Havørnene var tilbage - DOF sendte live fra reden igen i 2015

Her var der spændende kig til landets mest populære par havørne direkte fra den vilde danske natur. Du kunne følge med og oplev rugning, æg og spændende adfærd direkte.

SENDINGEN SLUTTEDE 31. august 2015. Se eller gense mange af de spændende scener fra havørnenes familieliv i 23 videoer.

Se eller gense højdepunkter fra familie-liv 2015 her:

 

Se alle de fascinerende videoer fra ørnereden her

Neden for kan du se sammenklip fra ørnenes ynglesæson i 2014.

Ørneparret i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog er blevet det bedst overvågede i Danmark nogen sinde, efter at DOF i 2013 satte et kamera op ved reden og dermed dokumenterede begivenheder, som det normalt er helt umuligt for os at følge med i.

Ørnene gør det igen efter æggerov

Det erfarne par fik røvet de to æg i marts, da en husmår rendte med begge æg i gabet - et ad gangen. Se den fascinerende video af husmårens besøg i mørket herunder.

Det sker sjældent, at havørne lægger æg igen efter et kikset yngleforsøg, men heldigvis for vores bestand af vores største rovfugl og for alle os seere gjorde de det alligevel, og det første æg i anden omgang blev lagt for åben skærm 17. april og 2. æg i overværelse af en meget interesseret han 20. april. Se den skønne video herunder.

 

Ørnesæsonen 2014

Havørnens succes som dansk ynglefugl fortsatte i 2014. I alt var 61 territorier besat, og 46 af parrene havde succes med årets yngleforsøg. Hele 83 unger kom på vingerne, hvilket bringer det totale antal danske havørneunger siden 1995 op på 493.

Herunder kan du se eller gense klip fra ørnereden på Lolland i ynglesæsonen 2014.

Havørnen genindvandrede som dansk ynglefugl i 1995 efter at have været fraværende siden 1912, hvor den forsvandt som følge af efterstræbelse i form af jagt og forgiftning.

Webkameraet var oprindeligt en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som blev støttet af Villum Fonden, men i år er kameraet finansieret af de mange Facebook-brugere, der har doneret penge til det i 2014.

Læs mere om Projekt Ørn.

Se flere klip fra havørnereden på DOF's YouTubekanal.

Følg havørnene på facebook.

Mulighed for sort skærm og grønne pletter

Ganske som sidste år er der tekniske udfordringer forbundet med at sende fra en ørnerede. Vi kan for eksempel ikke garantere, at internetforbindelsen til reden altid er stabil, så muligvis vil der i perioder være sort skærm af den grund.

En dårlig internetforbindelse kan også forårsage grønne pletter på skærmen; dette forekommer primært på mobile enheder som iPad og smartphone.

En anden udfordring er antallet af soltimer. Kameraet kører på batterier, som oplades ved hjælp af solceller, og det danske forårsvejr er - som alle ved - en smule humørsygt. I 2013 fik vi sne, som lå og skyggede for solcellerne i dagevis, og vi må derfor på forhånd advare om, at noget lignende kan ske i år.

Alligevel har vi altså valgt at tænde for kameraet. Vi optager det hele og vil gøre vores bedste for, at ingen bliver snydt for de vigtigste begivenheder.

Ser du noget spændende?

Send os gerne et tip, eller skriv en kommentar herunder, hvis I ser noget særligt spændende på reden. Gerne med dato, tidspunkt og en kortfattet beskrivelse af, hvad I har set.

Vi vil meget gerne høre fra jer.

Nu er havørnene tilbage på reden i reservatet Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. På billedet her ses et æg, men ørnene ruger i øjeblikket på to. 

Kommentarer

Kl. 20,06 kom en af de voksne ørne hjem og afleverede en fugl, hvor brystet var klargjort. Den var væk med det samme. Den store gik straks igang med at spise, og den lille så tålmodigt på.
Ca. 20,30 får den lille lov til at spise.
I skrivende stund spises der lidt rester.

Der blev d. 4 - 7 spurgt ind til hvornår ungerne skal ringmærkes. Er der nogen der ved det??

I hvert fald virker det, som om ungerne leder efter tidsfordriv. Den mindste prøver flittigt vingerne af. De er store. Den største finder nogle madrester og får sig faktisk et pænt måltid.
Det bliver spændende, når de helt store flyveøvelser sætter ind.

