Gråsejleren i Skagen

HAANING I FELTEN Gråsejlere om foråret er noget nyt. De seneste år har fokus været rettet meget på, hvordan man bestemmer dem om efteråret, og en række afgørende detaljer er blevet afsløret gennem nye artikler. Opklaring men også forvirring og overraskelse har hersket, og man har oplevet, både at det er gjort nemmere og mere overskueligt ved at fokusere på færre afgørende karakterer, men samtidig har det betydet, at langt de fleste af de hidtil danske fund er blevet forkastet på grund af genbehandling af Sjældenhedsudvalget. Gråsejler blev dermed igen en ekstremt sjælden art i Danmark, og det skyldes, at man om efteråret skal passe på forveksling med unge mursejlere. Er det mon lettere at bestemme gråsejler om foråret? Vi er stadig ved at lære, men noget tyder på det. Hav imidlertid altid kameraet klar, da det, uanset hvad, vil hjælpe en sagsbehandling betragteligt, når det kan visualiseres, hvad du beskriver. Heldigvis var kameraerne klar i Skagen i lørdags, og man kan tydeligt se, hvad observatørerne mener. Det var en kraftig, storhovedet og lyst gråbrun sejler de havde på besøg deroppe på Jyllands top. Det kan vi andre også godt se nu…

Lørdag formiddag gæstede en gråsejler obsposten på Verdens Ende i Skagen. Fuglen blev opdaget af Rolf Christensen og alle de tilstedeværende, bl.a. Jens Kirkeby, Erik Christophersen og Henrik Læssøe fik set fuglen. Desværre var observationen kortvarig, idet den blot sås godt og tæt på i ca. 10 sekunder. Derefter stak den retur, og i løbet af de næste fire minutter sås den flyve væk i retning af Ellekrattet.

Rolf opdagede den på farven. Den lyst gråbrune farve stak ud mellem de sortbrune mursejlere, og det fik ham til at reagere på den prompte. Der blev efterfølgende meget fokus på at få fuglen dokumenteret på billeder, da en feltobs uden dokumentationsbilleder vurderedes af observatørerne til at have en meget lille chance for en godkendelse af Sjældenhedsudvalget.

Gråsejleren blev dokumenteret af både Jens Kirkeby og Erik Christophersen, men mange af billederne er meget croppede for at kunne ”hive den ind” som brugbar dokumentation af denne spændende fugl. Men alt i alt er dokumentationen heldigvis brugbar.

Nu afventer fundet en behandling af det danske sjældenhedsudvalg (SU).

Når man bestemmer gråsejler om foråret skal man først og fremmest kunne udelukke mursejler. Man skal især fokusere på:

  1. Fuglens kropsfarve
  2. Hovedets form
  3. Ansigtets tegninger

Fuglens kropsfarve er det nemmeste at forholde sig til i felten. Det kan derimod være svært at konstatere hvor vidt hovedet virker større og kraftigere og hvordan ansigtstegningerne ser ud. Det er umiddelbart en sag for kameraet…

Helhedsindtrykket af gråsejler vil altid være en kraftigere bygget sejler i forhold til mursejler, og det indtryk kan man sagtens få, selvom man ser på en gråsejler der flyver rundt alene. Den har mere pondus.

Gråsejler, Fuerteventura, februar 2016. Et eksempel på hvor lyset ikke rammer fuglen, så hele undersiden er oplyst. Dog ses at kropsfarven er lyst brun på en lille oplyst del. Bemærk også gråsejlers kraftige proportioner, bl.a. brede, stumpe vinger samt et fremtrædende hoved. Foto: Henrik Haaning Nielsen.
 

Anderledes indtryk af fugle bliver man opmærksom på i takt med erfaring, og det er altid en god ide at kigge grundigt på, hvordan mursejlere virker på dig, hvordan de flyver, og hvordan deres farvefordeling er. Under alle omstændigheder er de jo ret fede at kigge på….

Om foråret er mursejlers kropsfarve er sortbrun. Dette gælder overgump, ryg, hoved og bug. Jeg har aldrig set underligt lysebrune mursejlere, og ingen af de andre observatører, jeg har adspurgt, har nogensinde oplevet det. Man kan ikke udelukke, at det kan forekomme, men alt i alt er det nok mere sandsynligt at opdage en gråsejler frem for en afvigende og fejlfarvet mursejler, der ligner en gråsejler! Man har set mursejler med afvigende hvide fjer, men det er en anden snak i forhold til bestemmelse af gråsejler versus mursejler. Derfor er det vigtigt at slå fast igen at mursejlers kropsfarve, om foråret, er sortbrun. Både overgump, ryg, hoved og bug.

Om foråret er vingerne det mest brune, man kan opleve på mursejler. Hos nogle er det centralt i vingen, at man oplever et varmt brunt felt i kontrast til den mørke krop. Hos andre er det hele vingen, som danner kontrast til den mørke krop, men man kan sige, at det lyseste på en mursejler er vingerne.

