Sortstrubet drossel i København - VIDEO OG FOTOS!

HAANING I FELTEN En sortstrubet drossel blev igår onsdag opdaget i rønnebærtræer i en baggård i København. Mange har været forbi og se den, og nu er diskussionen gået i gang i forhold til fuglens alder. Til at starte med var det almindeligt anerkendt, at der var tale om en ung (2K). Flere er imidlertid begyndt at ytre sig om, at det i stedet er en adult. Jeg mener det er en adult. Læs med og se hvorfor. Se fuglen selv nederst.

Fedt!

En flot han sortstrubet drossel blev igår opdaget i en baggård i København. Det er blot 13. gang, at sortstrubet drossel er truffet i Danmark, og mange har allerede været forbi for at opleve den. Mange flotte billeder er bl.a. dukket op på DOF-basen samt på Facebook, og en god video, som kan se nederst i teksten her.

Den sortstrubede drossel ses godt, og flere feltornitologer er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved den oprindelige aldersbestemmelse til 2K. Det forstår jeg godt. Ud fra billederne der er uploadet på det seneste, vil jeg mene, at der i stedet er tale om en adult.

Jeg har kigget på de forskellige billeder, som er lagt op på DOF-basen, og nærstuderer man de store dækfjer, er der ingen fældningsgrænse. En fældningsgrænse vil jeg forvente hos en 2K. Til gengæld er tilspidsede halefjer blevet nævnt som argument for en 2K. Jeg synes imidlertid, at halefjerene ser brede og kantede ud, og jeg synes ikke, at de lever op til halefjerene på en 2K-fugl, hvis form burde være mere smalle og tilspidsede.

Jeg har lånt et par billeder på DOF-basen, hvor jeg mener, at man kan se henholdsvis halefjerenes form, samt at alle de store dækfjer er adulte.

Jeg håber, at droslen bliver et stykke tid endnu, således at så mange som muligt kan opleve den. Til weekenden kommer en mildning i vejret. Måske er det en god ide at se den i morgen?

Tag ud og tjek karaktererne i felten og kom gerne med input.

Sortstrubet drossel, adult han, Bispebjerg, København den 21. januar 2016. Bemærk bred og kantet form på halefjerene hvilket passer på adult. Havde det været en ung (2K) vil jeg have forventet lidt smallere og mere tilspidset form på disse. Foto: Thomas Bundgaard Rasmussen.

Sortstrubet drossel, adult han, Bispebjerg, København den 21. januar 2016. Bemærk at der ikke er fældningsgrænse i de store dækfjer. Samtlige ser ensartede ud i form og farver, og er derfor af samme alder. På en ungfugl (2K) ville jeg forvente en forskel mellem adulttegnede inderst og ufældede juvenile yderst. Foto: Henning Larsen.

Optagelse af sortstrubet drossel: Jan Speiermann. Send til pandion@dof.dk, hvis du selv har video af fugle, vi andre skal se!

Kommentarer

jeg har ikke selv den store erfaring med arten på mit cv har kun set den unge fugl fra zoologisk museum for nogle år siden men jeg vil da mene det er en adult.. men er der noget mere nøjagtigt end Bispebjerg? bor selv i vordingborg og skal med off. transport men ville da svært gerne se en ad.... tlf 50335488 og mail loebekrage@gmail.com