Nu kommer krognæbbene!

HAANING I FELTEN Optakten til årets ankomst af krognæb har været fulgt med spænding de sidste par uger. Alle har via internettet kunnet følge med i hvordan de nærmede sig dag for dag. Hvordan skulle man time sit besøg på de oplagte pladser hvor man kunne forvente at se de første krognæb? Der blev lyttet til tanker fra de erfarne folk og vejrudsigter blev studeret. Spænding og forløsning. Hurra for begge dele.

Krognæbbene er på farten, og har de sidste par dage skabt begejstret glæde hos de birdere, der har opsøgt heldet med succes.

Allerede den 16. oktober breakede Emil Skovgaard Brandtoft sine tanker omkring, hvor vidt der kunne være krognæb på vej til os. Det kunne man læse på Emil og Lærkes meget læseværdige blog Naturhistorier.dk 

Siden har også Rolf Christensen luftet hans tanker, tillige baseret på forekomstbillederne den seneste tid ned gennem Sverige og Norge. Hans tanker gik på, at de første nok ville ankomme i forbindelse med en vejrbedring ovenpå dårligt vejr. Vi andre lyttede, og vurderede vejrudsigter.

At opleve krognæb er altid en helt særlig oplevelse. Fuglen er smuk. Den er udbredt højt mod nord og øst, og besøger kun Danmark med års mellemrum og altid i forbindelse med de fascinerende invasioner, man indimellem oplever i fugleverdenen.

Jeg bestemte mig for at satse på at besøge Skagen mandag i håbet om at være med til at tage imod nogle af de første af årets krognæb.

Imidlertid skete ankomsten i søndags den 27. oktober. Gilleleje meldte om to vesttrækkende fugle klokken 11.20. Skagen fulgte snart efter. Først med to rastende fugle klokken 12.00 og senere med yderligere 4 fugle der rastede i omkring 5 minutter fra klokken 12.54.

Krognæb, hunfarvet, Skagen den 27. oktober 2019. Foto: Alex Sand Frich

Krognæb, hunfarvede, Skagen den 27. oktober 2019. Foto: Alex Sand Frich

Vejrudsigten for mandag så fortsat lovende ud. Klart og køligt og ret svage vindforhold fra nordøst. Det lugtede af finketræk og yderligere ankomster af krognæb til Skagen.

Vi fyldte en bil fra Thy og mødtes fremme i Skagen med birdere fra bl.a. Amager og Esbjergområdet. Alle lokale birdere, der havde mulighed for at være ude, var ude. Skagen Fuglestation ringmærkede og observatører dækkede trækket fra to pladser på Grenen. Det samme gjorde Grenen Fuglestation v. Rolf Christensen.

Velkommen til Grenen Fuglestation... Fra vestre: Rolf Christensen, Ole Zoltan Göller, Jens Jørgen Andersen, Asger Lykkegaard Møldrup og Jens Kristian Kjærgaard. Foto: Henrik Haaning Nielsen

Der var fuld fokus, men ikke kun på krognæb. I det fremragende vejr var vi vidne til et stort kragefugletræk, mange trækkende sangsvaner, en storlom der nok var en islom i sommerdragt, store flokke af grønsiskener, lidt bjergirisker, store korsnæb, lille korsnæb og bjergpibere.

Knud Pedersen meldte mellemkjove og søkonge. Dompapper flyver over og pludselig råber Rolf SPÆKHUGGER. Ganske rigtigt. Ikke bare en men to. Den ene er en tydelig han med en meget høj rygfinne. Blåsten er påfaldende tydelig og de to dyr raster i området, tilsyneladende fouragerende.

Alle på obsposten er glade. Det var heftigt og jeg tog mig selv i at smile henover den varme kaffe.

Snart derefter melder Sebastian Klein om rastende hvidvinget korsnæb han i en af de høje graner ved Ellekrattet. Vi ser den, og snart efter letter den og en mere, og foretager trækforsøg henover Grenen. 2 store tornskader foretager sammen trækforsøg tæt på obsposten. Bjerglærke, silkehaler, en sibirisk gransanger med kyllingekald der passerer gennem buskene nedenfor obsposten, bjergvipstjerter, flokke af snespurve og flokke af skægmejser. På havet trækker hele tiden flokke af alke. Stemningen er god, og den bliver kun bedre af, at der pludselig flyver en østtrækkende hvidnæbbet lom ind i kikkertfeltet.

Hvilken dag!

Snakken gik nu på hvordan det havde været dagen før. Da var krognæbbene blevet set fra omkring middagstid. Håbet levede endnu.

En vis forløsning skete da Sebastian meldte et sydvesttrækkende krognæb fra Ellekrattet. Os derude på Grenen så den imidlertid ikke, men omtrent en halv time senere brølede Alex Sand Frich og Lars Paaby, at der var to krognæb på vej.

Vi så alle de to fugle, som sluttede sig til yderligere to. I scopet kunne vi se at to af dem var flotte røde hanner. Stemningen var høj. Da flokken lettede, blev de fire til fem, og de lavede et flot trækforsøg ikke langt fra os. Det var fedt at opleve, hvordan de store finker virkede i felten. Store, kraftige, langhalede og med hoppende flugt.

Glade birdere på Grenen der lige har set 11 krognæb. Fra venstre: Jens Kristian Kjærgaard, Peter Hartoft Jacobsen, Rolf Christensen, ?, Alex Sand Frich, Brian Rasmussen og Lars Paaby. Foto: Henrik Haaning Nielsen

De forsvandt ind i baglandet, men snart efter blev en ny flok opdaget. Der var seks individer, og de var alle hunfarvede. De lavede trækforsøg på lignende vis.

Wow!

Fire krognæb på trækforsøg. Bemærk den kraftige bygning, lang hale samt at der er tale om to hanner og to hunfarvede. Grenen den 28. oktober 2019. Foto: Alex Sand Frich

Senere tjekkede vi Skagen Kirkegård og andre bærbuske i Skagen, inden turen gik hjemad. Vi var meget glade. Vi havde fået en af de der meget fantastiske dage i felten. En af de dage man altid vil huske. Spækhuggere, krognæb, hvidnæbbet lom, alle tre korsnæb, tristis gransanger, store tornskader, bjerglærker osv. Skagen leverede igen!

Birderlivet er godt.

Tak til Alex Sand Frich for udlån af de flotte fotos.