Rovfugle-tv på Pandion har slået kløerne i danskerne

I 2014 har endnu flere end sidste år set direkte med over internettet fra æg og unger hos havørn og stor hornugle. Mindst 225.000 personer har besøgt Pandion, mens de to kameraer kørte - en succes, der giver håb for rovfuglenes fremtid i Danmark. Nu slukker vi for kameraerne for denne gang.

Æg blev lagt og klækket. Unger så det første sollys. Byttedyr som brun rotte og blishøne blev fløjet ind og revet til ungefoder. Imens oplevede langt flere danskere end sidste år de spændende scener fra det ellers skjulte yngleliv hos havørn, Danmarks største rovfugl, og stor hornugle, Danmarks største ugle.

Her ses et af de første glimt, vi fik af den ældste havørneunge i 2014. Foto: DOF's webcam.

Alle unikke scener fra et ellers normalt skjult familieliv hos de største rovfugle i Danmark, havørn og stor hornugle, som I alle har kunnet følge med i her på Pandion.

Vi har fået omkring 25 procent flere besøgende til både havørnereden og stor hornuglereden i forhold til sidste år. Alene den dag, DOF tændte for billedet til havørnereden, steg antallet af sidevisninger her på Pandion fra 1500 til 25.000, siger Iben Hove Sørensen, redaktør på Pandion.

Succesen er hjemme for DOF’s projekt med at vise danskerne livet i rederne hos havørne og stor hornugle. Og det giver håb for fremtidens arbejde med at bevare de sårbare rovfugle.

Vi kan ikke få vingerne ned af bar begejstring. Det er en enorm succes, som overgår sidste års overvældende interesse. Vi er glade for, at så mange danskere har fået indblik i rovfuglenes spændende liv.

Vi tror og håber på, at danskernes interesse betyder, at flere danskere har lyst til at bevare disse unikke rovfugle i den danske natur. Det er målet med webkamera-projektet, siger Egon Østergaard, som er formand for DOF.

Stor hornugle, familieportræt. Her ses hunnen sammen med de to unger. Foto: DOF's webcam.

Interessen viser, at mange danskere gerne vil helt tæt på Danmarks vilde fugle og natur for at lære om deres måde at leve på. Måske har vi fjernet os for meget fra naturen, og så kan det her være en kærkommen mulighed for at få et unikt indblik i en ellers skjult verden.

Men vi skal bruge interessen til at skabe forståelse for, at det er nødvendigt fortsat at arbejde hårdt for at bevare rovfuglene og den gode natur, de skal bruge til at søge føde og bygge reder i, siger Egon Østergaard.

Kameraet slukkes i denne uge, da ørnene efterhånden kun meget sjældent opholder sig i reden.

Herunder kan I se den seneste optagelse, vi har lavet - her får ungerne et meget hurtigt måltid mad, inden de forlader reden igen.

Kontakt

Egon Østergaard, DOF's formand. Mobil: 31 16 20 30.
Iben Hove Sørensen, biolog og redaktør for Pandion. Tlf: 33 28 38 42.

Så meget rovfugle-tv så danskerne

225000 unikke brugere har tilsammen besøgt rederne 1,4 millioner gange. Det er 25 procent flere end i premiereåret 2013.

Seerne har tilsammen brugt 18 år på at se på fuglenes familieliv.

Alene den dag, DOF tændte for billedet til danskerne, steg antallet af sidevisninger på Pandion fra 1500 til 25.000.

Havørnenes egen facebook-side har fået tre gange så mange følgere som sidste år. Nu er der flere end 6.200.

Fakta om havørne-tv

Havørnereden er bygget i et træ 18 meter over jorden i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. Find ture og vejledning i færdsel i reservatet hos Fugleværnsfonden.

Redekameraet er en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som er et fuglebeskyttelsesprogram finansieret af Villum Fonden.

Banrock Station er sponsor på DOF’s web-kameraer 2014.

Glade seere skrev på facebook

Her er hvad nogle af Facebook-brugerne skrev på Havørnenes facebook-side:

Tak for nogle rigtig lærerige og spændende måneder. Har fulgt havørnene så tit det kunne lade sig gøre for mig. Er blevet helt fascineret af de store fugle og glæder mig til forhåbentlig at kunne følge dem igen næste år.
Aase

Jeg har haft begge browsere kørende løbende hele tiden, ved siden af de andre ting jeg laver på min p.c. man kunne hurtigt høre på lydene når der skete noget, så var det bare med at kigge med, tror sammenlagt jeg har kigget 30 døgn i træk på de fascinerende fugle. Tusinde tak fordi i gjorde det muligt.
Sanne

Når man tænker på alt det leben, der har været i ørnereden. Gamle, der bygger rede og troligt passer æg, sommetider strides om at komme til i ders iver efter at ruge. Bringer mad i én uendelighed, æg, der klækker, og unger, vi får glimt af. Unger der vokser og kræver mad, mad, mad. Gamle, der knokler og flyver frem og tilbage med byttedyr. Unger, der vokser op og bliver til store og stærke unge ørne. Og så nu ! Reden tom. Det hele er overstået, alt er gået perfekt. Den tomme rede er det sidste minde. Hvor HAR det så været stort. 
Lena

Tusind tak for spændende oplysning. Vi har fulgt ørnereden hele foråret i 3. klasse - og vi har lært en masse. De har været meget interesserede - også forældre derhjemme har fulgt med. Ofte har vi haft live fra reden på storskærm, når vi har stilletime i matematik - så kan man slappe lidt af fra matematikken ind imellem. Og hvis der skete noget spændende, så var der altid en, der råbte op, så alle kunne se. Jo, det har været fantastisk. I år har vi fulgt reden lige fra første æg. Sidste år fandt jeg først hjemmesiden midt i det hele. Dejligt med de færdige små film I har sat på, så vi sammen kunne set højdepunkterne.
Karen

Jeg har lært en masse og fået en masse dejlige spændende opleevlser, og ser frem til næste sæson. Ønske vores 4 nye "små" venner og deres forældre go' vind og ser frem til 2015. Håber der er kommet penge på kontoen til at kunne fortsætte. Af hjertet TAK !
Nina

Det har været en spændende oplevelse og følge med, jeg har været inde på siden flere gange daglig, 1000 TAK.
Inge

Tak for en lang række fantastiske og storslåede oplevelser.
Kurt

Tak for en meget stor og spændende oplevelse med såvel ørnene som hornuglerne
Anne Vibeke

Fantastisk, at vi sådan kan følge disse prægtige fugle og deres familieliv - live, i frihed og ude i de naturlige omgivelser!
Tusinde, tusinde tak!   
Søren

Kommentarer

Tak for kommentaren, vi arbejder hele tiden på at opbygge en tæt kontakt til alle medlemmer - nye som gamle - så DOF tilbyder det, medlemmer har brug for - og lyst til. Mvh.

Er der en medlemstilgang eller bevægelse ud over det sædvanlige, og påtænker DOF derfor initiativer til sin egen fremgang og folkelig fuglefornøjelse? Vh.