De piller og piller i de gamle skrog. Det er vist meget længe siden, der har været frisk mad på bordet. Men måske de på den måde lærer at finde ud af at spise selv.

Kl. 6,00kom den ene ørn med en stor ål. Som i går morges viste ungerne ikke den store interesse for den. De stod langt tilbage og måtte række sig frem for at modtage små bidder. De ville ikke gå frem til den voksne. Pga. Manglende interesse spiste den selv en del. I baggrunden kunne man hele tiden høre den anden ørn. 6.15 landede den så på reden. Den gjorde krav på noget af ålen, og de hakkede ud efter hinanden.
Det endte med at den overtog resten af ålen. Der var vel ca. 15 cm tilbage den slugte det i et hug. Den første ørn fløj og og den anden blev til 6,35 hvorefter den også fløj.

Fantastisk smukke billeder af den gamle hunørn og de to unger i morgensol. Ørnemoderen flyver fra reden kl. 06,29. Der er ro over ungerne. De må være mætte.

Såvidt jeg har kigget til reden sidste par timer. Ingen mad. For få øjeblikke siden vågnede ungerne, rejser sig op og spejder, - efter en forælder til natten, gætter jeg på.

Ørnemor serverede kl. 7,40 en ål. Til at starte med viste ungerne ikke rigtig interesse for den, men den blev spist helt op, moderen lagde sig derefter og slappede af sammen med ungerne.
Kl. 8,05 kom "farmand" på et kort visit. Dejligt at se hele familien samlet. 9,05 fløj hunnen også.
Derefter blev det til flyveøvelser i en til tider gyngende rede. Nu ligger ungerne og slapper af.

Så har der været ivrig morgengymnastik på redekanten - en rede i søgang i vinden. Der spejdes efter morgenmaden.

Reden gynger i den kraftige blæst, men kl. 08,15 fodres der. Den mindste unge får sin del, men indtager den i liggende stilling. Der serveres tilsyneladende rigeligt til begge sider, både den store unge og den mindste, der af én eller anden grund altså ligger på maven og modtager godbidderne.

Det er meget længe siden, jeg har set to voksne i reden. Men det var de godt nok nu - og de var rigtig uenige om noget spiseligt. Den ene (hannen) med udbredte vinger og godt pustet op til slagsmål. Hun ? snuppede så byttet / maden og han fortrak fra reden.

Der er sket meget med ungerne i den sidste uges tid. De har nu begge fjer.
Her til morgen ved 9 tiden var en af de voksne lige hjemme på et kort visit. Der blev pillet lidt i de gamle knogler, og væk var den igen. Ungerne har så været alene resten af formiddagen, og helt frem til kl. 13,35 hvor der blev serveret en lille endnu levende and. Der blev fodret frem til kl 14 hvor den voksne fløj igen.
Formiddagen er dog blevet brugt til flyveøvelser. Det var mest den store, men også den lille.
Lige nu ligger ungerne og hakker lidt i resterne fra måltidet, og slapper af.

Ungerne virker overordentlig mætte og trætte. Masser af lyse fjer i reden. Moren hviler også. Der er trivsel i reden, tror jeg.

Mon det snart er spisetid. Den lille går og nipper i skeletterne, fik slugt en stor fjer - og lignede ikke en, der nød dette.

Jeg synes, det er fantastisk at følge livet i den ørnerede. Om dagen er ungerne meget alene i reden, men om natten ligger moderørnen og ungerne og sover sammen. Der løftes en vinge, der gabes, der rykkes lidt sammen. Jeg ved ikke, hvordan jeg har forestillet mig, at havørne sover om natten, men at være tilskuer på første række er dog helt betagende - og belærende ! Tak DOF'fer !

Så blev det da vist haglvejr over de små.

Hvornår skal ungerne ringmærkes?

Der er vist hedt i ørnereden nu.
Jeg har for første gang set 'en af ungerne lave store vingebask, og det var oven i løbet den mindste unge.

Den store er mæt. Den yngste spiser med god appetit og håndterer byttet godt, som det ser ud herfra. Fornøjelse at følge udvikling i reden.

Lys og skygge gør det svært at se, hvilke byttedyr, der bringes til ørnereden, men tilsyneladende er der rigeligt med mad.
Den store unge er i øvrigt utrolig mørk. Jeg kan slet ikke mindes, at ungerne sidste år blev så mørke.
Ungerne kan sagtens spise selv, så nu skal de bare i gang med vingeslag og flyveøvelser.

