Her er videoen: Albatros i luftduel med havørne ved Agger Tange

Enestående fugleoplevelse. Hvem kunne have forudset, at vi nogensinde skulle se en albatros i luftduel med havørn i Danmark? Og hvem kunne have drømt om, at en fuglekigger forevigede en del af scenariet til glæde for alle os, der ikke var der?

Er dette årets vildeste fugleoplevelse?

Uanset hvad, kan du opleve lidt af det i den måske eneste video i hele verden af sortbrynet albatros i luftduel med havørn. Se video nederst.

Mandag morgen var for de fleste ikke startet endnu, da Agger Tange havde verdenspremiere på et drama om liv og død.

Kort før kl. syv kunne ca. 30 fremmødte fuglekiggere overvære en sortbrynet albatros forsøge at undslippe to velvoksne havørnes kraftige næb og klør.

Seancen varede godt fem minutter, og her måtte havørnene sande, at en albatros ikke er sådan lige at bide skeer med.

Først opgav den ene havørn, hvorefter rollerne skiftede, således at den sidste havørn nu var den jagede og til sidst måtte opgive.

Det så dog flere gange ud til, at slutningen skulle blive en anden, da ørnene øjensynligt fik fat i det yderste af den sjældne gæsts fødder og hale.

Heldigvis for alle os, der på gerningstidspunktet blot forsøgte at gnide søvnen ud af øjnene, var Jens Søgaard Hansen snarrådig og fik foreviget lidt af scenen på film.

I videoen kan man også se, hvordan de to arters vingefang – på trods af samme størrelse – adskiller sig fra hinanden, da albatrossens smalle stive vinger er tilpasset et liv i Sydatlantens kraftige vinde - meget langt fra Nordsøen.

Så vidt vides er dette det første dokumenterede møde mellem de to arter.

Til jer, der så det:

Vi vil MEGET gerne høre jeres beretning, du kan skrive den i en kommentar eller sende en e-mail til pandion@dof.dk

Til alle jer andre:

Er dette årets vildeste fugleoplevelse indtil nu? Log-in og skriv, hvad du synes.

Video: Sortbrynet albatros i luftduel med havørne ved Agger Tange:

Biolog, feltornitolog og formand for DOF Ungdom, Vicky Knudsen, fortæller om mødet i videoen. 

 

5 obs fra DOFbasen fra de heldige asener (og en uheldig) tilstede ved Agger Tange 17. august 2015:

Wow! En stor oplevelse i mere end én forstand. Som andre allerede har nævnt, blev dagens birdere ved Agger Tange vidne til en dramatisk jagt i lagunen, da to lokale Havørne dukkede op for at gøre livet surt (slut?) for "Albert", men han klarede frisag, selv om det på et tidspunkt så ret kritisk ud. Der var direkte kontakt mellem den ene ørn og albatrossen i et slagforsøg. Jeg opfattede det som om ørnen havde fat i foden på byttet, men ørnen slap igen og opgav jagten, hvor efter albatrossen bizart nok fløj et kort stykke efter ørnen. Måske troede den at det var en leg? Albatrossen gik herefter ned på vandet for at hvile. Den lettede og fløj ud over klitterne mod havet kl. 7.09, hvorefter der ikke blev set mere til den i dag. En gigantisk oplevelse at se denne store fugl - og så endda i 'opvisning' med to gamle Havørne.
Dennis Jürgensen

Var rundt for at besøge svaneflokkene i hele lagunen, men fik andet at tænke på, da den kort før kl. 7.00 blev forfulgt af to havørne i omkring 10 minutter. I flere tilfælde var den ene af havørnene i nærkontakt med albatrossen, som ikke kunne ryste havørnene af sig. Havørnene blev dog trætte før albatrossen. Efter en kort rast lettede albatrossen og fløj til havs kl. 07.09.
Peder Nygaard Nielsen