Gråsejlers kropsfarve er derimod lysebrun med et støvet præg. Man oplever, at overgumpen er lysere brun, og står i svag kontrast til ryggen. Det oplever man aldrig hos mursejler. Derudover er resten af kroppen, det vil sige ryg, hoved og bug, ensartet lyst gråbrun.

Gråsejler, Fuerteventura, februar 2016. Når lyset falder rigtigt er gråsejler ret umiskendelig. Bemærk dens brune farve, hvor overgumpen er en tand lysere end ryggen samt det lysere hoved og ansgt, hvor "alien-øjnene" står markant frem. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Gråsejler, Fuerteventura, februar 2016. Bemærk den lyst brune grundfarve på hele undersiden og i ansigtet. Glem alt om det skællede udseende på undersiden som positiv karakter. Mursejler viser ofte skællet underside også om foråret og om sommeren. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Hovedet er hos gråsejler større og bredere end hos mursejler. Desuden nævner flere, at næbbet er tydeligere end hos mursejler. Alt i alt er hovedet mere prominent og bredt end hos mursejler. Den lyse hagesmæk er større. Det samme gælder den lyse pande. Det er dog min erfaring, at hagesmækken kan være overraskende svær at se ordentligt på forårsgråsejlere. Lysforhold spiller i høj grad ind, og i overskyet vejr kan hagesmækken syne meget lille, eller ligefrem være usynlig! Øjeblikket efter, hvor solen kommer frem bag skyen, kan den derimod være overraskende lys, og det er svært at forstå, at det vitterligt er samme fugl.

Gråsejler, Fuerteventura, februar 2016. Bemærk hvordan oversyet vejr formår at gøre gråsejlere mørke. Lyset afslører dog alligevel en lys gråbrun farve på overgumpen. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Gråsejler, Fuerteventura, februar 2016. Bemærk hvor lys og varmt brun overgumpen lyser op fra denne vinkel, hvor de øvrige dele af fuglen blot virker mørke. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

I foråret er ansigtet mørkt hos mursejler, og man ser kun en lille hvid strubeplet, lidt hvidt i panden ligesom øjenregionen, kun i visse vinkler, kan opleves som at den ”står ud”, og er tydeligt i det mørke ansigt. Hos gråsejler er ansigtet og kinderne af samme lysebrune grundfarve som kroppen, hvilket får øjet til at stå meget tydeligt frem. Mange kalder det et ”alien-eye”. Jens Kirkeby, en af observatørerne af Skagenfuglen, kaldte karakteren for ”Alice Cooper øjenhuler”…

Jeg har sakset Jens Kirkebys kommentar på DOFbasen omkring bestemmelsen:

”Sås i god medsol klar og tydelig mellem mursejlerne. Kunne let findes uden kikkert. En markant lysere askeagtigt tonet sejler med især lyst hoved med sorte øjenhuler. Kroppen med brede "hofter". Forparten syntes anderledes i form, lidt à la en gråhovedet undulat husker jeg at sige til de andre. Mine fotos viser det lyse ørefjersområde, som isolerer øjenhulerne og gør hovedet lyst. Brugte det meste af den korte obstid til at følge den gennem fotolinsen, mens den fjernede sig mere og mere. Kender arten fra Sardinien. Fotos uklare men viser farver og form. Se også EC's gode sammenligningsfoto på http://ecskagen.blogspot.dk/”.

Jeg vil opfordre til at se dette billede til at starte med som glimrende illustrerer forskellen på Skagens gråsejler og mursejler. Bemærk især det større og kraftigere hoved samt fuglens lysere brune grundfarve.

Herunder følger en række af Jens Kirkebys billeder af Skagensfuglen. Sammenlign med de øvrige billeder i artiklen.

Gråsejler (t.v), Grenen den 11. juni 2016. Bemærk den lyst gråbrune grundfarve. Foto: Jens Kirkeby.

Gråsejler, Grenen den 11. juni 2016. Bemærk igen den lyst brune grundfarve samt hvor tydeligt øjenregionen står frem. Foto: Jens Kirkeby.

Gråsejler, Grenen den 11. juni 2016. Bemærk hvor lyst ansigtet er med stor strubeplet, stor hvid pande og tydeligt øje. Foto: Jens Kirkeby.

Gråsejler, Grenen den 11. juni 2016. Bemærk den lyst brunlige grundfarve. Særligt syner overgumpen lyst brunlig. Foto: Jens Kirkeby.

Betragt det derfor som yderst vigtigt at fokusere på kroppens farve når man om foråret skal bestemme gråsejler. Det er bestemt muligt at bestemme gråsejler, hvis blot den ses godt. Alligevel vil jeg opfordre til at man sørger for at dokumentere ens fund så grundigt som muligt, med fotos (eller video).

Tak til Jens Kirkeby for billederne af Skagensfuglen.