Vælg årets fuglehit

Hvad var årets fuglehit for dig? Skriv det i en kommentar, alle meninger duer.

Skriv en kommentar. Er høgeugle årets fugleoplevelse for dig eller er der andre, der er værd at huske som årets fuglehit 2016? Høgeugler er atter på besøg i vinter-Danmark. Omkring 11 af slagsen, flest i det østdanske, gør den ellers sløve vinter-tid lidt federe for mange fuglekiggere. Foto: Torben Andersen

Skriv en kommentar, skriv art og/eller din oplevelse, samt hvorfor du synes, lige det er årets fuglehit 2016.

Det kan være, du lægger vægt på sjældenhed, det kan være, du synes det er vigtigere med en oplevelse med knap så store sjældenheder, måske er det et uventet møde med en eller flere fugle, der tæller for dig. Eller noget helt fjer-de.

Alle bud gælder, og intet er forkert eller mere rigtigt end de andres, det er dit valg, vi gerne vil læse. Så bare fyr løs.

vh
Henrik og Uffe

 

Kommentarer

...er ubetinget flokken af Gåsegribbe i Himmerland i sommers - hvis man "rykkede" for at se dem. Da jeg læste findernes beretning da de opdagede flokken ved Limfjorden og, naturligvis, ikke kunne få på lystavlen hvad de vitterligt havde foran sig - var jeg solgt! Da kræene så åbenbart begyndte at skrue over parkeringspladsen ved Bilka i Ålborg for senere af et par omgange at bevæge sig lidt mod syd-vest hvor de så slog sig ned omkring et par plantager nord for Ålestrup, og åbenbart blev stationære der, var det ikke så meget at betænke sig på - afsted til hovedlandet, CO2-udledning eller ej fra Berlingoen!
Efter lidt famlen sig frem og hjælp fra gode venner pr. telefon om hvor det lige var de var, kom jeg frem til Svoldrupvej fra vest og det første jeg så var en Gåsegrib som kom flyvende fra NV og sluttede sig til kammerater på nogle højspændingsmaster på en eng syd for Kællingtand(...herligt navn!). Vel fremme ved den bette svinefarm og nu en del af flokken af fuglekiggere der var kommet fra alle kongerigets hjørner, åbenbaredes der sig i alt 28 Gåsegribbe, siddende på tagryggen(...som mest 19) og flyvende i himmelrummet derover...
Surrealistisk er bestemt ikke et for stort ord når der kun var set en håndfuld af arten på lige så mange obs fordelt over godt 150 år. Synd at de ikke fik mulighed for at flænse og fortære flere end de to døde pattegrise som de efter sigende skulle have gået bombord i på stedet.

Det må klart være de mange gåsegribbe i Vesthimmerland - især ædegildet ved gården ved Kællingtand/Gislum 26/6 vil jeg sent glemme.

Hvorfor gøre det så omstændigt når det kan gøres så enkelt :

JERNET VED HIRTSHALS - kan ikke overgås af noget som helst.

Slut, færdig.

Erik Vikkelsø Rasmussen, Nykøbing Sjælland

Tallet er 34 af de store, på en grisefarmers tag ved Østrup i Vesthimmerland.

For mig var årets fuglehit, at jeg fik 4 nye gode kommunearter i min hjemkommune, nemlig Amerikansk Hjejle, Prærieløber, Terekklire og Rødhalset gås. Alle 4 arter blev set inden for samme kvadratkilometer og de tre sidste fra samme obspost. For den første art, der var på plads i lang tid, var det spændende at følge hvordan den skiftede fra næsten ren vinterdragt til fuld sommerdragt lige inden den forsvandt som en af de sidste tilbageværende hjejler. Yderligere kunne man se hvordan den skiftede fra at blive mobbet af de andre hjejler, da den dukkede op, til senere at være accepteret i flokken.
Bortset fra det giver jeg de andre, der har skrevet om gribbene, ret i, at det var en stor oplevelse, at se gribbene svæve over Himmerland. Der var også det med gribbene, at det også fascinerede folk, der ellers ikke kigger på fugle.

Den 22 juli klokken 05.38 var jeg på vej på arbejde da jeg fik en sms. Jeg troede at det var en sygemelding fra en af kollegerne, så havde egentlig tænkt mig at vente med at tjekke telefonen til jeg var fremme på arbejdet, men et eller andet fik mig til alligevel at gøre det.. Blå glente ved Gedser! Blå glente var i mange år min drømmefugl men nu havde jeg efterhånden set den i en del lande, men bare ikke i Danmark og her var chancen. Jeg fik hurtigt lavet lidt logistikarbejde der betød at jeg skulle være tilbage på jobbet i Nivå senest kl. 10.30. På vejen nåede jeg at hente KMO i København og klokken 07.55 stod vi og kiggede på den fedeste Blå glente. Der var både high fives og andre fjollede jubelscener, og så må det jo indrømmes at det ikke gjorde historien dårligere at fuglen efter et kvarter målrettet trak ud.

