Mongolsk piber i Skagen

HAANING I FELTEN Danmarks tredje fund af mongolsk piber blev en realitet igår. Arten blev imponerende nummer 257 set på Grenen i år, og den er med til at markere det, i følge Rolf Christensen, bedste efterår nogensinde i Skagen. Fuglen var stationær igen idag, og det er måske en god ide at lave et søndagstwitch imorgen...

Rolf Christensen fra den autonome enmandsfuglestation, Grenen Fuglestation, fandt i går en mongolsk piber. Det er tredje fund i Danmark og det andet i Skagen. Rolf stod også bag det tidligere fund deroppe, hvor det drejede sig om to fugle den 24. november – 2. december 2012.

Imponerende.

Rolf Christensen står for langt de fleste fund af sjældne fugle i Skagen. Samtidig er hans indsats på Grenen forbilledlig ved (næsten) daglige morgenobser og øvrige trækfugletællinger. Foto: Rolf Christensen

Imponerende er det også, at Grenen står for de 257 ud af de i alt 274 fuglearter, der er set i Skagen i år. Egentlig er Rolfs enmandsfuglestation nærmest en enmandshær med daglige observationer og næsten daglige, nærmest standardiserede, trækfugletællinger, startende fra før solopgang. Rolfs indsats i Skagen er, hvad man nærmest kun kan forvente af en fuglestation, men han har ene mand (faktisk helt alene 150 dage om året!) taget sig af at dække fugletrækket over og forbi Skagens Gren, deraf navnet Grenen Fuglestation.

Dagen i dag bød bl.a. på rastende kongeederfugl og den stationære stillehavslom, udover den mongolske piber.

Han beskriver efteråret 2018 i Skagen som det bedste nogensinde, med følgende imponerende fundliste i perioden 15/7-20/11:

Stillehavshavslom, islom 14, hvidnæbbet lom 8, sodfarvet skråpe 7, stor stormsvale, stormsvale sp., sort stork, blå glente, triel (årets 2. fugl), pomeransfugl 9 i flok, thorshane, lille kjove, mellemkjove 3, gråmåge 3, middelhavssølvmåge, lunde 4, søkonge 44, hærfugl, mongolsk piber, storpiber 5, rødstrubet piber, polarlomvie 3, brilleand, gråsejler, blåstjert, nordsanger, dværgværling, topskarv 7, kongeedderfugl, sumpmejse 3, lille flagspætte, skestork 1. efterårsfund, høgesanger 4, sibirisk gransanger, hvidbrynet løvsanger 5, fuglekongesanger 2, pungmejse 3, rosenstær, gulirisk 2, hvidsisken 8, stor korsnæb 477 og nøddekrige.

Han fandt den mongolske piber på en gåtur, hvor den pludselig lettede med bl.a. bjerg- og engpibere. Han kunne huske kaldet fra fuglene i 2012 og det fik han styr på efter 40 minutter, hvilket gjorde han blev sikker på bestemmelsen. Han beskriver mongolsk pibers kald således: ”Lyst og hurtigt, lidt som skovspurv”. ”Storpiber er lidt som gråspurv”.

Skal I også twitche i morgen kan man træne de fine forskelle i kaldene mellem mongolsk piber og storpiber her (mongolsk) og her (storpiber).

Mongolsk piber er en svært bestemmelig art, hvor netop elementer som kald, men også halelængde, næbstørrelse- og -form og andre fine detaljer er afgørende. Der skal derfor lyde en opfordring til, at så mange som muligt tager op, og oplever fuglen, og hjælper til med dokumentationen.

Mongolsk piber, Skagen den 17. november 2018. Bemærk at halen er kort og at næbbet ikke virker stort. Sammenlign med storpibersilhouetten nedenfor. Foto: Erik Christophersen.

Storpiber, Hønen, Fanø den 13. oktober 2018. Bemærk det langhalede og stornæbbede indtryk. Foto: Henrik Knudsen

Mongolsk piber, Skagen den 17. november 2018. Bemærk igen det korthalede og smånæbbede indtryk og sammenlign med storpiberbilledet. Foto: Erik Christophersen
 

At adskille mongolsk piber fra storpiber, hører til blandt noget af det ypperste i disciplinen feltbestemmelse, der bør pirre enhver feltornitolog med hang til feltkendetegn.

De lokale birdere fortæller at den udelukkende ses i den yderste klitrække mellem sandormssporet og Nordstrand (Batterivej). Den er udelukkende set i flugt, men er hørt af mange i dag, ligesom der er taget en del fotos. Den flyver ofte langt, men har flere ”faste” pladser i klitrækken. Man skal dog være forberedt på at komme til at gå en del kilometer.

Tak til Morten Christensen for forsidefoto, samt Erik Christophersen, Rolf Christensen og Henrik Knudsen for øvrige.

UPDATE: Den mongolske piber er stadig på plads, nu en uge efter denne artikel oprindeligt blev skrevet. I dag søndag den 25. november er altså den 10. dag, den opholder sig i området mellem Nordstrand og Grenen. Jeg var selv oppe sidste søndag og se og opleve den. Præcis som skagboerne beskrev, var observationsforholdene svære. Fuglen rastede i den yderste klitrække, og fløj ofte langt. Vi så den aldrig gående eller stående, men i søndags var det ret blæsende, og indimellem stod den ligesom lidt stille i vinden, inden den fortsatte med at flyve væk. Vi hørte den desværre aldrig. Det var ellers en af mine personlige formål med at tage derop og opleve den.

Selvom observationsforholdene ikke var de bedste, var det alligevel lærerigt at se den og dermed danne indtryk af fuglen og dens helhedsindtryk.

Da den først lettede, var man ikke i tvivl om, at det var en stor piber. Der var både pondus og størrelse på fuglen, men halen virkede aldrig lang. Indtrykket var altid, at der var tale om en ”små”piber (type skovpiber, bare større) i indtrykket, altså en forholdsvis kort hale, rundet krop og rundet hoved. Næbbet virkede aldrig hverken langt, stort eller påfaldende, men hovedet var relativt stort. Kropsformen var påfaldende rundmavet, og flere gange noterede jeg en varm underside.

Storpiber virker altid meget langhalet, stornæbbet og med lang krop, synes jeg.

Siden sidste lørdag er der taget en lang række bedre fotos end de først præsenterede, og der er arbejdet hårdt for at få den dokumenteret. Jens Kirkeby har endda fået en lydoptagelse af dens kald, ikke dens trækkald, men til gengæld det hurtige, lyse skovspurveagtige kald, der også er beskrevet af Rolf Christensen.

Hør lydoptagelsen her

Mongolsk piber, Skagen den 18. november 2018. Bemærk det typiske "små"piberindtryk grundet et relativt lille næb og kort hale. Foto: Brian Skræm.

Mongolsk piber, Skagen den 18. november 2018. Bemærk igen det korthalede og det relativt smånæbbede indtryk. Foto: Henrik Pedersen

Mongolsk piber, Skagen den 18. november 2018. Bemærk "små"piberindtrykket og den varme tone på undersiden. Foto: Henrik Pedersen.

Mongolsk piber, Skagen den 18. november 2018. Bemærk den markante rundede bug, det korthalede indtryk, det relativt store hoved men også det relativt lille næb. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Mongolsk piber, Skagen den 24. november 2018. Bemærk den markante bug, det korthalede indtryk samt det relativt store hoved med det relativt lille næb. Foto: Morten Christensen

Godt arbejde alle!

Tak til Morten Christensen, Brian Skræm og Henrik Pedersen for fotos!