Havørnene var tilbage - DOF sendte live fra reden igen i 2015

Her var der spændende kig til landets mest populære par havørne direkte fra den vilde danske natur. Du kunne følge med og oplev rugning, æg og spændende adfærd direkte.

SENDINGEN SLUTTEDE 31. august 2015. Se eller gense mange af de spændende scener fra havørnenes familieliv i 23 videoer.

Se eller gense højdepunkter fra familie-liv 2015 her:

 

Se alle de fascinerende videoer fra ørnereden her

Neden for kan du se sammenklip fra ørnenes ynglesæson i 2014.

Ørneparret i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog er blevet det bedst overvågede i Danmark nogen sinde, efter at DOF i 2013 satte et kamera op ved reden og dermed dokumenterede begivenheder, som det normalt er helt umuligt for os at følge med i.

Ørnene gør det igen efter æggerov

Det erfarne par fik røvet de to æg i marts, da en husmår rendte med begge æg i gabet - et ad gangen. Se den fascinerende video af husmårens besøg i mørket herunder.

Det sker sjældent, at havørne lægger æg igen efter et kikset yngleforsøg, men heldigvis for vores bestand af vores største rovfugl og for alle os seere gjorde de det alligevel, og det første æg i anden omgang blev lagt for åben skærm 17. april og 2. æg i overværelse af en meget interesseret han 20. april. Se den skønne video herunder.

 

Ørnesæsonen 2014

Havørnens succes som dansk ynglefugl fortsatte i 2014. I alt var 61 territorier besat, og 46 af parrene havde succes med årets yngleforsøg. Hele 83 unger kom på vingerne, hvilket bringer det totale antal danske havørneunger siden 1995 op på 493.

Herunder kan du se eller gense klip fra ørnereden på Lolland i ynglesæsonen 2014.

Havørnen genindvandrede som dansk ynglefugl i 1995 efter at have været fraværende siden 1912, hvor den forsvandt som følge af efterstræbelse i form af jagt og forgiftning.

Webkameraet var oprindeligt en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som blev støttet af Villum Fonden, men i år er kameraet finansieret af de mange Facebook-brugere, der har doneret penge til det i 2014.

Læs mere om Projekt Ørn.

Se flere klip fra havørnereden på DOF's YouTubekanal.

Følg havørnene på facebook.

Mulighed for sort skærm og grønne pletter

Ganske som sidste år er der tekniske udfordringer forbundet med at sende fra en ørnerede. Vi kan for eksempel ikke garantere, at internetforbindelsen til reden altid er stabil, så muligvis vil der i perioder være sort skærm af den grund.

En dårlig internetforbindelse kan også forårsage grønne pletter på skærmen; dette forekommer primært på mobile enheder som iPad og smartphone.

En anden udfordring er antallet af soltimer. Kameraet kører på batterier, som oplades ved hjælp af solceller, og det danske forårsvejr er - som alle ved - en smule humørsygt. I 2013 fik vi sne, som lå og skyggede for solcellerne i dagevis, og vi må derfor på forhånd advare om, at noget lignende kan ske i år.

Alligevel har vi altså valgt at tænde for kameraet. Vi optager det hele og vil gøre vores bedste for, at ingen bliver snydt for de vigtigste begivenheder.

Ser du noget spændende?

Send os gerne et tip, eller skriv en kommentar herunder, hvis I ser noget særligt spændende på reden. Gerne med dato, tidspunkt og en kortfattet beskrivelse af, hvad I har set.

Vi vil meget gerne høre fra jer.

Nu er havørnene tilbage på reden i reservatet Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. På billedet her ses et æg, men ørnene ruger i øjeblikket på to. 

Kommentarer

finde op på udsigtspladsen

den store unge har fundet udkigsplads på den tynde gren/den mørnede noget tykkere gren midt øverst i billedet.

Her ved sovetid ligger den lille på reden og man kan momentvis se kløer og næb fra den store ude til højre i redekanten.

Kl. 07.18 kom en musvit på kort visit. Den sad kort tid på det yderste af grenen nederst til venstre. Hunnen har fået interesse i at sidde oppe på den udgåede grenstump og prøve vingerne der. Nu kan det ikke vare længe før hun sætter af.

Jeg troede den ene unge var fløjet, men den stod bare helt uden for billedet meget længe. Nu er de der begge to igen

Endelig kan vi give jer fakta om ungerne fra ringmærkningen 20. juli.

Vægt, gram hun 5150 han 3780
Vingelængde, mm hun 474 han 398
Halelængde, mm hun 235 han 175
Næblængde, mm hun 64,05 han 58,63

Vil du se video af en ringmærkning? Se sidste års video her https://www.youtube.com/watch?v=BHxOyycFny8

.. og klik på den hvide pil i det sorte felt. Wupti - dér sidder p.t. dén unge han.
Hunnen? - Måske ér den ude at flyve ? - eller gemmer sig i den "blinde vinkel" i nederste højre hjørne.