For mig var årets største fugle oplevelse, da jeg på Bønnerup Havn fandt det som skulle vise sig at være en fugl som ikke var set før i DK: Østlig husrødstjert. Da jeg stod op den morgen, vidste jeg ikke at der var noget som hed østlig husrødstjert, men efter at have lagt billeder op på facebook, gik jungletrommerne, og de næste dage blev Bønnerup målet for mange danske fuglekiggere. Jeg uploadede billederne mens jeg stadig var på havnen, og responsen kom i løbet af få minutter. Håber alle fik en ligeså god oplevelse som jeg fik. Nu må vi se om den holder gennem sjældenhedudvalget.

Gennem mange år har et Skovhornuglepar ynglet ved Korevlerne. Dette stoppede ca. i 2013.
I 2016 blev der dagligt set op til 5 Mosehornugler før forårets komme, og den 15.marts fik de selskab af 2 Skovhornugler, der i aftenens løb gjorde kur til hinanden. Dels med hver deres sang. Dels med hannens kraftfulde flyvning omkring vores hus, med klap fra vingerne der føltes som var det naboen der stod og klappede.
Den 9.april stoppede det, efter en mindeværdig aften. Før det blev mørkt og i sollys, fløj 2 Mosehornugler rundt på den fredede nabogrund og tæt forbi vores hus og jagtede mus.
Bare 1/2 time efter de var væk og skumringen "i gang", dukkede de 2 Skovhornugler op på nøjagtigt samme jagtmark, og fortsatte aftenen igennem deres vanlige adfærd, med at jage, synge sammen og for hinanden.
Desværre endte ynglemuligheden denne aften, givet grundet de sidste års storme og væltede træer, og de er ikke set siden.

Det sjove ved den iagttagelse var at jeg, inspireret af Tredækkere i Jylland, prøvede at tænke mig til hvor jeg kunne finde den i Vestsjælland - og at det lykkedes! Det gjorde heller ikke noget, at det var ny DK art for mig. Jeg havde forgæves prøvet på Sevedø Enge og Sevedø Fed. Så tænkte jeg at der var nogle dejlige kogræssede enge ved Vrangstrup; dem traskede jeg så systematisk igennem med transekter gennem både vådt og tørt i det smukke vejr i slutningen af august. Mange Dobbeltbekkasiner røg op i det våde, men ingen Tredækkere. Men så skete det efter godt en time: I tørt, tuet græs blev den første skræmt op, set i perfekt medlys og den lavede en flot stor bue, kom tilbage tæt på mig, fortsatte mod vest over vejen. Den anden røg op 10 min. senere. Begge lettede med lettere bulder og 1-2 svage "drææb" og viste meget tydeligt de hvide yderhalefjer. Der er noget fedt ved selv at finde noget sjovt!

Stortrappe har i mange år stået øverst på min liste over fugle jeg drømte om at se i Danmark. I min fantasi er det en han, der i maj står på en grøn mark og stritter med alle fjer, så det er svært at se hvad der er for og bag. Den 8. maj stod jeg så sammen med en kollega på helikopterdækket på transformatorstatoinen til Anholt Havmøllepark midt mellem Grenå og Anholt, for at studere rovfugletrækket, da han mumler noget om en fugl, som ser mystisk ud og som målrettet trækker tværs gennem mølleparken mod SSØ. Jeg ser den i håndkikkert, og den ser underlig ud, og jeg får den så at se i vores teleskop. Jeg ser at det er en trappe, og da den flyver bag en mølle vi kender afstanden til, kan jeg se at det er meget stor. Vi tjekker kendetegn osv. og da der ikke er nogen tvivl om at det er en stortrappe, melder jeg den straks ud på Birdalarm og håber, at der er nogen der ser den på Sjælland, hvor den tilsyneladende er op vej hen. Jeg er endnu på arbejde 3 dage midt i Kattegat og kan derfor ikke forfølge min drøm om at se stortrappen i display på en mark. I stedet var det et helt uventet syn at se så stor en fugl på træk over havet, og hvis den bliver godkendt af SU, så kan den komme på listen over meget sjældne fugle der kun er dokumenteret få gange i Danmark siden den engang for længe siden forsøgte at yngle ved Horsens.

Selvom jeg både så siberisk jernspurv, alpesejler og jumfrutrane synes jeg synet af 34 gåsegribe syd for Aalborg må være årets hit. Der var fugle der var langt sjældnere, men 34 gåsegribbe er det mest spektakulære, og langt mere publikums venligt end en lille undseelig sanger på Christians Ø.

