Natlyt

HAANING I FELTEN Natlyt er hot lige nu. Masser af feltornitologer har hørt (og set!) dværgrørvagtel og lille rørvagtel. Men rundt omkring i landet bliver der tillige fundet mange plettede rørvagtler, flere engsnarrer og enkelte flodsangere. Der er imidlertid mere derude så tag ud og gør en indsats. Det kan være en stor oplevelse at være på natlyt…

Klokken er lige nu halv elleve om formiddagen, og jeg er lige stået op. Og nej, jeg er (desværre) ikke en teenager. Jeg har blot været på natlyt.

Natlyt er en begivenhed der hører foråret og sommeren til, og natlyt kan byde på store fugleoplevelser.

Det er en anden verden, så at sige, at man bevæger sig ud i, når mørket falder på. Lydene tager over og fuglearter man oftest ikke ser, gør sig til kende, ofte i antal man slet ikke havde forventet, når man bevæger sig i områderne i dagslys. Det er fascinerende.

Det samme gælder oplevelserne med flere pattedyr som også kommer frem i nattemørket. F.eks. oplevede jeg i nat et kuld rævehvalpe, en grævling, fem kronhjorte, og en husmår.

Når man er derude, går man selvfølgelig efter at registrere hvad en given lokalitet huser af hjemlige natlevende arter, men man håber altid på at finde noget sjældent.

I øjeblikket er det ret fantastisk i Danmark idet man med lethed kan tage til Vaserne i Nordsjælland for at høre dværgrørvagtel. Den står på få meters afstand, og synger, og det er en fantastisk mulighed for at lære dens meget specielle frøagtige snorkende stemme.

I Lille Vildmose i Nordjylland kan man i øjeblikket opleve en spillende lille rørvagtel. Den står også tæt på, og man hører den både tydeligt og godt. På begge lokaliteter kan man desuden høre plettet rørvagtel, så på et par dage kan man altså opleve alle tre europæiske rørvagtler i Danmark, hvis man bevæger sig lidt. Det er enestående!

Mygge- og knot-klaskende twitchere ved den lille rørvagtel i Lille Vildmose den 17. juni 2019. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Tjek også denne video med den spillende lille rørvagtel fra Lille Vildmose. 

Plettet rørvagtel har et godt år. Den er p.t. registreret på små 30 lokaliteter og alene i Vejlerne, hvor jeg arbejder med overvågningen, har jeg kortlagt 50 forskellige fugle.

Se denne video, hvor man kan få et indtryk af koret af plettede rørvagtler i Vejlerne.  

Tjek også denne video, med en afvigende plettet rørvagtel fra Vejlerne.

Jeg vil opfordre til at tage ud og opsøge lokaliteter, hvor man kunne forestille sig at man kan finde plettet rørvagtel. Det er fugtige rørskove med stabil, moderat vandstand, sumpede enge med høj græs-, urte- og blomstervegetation, samt ådale.  Ved at tage ud vil man givetvis også finde andre arter og tidspunktet lige nu er spændende i forhold til at finde fugle som flodsanger, buskrørsanger, engsnarre m.m.

De små rørvagtler, lille rørvagtel og dværgrørvagtel er i den grad også i spil. Der er f.eks. gang i et influx af dværgrørvagtler i Nordvesteuropa i øjeblikket. På en lokalitet i Nordvestfrankrig registrerede man hele 12 spillende hanner på en lokalitet her i juni, og i Holland er arten registreret på 25 lokaliteter dette forår.

I England oplevede man i 2012 at have plettet rørvagtel som temaart. Det vil sige, at man opfordrede alle feltornitologer til at tage ud og registrere plettet rørvagtel i hele landet. Som en meget bemærkelsesværdig sidegevinst registrerede man i den forbindelse hele 11 dværgrørvagtler!

Denne opfordring er hermed givet videre.  Tag ud og oplev natten og dens lyde.

Husk imidlertid at suge helhedsoplevelsen ind. Det handler nemlig også i den grad om stemninger.

Da jeg forleden oplevede dværgrørvagtelen i Vaserne spille, var det med fjerne lyn i baggrunden og talrige kvækkende grønne frøer som lydkulisse. Da jeg i forgårs oplevede den lille rørvagtel oplevede man samtidig en rød fuldmåne stå langsomt op, et par trompeterende traner og et par elge der gik over vejen foran os. Og så var der i nat, hvor jeg kortlagde 13 plettede rørvagtler på en lokalitet i Vejlerne, altimens en nysgerrig grævling kiggede forbi, mængder af strandtudser kvækkede og på himlen sås lysende natskyer. 

Det føltes fandme autentisk som min gode ven Jes Graugaard ville have sagt...

Det samme gjaldt en natlyt sidste år, hvor nordlys spillede på himmelen og hvor jeg samtidig havde syngende sydlig blåhals, paukende rørdrum, trompeterende traner og spillende plettet rørvagtel i ørene.

Natlyt giver sommetider meget stemningsfulde totaloplevelser. Som f.eks. 6. maj 2018, hvor nordlyset kørte over Lund Fjord i Vejlerne, og hvor syngende sydlig blåhals, paukende rørdrummer, trompeterende traner og en piftende plettet rørvagtel var i ørene. Det var heftigt. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Natlyt er vitterligt en af sommerens store natur- og fugleoplevelser. Tag ud og dyrk det nu. Vejrudsigten lover flere stille og varme nætter i den kommende tid, så der er gode muligheder for gode resultater.