Lille rørsanger fundet i Thy

HAANING I FELTEN En lille rørsanger blev i går, den 19. september, fanget og ringmærket ved Ove Sø i Thy. Selvom ringmærkeren Tage Legaard følte sig sikker på bestemmelsen, blev jeg tilkaldt for at verificere, at det vitterligt var Danmarks 12. lille rørsanger. Det var en opgave, jeg ikke kunne sige nej til…

Meldingen om, da jeg nærmede mig ringmærkningspladsen, at den var underligt lys, gjorde mig lidt nervøs. Historien om en anden lille rørsanger der engang var fanget i Vestjylland, der viste sig blot at være en rørsanger, der var meget lille, var i baghovedet. De forsikrede mig dog om, at fuglen også havde en kraftig øjenbrynsstribe. Da jeg få minutter senere fik forevist fuglen, blev jeg rolig og meget glad på en gang.

Jeg fik nemlig fremvist en rørsangertype med lang og bred øjenbrynsstribe, mørk streg over øjenbrynet, kontrastrige tertialer og korte vinger.

Fedt.

Lille rørsanger, Ove Sø den 19. september 2016. Bemærk den lange brede øjenbrynsstribe, den mørke streg over øjenbrynsstriben, de kontrastrige tertialer og den korte vingespids bag tertialerne. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Det var en lille rørsanger. Men det var rigtigt, at den var meget lys. Kunne det være en adult fugl? Jeg kiggede fjergrupperne igennem, og fandt dem slidte. Imidlertid havde jeg på det tidspunkt ikke læst op på alderskendetegnene, men inden den blev sluppet, tog jeg en række billeder af svingfjer og tertialer, fokuserede på halefjerene, og bestemte mig for at læse op på detaljerne senere.

Da jeg senere sad med Lars Svenssons ”Identification Guide to European Passerines”, og læste at adulte fugle, viser slidte vinge- og halefjer om efteråret, mens ungfugle viser friske uslidte fjer, var aldersbestemmelsen klar: En adult.

Lille rørsanger, Ove Sø den 19. september 2016. Bemærk de slidte tertialer og svingfjer. De slidte halefjer anes også. At disse fjergrupper er slidte indikerer adult. Ungfugle ville have haft friske uslidte fjer. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Umiddelbart lidt overraskende (for mig) da jeg er ”vant til”, at efterårshits er ungfugle, men altså ikke i dette tilfælde

Fundet var det første for Thy. De øvrige elleve fund fordeler sig med fem fra Skagen, tre fra Christiansø, samt en fra henholdsvis Blåvandshuk, Indfjorden og Husby Sø.

Lille rørsanger, Ove Sø den 19. september 2016. Bemærk vingeformlen hvor håndsvingfjer 3-4-5 udgør vingespidsen. Det er typisk for adult lille rørsanger. Ungfugle er angivet til, at vingespidsen udgøres af håndsvingfjer 3-4 og nogle gange også 5. Foto: Henrik Haaning Nielsen.