Så bliver der morgenfodret. Den store er passiv - har sikkert fået sin part. Den lille spiser. Og så er det nogle gevaldige skeletter der ligger i reden - det er ikke blishøns det hele......

Det er et dejligt syn at se ørnemoderen ligge der stadig og beskytte ungerne, der om lidt er lige så store som hun selv. Jeg synes historien er fantastisk, når man husker, hvor svært det var, da første forsøg blev ødelagt.

Der er spist rester. De 2 søskende er mere jævnbyrdige nu,synes jeg. Moren er i reden og har fordelt. Nu prøver hun at få nattero. Hun nappes lidt i fjerene af måske ikke helt mætte unger.

De unge er alene. Den store finder noget småspiseligt ,som den nipper i. Den lille er søvnig, men ser hvad, der forgår. Jeg tror ikke de sulter!

Vi håber, der snart kommer billede på ørnereden igen. Tak for jeres tålmodighed.

Jeg ved ikke om det er første gang, men i går aftes ved 23 tiden tjekkede jeg lige hvordan det stod til i reden. Begge unger lå og sov trygt, men døre var ingen forældrefugle ved dem. Det var der heller ikke da jeg kort var oppe ved 5 tiden. Men ved kl 6,15 sad en af de gamle fugle ved reden. Den lettede igen ved 7 tiden.
Jeg kan se at kroen på den lille ser fyldt ud, så de må have spist i går aftes.
Nu må jeg sætte mine obs'er på stand-by. Jeg tager ferie. Håber at der bliver skrevet lidt, så jeg kan samle op igen om en uges tid.

Der er morgenmad i form af fugl. Den voksne ørn æder, og ungerne må have fået deres del, for de er ikke specielt interesserede. Den store unge holder sig i den anden side af reden, og den mindste kigger på uden at ulejlige sig op for at plage.

Dagens sidste måltid blev serveret kl 20,45. Også and denne gang. Den store unge blev stopfodret. Kroen var totalt udspilet. Den lille fik også, men dens kro var ikke så fyldt som den stores. Reden er godt fyldt med fjer nu. Begge unger lægger sig til at fordøje, og kl. 21,30 flyver den voksne ørn igen.

Ca. Kl. 16,30 blev der serveret Blishøne, så i dag har de da fået godt at spise. Tjek lige indimellem hvor sikker den lille er blevet. Den finder sig ikke i alt mere. Dejligt!!!!

Tidligere i dag stod den på hornfisk.
14.06 var hannen tilsyneladende lige kommet med fugl. Hunnen må have siddet lige i nærheden, hun kom straks, hev fuglen ud af næbbet på ham og gik straks i gang med at plukke maden, han fløj væk. Den lille blev straks fodret og den store kom og deltog. De sad side om side. Hunnen fløj ca.14.29. Hannen kom tilbage efter ca 30 sek., men der var ikke meget at komme efter, og den lille, der stadig var sulten, sad i øvrigt på de friske rester. Han fløj (slukøret?) efter ca 4 min.
I efterdønningerne af Skt Hans aften, tillader jeg mig at citere fra en børnesang.
"Heksemutter lod en tudse riste som en ren karudse,....Ture-lure lo af lykke, for hun fik et rumpestykke,...Trolle-rolle græd af harme, han fik kun de rådne tarme,...Tokke-nokke kom for silde, han fik lamperøg ved gilde,...." (Kunne ikke lade være ;-)

Vedr. Føde.
Her til morgen kl 6,00 og igen her ved 14 tiden er der blevet fodret. Begge gange har det været en grålig fugl, som er blevet plukket i reden. Måske store ringdueunger, men jeg ved det ikke rigtigt. Den voksne ørn har stået i vejen så jeg ikke har kunne se hovedet, kun vinger og bagdel.
Nu ligger begge under igen og "slår mave" den lille blev ikke snydt denne gang, og en enkelt gang hakkede den lille ud efter den store, men den store hakkede tilbage. Denne gang gemte den dog IKKE hovedet, så måske et tegn på at den er ved at komme til kræfter.

Her kl. 5 min i 12 er den voksne ørn på besøg, men det ser ud til, at der er knaphed på føde. Den gamle roder rundt i fjer og knogler for at finde lidt med kød på. Den mindste unge piver slemt. Den store unge ser på. Den ser i øvrigt sjov ud. Den er jo så mørk, men har stadig lidt lyse dun på hovedet, så det ligner en badehætte. Jeg har ikke set noget bytte i reden i dag.

