Tre polarlomvier på fire dage

HAANING I FELTEN På få dage har Skagen meldt om tre polarlomvier. Der er måske gang i et efterår og en vinter med flere polarlomvier? Dette er en opfordring til at lede og tjekke alkefuglene igennem den kommende tid.

Rolf Christensen fra Grenen Fuglestation og Sebastian Klein så igår intet mindre end to polarlomvier i forbindelse ed en morgenobs fra Skagens Gren.

Det er helt uhørt.

Trækket af alkefugle, og især alk, var intensivt. Således havde antallet rundet 8000 alke på det tidspunkt, hvor de så polarlomvierne.

Den første polarlomvie kom alene. Rolf meldte fuglen, og de ser begge en kompakt sort-hvid alkefugl, der virkede påfaldende mørkhovedet dog med lys strube. Den var ligeså sort som alk på oversiden, og kropsformen virkede kompakt og tøndeformet, og fuglen gav tillige et kortnæbbet indtryk.

De noterede desuden helt hvide undervingedækfjer, og at flankerne var hvide og ustribede.

De to venner kiggede lidt på hinanden, og vurderede, hvad de begge lige havde set. Fuglen kom jo alene. Men den var faktisk ret karakteristisk. De tog feltnoter, og kiggede videre.

Den næste fugl opdagede Sebastian. Den kom i en flok alke. Han studsede først og fremmest over, at der kom en mørkhovedet alkefugl, og meldte den derfor til Rolf. Da den passerede, var indtrykkene de samme igen, men der er nu direkte sammenligningsgrundlag med alk. I forhold til alk så de en mere kompakt alkefugl, der virkede kortere og stumpere i indtrykket. Næbbet var kortere, og fuglen gav ikke det let aflange indtryk som man ser hos både alk og lomvie. Den var ligeså sortagtig på oversiden som alkene, og såvel undervinger som flanker var hvide uden smudsige tegninger. Denne fugl var lidt hvidere på struben end den første.

De to venner kiggede igen lidt på hinanden, og besluttede sig for at melde begge fugle ud.

Der var god stemning på morgenobsen. De havde også set to sydøsttrækkende hvidnæbbede lommer og en ung rosenstær, der var ude at vende på Grenen sammen med en flok stære, men som efter kort tid trak retur igen.

Polarlomvier, Grønlandshavet den 2. september 2011. Bemærk det søkongeagtige mørkhovedede og kompakte jizz, med kraftig tøndeagtig kropsform samt det ret kortnæbbede indtryk. Bemærk også rent hvide flanker og undervingedækfjer. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

At der nu er set tre polarlomvier alene i Skagen på få dage, må betyde at der er flere derude. Derfor skal der lyde en opfordring til at kigge alkefugleflokke godt igennem den kommende tid. Tjek havnebassiner, de gode lokaliteter i Lillebælt og de gode alkefugletræksteder i hele landet. Vær opmærksom på at nogle lomvier er på vej i sommerdragt, og derfor kan minde om polarlomvie. En mørkhovedet alkefugl, eller en der virker mørkhovedet, bør dog tjekkes en ekstra gang, da polarlomvier i vinterdragt er mere mørkhovedede end lomvier og alke i vinterdragt. Hav da fokus på proportioner, farver, flanke og undervinger for at udelukke almindelig lomvie.

Polarlomvier, Grønlandshavet den 2. september 2011. Bemærk igen det kompakte og ret kortnæbbede jizz. Bemærk også den alkesorte overside, de hvide flanker samt variationen på disse tre fugle i forhold til hvor hvide de er på struben. Foto: Henrik Haaning Nielsen.

Husk også selvkritikken i felten. Fuglene skal ses så godt som muligt. Det er en svær disciplin at bestemme polarlomvier på vore breddegrader sikkert! Husk dog også at være nysgerrig og opsøgende. Måske er der gang i et år med flere polarlomvier. Måske ikke. Vi får se den kommende tid.

Tak til Helge Sørensen for det fine forsidefoto.