidt længere borte. Jeg regnede med, at det måtte være "ornitologbiler". Det viste sig at holde stik, og inden længe havde jeg kontakt med de rare mennesker, der udpegede uglen for mig.

Den sad på en grenstump ret højt oppe i et fyrretræ tæt ved stammen og tog tilsyneladende ingen notits af, at vi var fire mennesker i fuld gang med at fotografere med støjende kameraer.

Her ses høgeuglens smukke fjerdragt på ryg, vinger og nakke. Det er ikke så svært at se, hvordan den har fået sit navn. Foto: John G. Dinesen.

Området, som høgeuglen havde slået sig ned i, var en typisk skovlysning med spredte gran- og fyrretræer og masser af vissent græs, som den med sine karakteristiske hovedbevægelser uanfægtet afsøgte for bytte. Høgeuglen bekræftede hermed, at den er meget lidt sky og i lighed med mosehornuglen dagaktiv.

Efter et stykke tid mente jeg at have set og fotograferet det, jeg gerne ville, og sagde farvel og tak for hjælpen til de andre. Dette uden at ane, at jeg kort efter ville få endnu en chance med høgeuglen. Denne gang på ganske klos hold.

Her er musens hoved tilsyneladende blevet fortæret af den sultne høgeugle. Foto: John G. Dinesen.

På min vej gennem lysningen mødte jeg en anden fotograf. Vi stoppede op, og mens vi stod og talte sammen, så jeg en bevægelse ud af øjenkrogen: Uglen var landet øverst i en gammel vindfælde under fem meter fra os.

Oven i købet sad den med en nyfanget rødmus, som den på ganske kort tid nedsvælgede foran vores undrende øjne - og ivrigt klikkende kameraer. En fantastisk afslutning på en spændende eftermiddag!

Høgeuglen fik uden problemer plads til den lille mus. Foto: John G. Dinesen.

Her er musen næsten helt forsvundet - men byttet kan stadig identificeres. Foto: John G. Dinesen.

Høgeuglen opholdt sig i området omkring Rævekær i det meste af april. Første observation blev som tidligere nævnt gjort af en skovfoged mandag den 8. april. Første indberetning af høgeuglen til DOFbasen fandt sted den 12. april (Ole Olesen og Egon Østergaard).

Med undtagelse af datoerne 23. og 29. april var der herefter indtil flere daglige observationer frem til og med den 30. april (Hans Petersen).

Så skal den bare synkes... Foto: John G. Dinesen.

Observationerne er foretaget af 58 forskellige observatører, flere af dem med mere end én observation. Det er umuligt at sige, hvor mange der har besøgt og set høgeuglen i løbet af de tre uger, idet en hel del observationer ledsages af bemærkninger om mange medobservatører.

Både DOFbasen og Netfugl beretter om, at der i perioden fra sidst i september 2012 til først i maj 2013 er observeret i alt fire høgeugler på følgende lokaliteter: Store Hareskov, Porsmose, Bunken Klitplantage og Ndr. Feldborg Plantage. 

Kommentarer

I går blev der fundet to høgeugler i Jylland, så nu er de her igen! Held og lykke med eftersøgningen.

Mange tak for kommentarer!

Det er en meget spændende artikel og fantastiske billeder, det har da været en oplevelse af de helt store. Tak fordi jeg måtte kigge med.

Se billederne fra Porsemosen på Kent Mossins hjemmeside om høgeuglen.
www.høgeugle.dk

Flotte billeder og rigtig god artikel