Et dejligt år for mig på fuglefronten i Danmark
Nogle superdage i uge 41 og 42 med 3 nye DKér for mig på 5 dage. Det var stort.
Bedste oplevelse nok en twitchtur med Andres Bruun, Poul Grøn og Jimmy Skat fra Esbjerg til Stubben med en fantastisk fin Sibirisk Jernspurv- været en drømmeart i mange år

Årets oplevelse for mig må helt klart være resterne af den store flok Gåsegribbe ved Aalborg, som jeg ikke fik at se.
D. 2. juli drog jeg mod Tørning Mølle, Hindemaj og Slivsø med det primære formål at kigge opad for om muligt at få et glimt af gribbene.
Siden en tur til Extremadura i 2009 har jeg nemlig været "forelsket" i gribbe !
Efter et smut til Tørning endte jeg op i fugletårnet i Hindemaj, hvor jeg mødte nogle fuglebekendte fra vestkysten, nærmere betegnet Vester Vedsted. Efter lidt snak frem og tilbage spurgte jeg, om de havde set noget til gribbene. Da de benægtede, sagde jeg, at nu ville jeg tage ud for at finde en !
Det var kl. 14:25, at jeg smuttede videre mod Slivsø. Vel ankommet parkerede jeg på nordsiden af søen - da var kl. 14:50. Efter lidt tjek af vandfladen opdagede jeg, hvad jeg først troede var en Havørn, over den østlige del af søen. Kikkerten afslørede dog hurtigt, at det vitterlig var en af Gåsegribbene på vej sydover med en krage i hælene. Den cirklede lidt og jeg fik skudt et par doku-billeder, inden den i pæn højde trak videre mod syd.
Min lykke var gjort - nu venter jeg blot på, at SU godkender ikke bare min Gåsegrib men også de 34 fra Aalborg :-)

For mig er et fuglehit hver gang jeg ser en fugl - jeg kan sidde længe og kigge på mine foderbrætter i haven og prøve at finde ud af hvad det er for nogen, og jeg kan finde på at køre ind til siden, når jeg kører på landevejene, hvis jeg ser noget i luften eller på marken. Det gælder så i øvrigt både fugle og dyr.

Over 30 gåsegribbe i Nordjylland. Det sker nok aldrig mere. Dem ville jeg gerne have set.

Jeg sagde en gang til en ven, at jeg ville give en nyre for at se en kongeederfugl i DK.
Og en morgen i marts blev den spottet fra Ærøfærgen på vej til Svendborg hvor jeg bor. Dagen efter fik jeg mit kryds. Nyren har jeg dog endnu :-).

Selvom gåsegribbene i Jylland så langt fra er de sjældneste fugle jeg har set i år. Ja, så er det for mig den oplevelse der nok vil hæfte sig længst.
Der er simpelthen noget surrealistisk over at se en flok gåsegribbe lavt over en dansk kornmark. Og efterfølgende siddende på taget af en svinefarm, hvor de kunne beskues på klods hold!
Og, ja, Sibirisk Jernspurv, Jomfrutrane, Alpesejler og Isabellastenpikker var da også nogle fine nye bekendtskaber i løbet af året. Men stemmer stadig for Gåsegribbene også selvom det er en art jeg har set i hunderedvis af gange i Sydeuropa, men aldrig helt bliver træt af.

Det er ikke kun fordi fuglen har optrådt på min hjemmebane, og at jeg var én af de første der så den, men jeg synes at flere aspekter kan tælle for den sibiriske jernspurv i Hirtshals. 1. Det er en flot fugl med stor sex-appeal. 2. Den kan være knibsk og holde sig skjult i perioder, hvilken øger spændingen, men som regel belønnes de tilrejsende alligevel til sidst. 3. Den har optrådt i en periode i november-december med forholdsvis få hits og har på den måde været et lyspunkt for mange. 4. De hidtidige fund af arten har ikke været særligt samarbejdsvillige, men det har Hirtshals-fuglen været. 5. Den har betydet et nyt kryds for rigtigt mange fuglekiggere - vel 4-500 har set fuglen.

34 gåsegribbe i skrue over Aalborg er et syn, jeg gerne havde oplevet.

Alpesejleren ved Jættebrink, Møns Klint d. 21/4 - samt Gåsegribben ved Bøtø Nor den 21/6 var nok de bedste oplevelser for mig indtil videre i år 2016.
Alpesejleren var helt ny VP og DK art for mig (og længe ventet 'drømmeart'!), og Gåsegribben ved Bøtø Nor så vi bare helt fantastisk!
Herudover var Blå Glente ved Gedser Odde, Jomfrutrane ved Bøtø Nor og Sibirisk Jernspurv ved Hirtshals Havn heller ikke ringe...
Og fra VP kørte vi til Dalarne i Sverige for at se Hvidrygget Spætte, med succes,
efter mange timers venten!
Det var stort! :-)