Stationær stor skrigeørn i Skagen

En stor skrigeørn i Skagen, der dukkede op den 14. marts, var Danmarks tidligste forårsfund. Lige indtil Morten D. D. Hansen udbrød et, for en gangs skyld, lavmælt "hov" da han tjekkede sine billeder af en "havørn" fra Nørre Snede fra den 11. marts. Det viste sig at være en stor skrigeørn. Skagensfuglen! Og altså nu tre dage tidligere, den 11. marts, som ny fænologirekord.

Den 14. marts var Lars Højmark Mortensen og Peter Christensen ude for at se træk i Skagen. Pludselig hænger en ørn over radarstationen, og de kan hurtigt bestemme den til adult stor skrigeørn. Det lykkes for flere lokale samt tililende folk fra bl.a. Hirtshals, at se den inden regnen sætter ind en time senere. Fuglen flyver da til rast i Batteriskoven. Det viser sig også at den vælger Batteriskoven som overnatningsplads, efter den igen er kortvarigt ude at flyve om eftermiddagen.

Stor skrigeørn, adult, Skagen den 14. marts 2017. Bemærk tydeligt hak i inderfanen i P6 i højre vinge og ret kort P6 i venstre ving. Bl.a. disse to småting godtgjorde at fuglen fra Nørre Snede kunne bestemmes til den samme fugl som i Skagen. Foto: Lars Paaby.

Dagen efter er den på vingerne et par timer efter solopgang, hvor den flyver rundt over Reservatet et stykke tid. Den er imidlertid svær at få at se senere på dagen, hvor observationerne er kortvarige. Den veksler mellem Reservatet og Batteriskoven, og birderne der er på plads i Skagen, må også veksle mellem flere observationsposter. Fuglen raster, og sidder meget et sted derude…

På tredjedagen, i går torsdag, sås den meget kortvarigt to gange. Sidste observation skete klokken ca. 12.20, hvor den fløj vest i lav højde ikke langt fra Saftevandsbakken. Det er foreløbigt sidste observation, da den ikke er set i dag. Vejret har imidlertid været meget blæsende i Nordjylland i dag, og Skagen Fuglestations personale har været travlt optaget af praktiske gøremål, og har ikke lavet deciderede trækobservationer.

Der er derfor en chance for, at den store skrigeørn endnu er på plads deroppe. Måske en ide til en tur i weekenden?

Stor Skrigeørn, adult, Skagen den 15. marts 2017. Bemærk oversidens svage og lidt diffuse kontraster til de hvide stråler ved håndroden og egentlig også til det hvide bånd på overgumpen. Netop de svage kontraster er typisk for stor skrigeørn. Lille skrigeørn er i modsætning typisk mere kontrastfuld, hvor vingens dækfjer er lysere, og danner en tydelig kontrast til en mørkere ryg. Foto: Bjarne Hemmingsen.

Fundet er det første i Skagen siden maj 2011, og er desuden det tidligste forårsfund herhjemme. Den hidtil tidligste dato i Skagen har været 18. april i både 1981, 1982 og 2011.

Men det er ikke hele historien om fuglen i Skagen. Morten D. D. Hansen og Emil Skovgaard Brandtoft var nemlig sidste lørdag på trækobs i Midtjylland ved Nørre Snede. Her studsede de på et tidspunkt over en ørn højt oppe – en ørn som de først tænkte havørn på. Morten tog en række billeder af den, men skænkede den ikke mange tanker, da det i princippet var en prikobs. Da fuglen i Skagen dukkede op, tjekkede han på ny hans billeder, blev lidt urolig, og fik derpå Kent Olsen til at se på billederne. Hans dom var ret klar. Han syntes, det lignede en stor skrigeørn, og noterede endvidere at man på Mortens billeder kunne se et hak i inderste fane på sjette håndsvingfjer (P6) i højre vinge, en ret kort P6 i venstre vinge samt fældning i armen. Det er næsten som et fingeraftryk, som kunne sammenlignes med billederne af Skagensfuglen. Et fingeraftryk som passede perfekt, hvorfor midtjyllandsfuglen med sikkerhed kunne bestemmes til stor skrigeørn. Fantastisk historie.

Stor skrigeørn, Nørre Snede den 11. marts 2017. Efterbestemt nogle dage efter, hvor finere fjerdetaljer afslørede den som samme fugl som i Skagen og dermed godtgjorde en bestemmelse til stor skrigeørn. Foto: Morten D. D. Hansen.

Jeg kan kun sende Mortens opfordring fra hans Facebookopdatering videre: Husk at tage fotos, og husk lige at tjekke dem, inden de bliver slettet.