0525 forsøgte jeg i det svage morgenlys at lokalisere svanerne. Inden svanerne var funget kom alba svævende ind i scope-feltet. Ingen tvivl - det måtte være den. Senere kom solen længere op og kendetegn kunne verificeres. Der var 2 friske havørne som var efter den ved 7-tiden. På et tidspunkt så det ud til at det kunne have endt helt galt for alba, men han slap og kl 0709 søgte den til havs i sikkerhed.
Flemming Søndergaard

Først set A. fornuftigt i skop ganske kort tid kl. 05:32, da fuglen blev fundet flyvende sydpå i lagunen ned mod fyret. Derefter set fint under indflyvning og landing på skarvøen kl. 06:08 med øjenstribe og andre detaljer. Her stod den indtil kl. 06:20, hvor den lettede , da øen blev overfløjet af en flok panikslagne gæs. Overflyvning af en jagende AD Havørn kl. 06:17 fik den ikke til at lette, selvom alt andet på øen flygtede i alle retninger. Herefter sås A. omkringflyvende og lande på vandet i nordenden af lagunen kl. ca. 06:25, hvor den rastede indtil det igen meget elegant lavt over vandet gik sydpå kl. ca. 06:36. I sydenden af lagunen så jeg ikke A. igen før kl. 06:45. Her blev A. angrebet af to samarbejdende gamle havørne, og det så faretruende ud, men behændigt undgik A. ørnene. Først opgav den ene ørn jagten og fløj væk mod syd. Herefter virkede det som A. i stedet for fortsat at flygte og undvige gik til modangreb på ørnen. Og da den anden havørn trak sig, indledte A. en kortvarig forfølgelse af ørnen. Hvorefter A. landede kl. 06:50 ved den største knopsvaneflok. Her lå den endnu, da jeg forlod stedet kl. 07:05.
Steen Højmark-Jensen

En oplevelse i særklasse!! "albert" kurtiserede både Knopsvaner, Skestorke og Svartbage. Albatrossen tog flere runder i den store lagune, Fantastisk flyver var flere gange nede og løbe på vandet. Det helt store drama udspillede sig da to adulte Havørne besluttede sig for at indlede en jagt på Albert, helt surrealistisk at se på, ørnene havde flere nærgående forsøg men til alt held uden held. kæmpe oplevelse.
Søren Haaning Nielsen

Jeg ankom 11 minutter efter at havørnene havde jaget den væk. AGGER VE AGGER VE!
Lars Tom-Petersen

Kommentarer

Michael Trasborg, Hundested, har sendt os dette: "For de fleste danske ornitologer ER Sortbrynet Albatros det ultimative Danmarks-x, DK-x. At se den sammen med Havørn er vist ikke set eller dokumenteret før noget sted i verden-Europa, eneste sted man kan se ”vores” Havørn sammen med albatros, er i farvandet ved det nordlige Japan, hvor den vistnok yderst sjældent ses sammen med den mindre albatros-art Laysan Albatros. At se Sortbrynet Albatros på denne måde, sammen med 2 Havørne, hvor det unægtelig så ud som om at ”Albert” var offer, gør det ikke kun til den vildeste fugleobs i år, men til den vildeste nogen sinde på dansk grund. Havørnene havde ikke noget problem med at følge ”Albert”  som virkede noget naiv i denne situation, han havde åbenbart ikke den frygt for disse 2 forfølgere, som der skulle til lige her og nu, medens det stod på. Den mest ihærdige og største af Havørnene (hunnen) havde til sidst i angrebet et voldsomt ”forsøg” på ”Albert” hvor det så ud som at den ene fod ramte ”Albert” bagerst på ryggen/overgumpen. Alle frygtede det værste, og til alt held opgav Havørnene forfølgelsen efter dette sidste og alvorlige ”sammenstød”. ”Albert” kunne sagtens være ramt så hårdt af Havørnen`s kløer at den var endt som mad for begge ørne. Om det ”bare” var en magtdemonstration finder vi ikke ud af. Men vildt var det, og jo, vi frygtede alle for ”Albert`s” liv."

vild oplevelse selv på video. Hold da op, bare vi havde set det.
Er der noget håb for albatrosen efter så lang tid her ? At den vil kunne finde tilbage til sin " egn" ??
Tak for klippet og oplevelsen.