Den store ser meget mæt ud. Morørn skubber et stort besværligt stykke hen til den store. Jeg tænker,at ideen bag er at den skal lære at partere. Den lille er bagved . Det bliver dårligt vejr med blæst og stor byge. Begge unger søger ind under mor. Den store er mest i læ. P.t

Den friske bunke knogler er rester fra morgenmaden.
Kl. 6:25 kom Ørne mor hjem med en and. Fodringen stod på i 45 min. Begge unger blev mætte. Dejligt at se at der er god vækst i den lille unge også!

En bunke frisk-afpillede knogler indikerer, at der har været et godt måltid i løbet af natten.

Ja da hun landede kl 20,30 havde hun "frisk" mad med. Jeg synes det lignende en måge på hovedet. Den var ikke død endnu, da den blev til aftensmad!
Ja den store fik nogle ordentlige lunser, men den lille fik også noget.det er dejligt at se at den også er i vækst nu. Så det skal nok gå for den.

kl. 20,42: Se lige en kæmpeluns, den store unge fik. Den var svær at få ned. Næsten ugleagtigt. Bagefter rokker den lidt væk og 20,43 sender en flot langskid af sted. Den er så forædt, at den knap kan rokke. Det er den mindre unges held. Den holder festmåltid. Det går rigtig godt i den rede, og den mindste er godt i gang med at danne fjer.

Tænk hvad vi får lov at se. Nu en edderkop, der vipper i sit spind foran ørnene.

Så har de fået, så hatten passer. De flader fuldstændig forædte ud.

Det er iøvrigt sjovt at se, hvordan den gamle ørn plukker fjer af byttet, så det flyver omkring dem.

Jeg skal love for, at der fodres igen. Den store unge ligger i siden af reden og flader helt ud. Den lille stopfodres. Det ser ud som blishøne, og der er meget af den endnu, så den lille får alt, hvad den kan kapere. Dejligt.

Kan fortælle, at der fodres. Det er muligvis fisk, muligvis ål. Den lille fodres grundigt. Den store ser for det meste på. Formentlig fordi den allerede har fået sin del.

Jeg nåede lige at se den lille få mad, moren spiste også, og så fløj hun ud. Jeg mener ikke at den lille fik nok at spise.

Jeg nåede lige at se den lille få mad, moren spiste også, og så fløj hun ud. Jeg mener ikke at den lille fik nok at spise.

Der fodres igen i denne stund. Et eller andet stykke fjerkræ parteres og for(for)deles som vanlig jf. den stærkes ret. Den gamle ørn har desværre fået den vane at sidde således, at man ikke kan se, hvad byttet består af. Det er ellers interessant at holde øje med kostsammensætningen.

Der fodres igen, og Peter har ret. det er tydeligt, at den store unge får først lige så længe, den kan æde. Den lille piber og piber, men får kun, når den store ikke orker at æde mere. Så det er vel et spørgsmål om, at der er mad nok. Vi er bare ikke vant til at overvære naturens regler på så tæt hold.

Jeg har lige set den lille få masser af mad. Der er en helt normal madkultur i naturen, at de største får først, og når de er beroliget i maven er der til den næste. Tænk på løver, bjørne, ænder ... det er kun mennesker der tror på civiliseret fordeling.

Ja, kl godt 8,00 er der mad. Den store unge er virkelig en bandit. Den lille skriger og skriger og bevæger sig så langt op på redekanten, at det er betænkeligt. Selv hvis moderørnen vil give den lille en luns, får den så drøje hug af den store unge, at det ikke lykkes. Det er barsk at være tilskuer til. Den lille er dog ikke uden energi, og man drager et lettelsens suk, da den begynder at snuppe selv og får en luns så stor, at den må fylde godt i maven. Først når den store unge har så meget i maven, at den ikke gider slås mere, bliver den den lilles tur, og så må man håbe, der er levninger nok.

Ca 8.08 Store er meget sulten, får gode lunser. Lille får hug af store, men får derefter rester. Det ser ud som sørgelige rester, men dog mad.

Begge bliver nu fodret godt og grundigt. Men den største fik først og holdt den anden væk.

Forresten, måske pga knaphed på føde, sluger hunnen noget der ligner et fugleskelet kl 21.07
Det ser lidt tørt ud!

Sider