Scrol op øverst på side 1 dér, hvor du har skrevet dit spørgsmål !

hej, hvor er det så lige jeg finden live optagelser fra havørnene, i Hyllekrog.

flyves ind kl.14.23 og igen er det hunnen der starter og spiser indtil kl.14.41, hvor hun stopper brat og derefter sidder ubevægelig på byttet og kigger - ind i skoven? Hannen sidder overfor hende lige så ubevægelig indtil kl. 14.52, og så kan snuppe byttet uden videre. Han dækker over det med udbredte vinger og hale og spiser af det sådan indtil kl 15.28. Hunnen har siddet på redekanten lige under kameraet, nu går hun over til ham, og der udspiller sig en lille kamp på næb, og hannen overlader resterne til hende.

De fik et bytte her kl. 11.05 og efter nogen kamp om det, så det (som sædvanlig) ud til at være hunnen der sad med det, og hun var sulten og skulle ikke vente et kvarters tid med at gå i gang. Hun spiste og plukkede indtil kl. 11.48, hvor hannen kunne tage over indtil kl. 12.03. Det var meget mørkt i reden pga skygge fra træets blade, men jeg synes, jeg skimtede nogle fugleben og fjer. Jeg har endnu ikke set ungerne flyve ud af reden og komme tilbage - det glæder jeg mig til at se.

Fortsættelse af nedenstående. Jeg har haft besvær med at skrive hele dagen i går. Efter kontakt med dof fik jeg at vide at min besked måske har været for lang, men nu kom jeg igennem!!!
Tak til DOF for igen i år at give os mulighed for at følge med i ørnereden.
Et lille bitte ønske kunne være et kamera der også kunne vise " den blinde vinkel" ;-). ;-)
Det ville bare gøre det Super perfekt!!
Tak for i år og slut herfra. Vender tilbage igen i 2016

De er her endnu de kære unge ørne. De er begyndt at benytte den blinde vinkel rigtigt meget.
Lige der vil vi nok alle gerne kunne kigge ind. Jeg vil også sige tak til alle for de skønne kommentarer som jeg har læst når jeg ikke selv havde tid til at sidde foran skærmen.
Jeg har nydt at følge med i deres liv og udvikling. Også her i den sidste tid hvor de har flyttet deres liv fra redens centrum til redekanten. Deres flyve øvelser som i de sidste dage er blevet intensiveret.
Den store hun har fine kraftige vinger, men jeg synes der er en lille mangel i venstre vinge på den lille han. Mangler den en håndsvingfjer?
Jeg så der blev leveret bytte i går kl 10,59. Jeg var ellers ved at tro de gamle var ved at "lokke" dem væk fra reden. Der hørtes skrig fra himlen, og de spejdede meget opad.
Nu er det spændende hvornår de tager det sidste skridt ud, og lader vinden komme under vingerne. Håber jeg selv oplever det!!

Kommer der mad op til dem - eller tager de ud og bliver fodret??

Et superskønt billede af to flotte fugle,når de ligger sådan kan man sagtens se hvem der er hun og hvem der er han. Må de få et godt og langt ørneliv.

Det har igen været en stor fornøjelse at følge med i ørnenes liv og en stor fornøjelse at læse de mange kommentarer, som for mig har betydet at jeg har kunnet følge med, selvom jeg ikke lige har set med hele tiden - håber vi høres ved igen næste år.

Nu er de to unge i reden igen. Her kl o030.

Jeg oplever også at de unge er på vej ud for ..Der har ,såvidt det har været muligt at følge med, ikke været mange bytteafleveringer de sidste par dage. Der er en , hannen, tror jeg i reden .
Tak til Bjarne og Lena m fl for at melde tilbage. Rart at I skriver igen.
Jeg vil fortsat glæde mig over og følge livet i fugle/ faunaverdenen, som DOF giver mulighed for. Og tak for det !

Også tak herfra for en fantastisk sæson. Men lige nu stikker et næb og nogle klør frem i højre side, så måske det kun er lige ved og næsten??

Det ser ud, som om man er ved at tage afsked med ørneredens beboere for denne sæson. Det har været en fantastisk oplevelse. Jeg husker stadig den morgen – den 20. marts, hvor jeg udbrød: Nej, reden er tom. Hvad er der sket? Min ægtefælle måtte se med og bekræfte, at det var korrekt: æggene var væk. Katastrofe.
Derfor blev det ekstra stort i år at se, hvorledes trangen til at sætte yngel betyder, at sådan et ørnepar bare går i gang igen.
Derefter spændingen om, hvorvidt det overhovedet ville gå godt så forsinket, som det hele var.
Og det gik jo godt.
Tak for alle positive tilkendegivelser, telefonisk, ved private mails og på siden her.
Jeg er ikke stødt. Det bliver jeg ikke, hvis jeg synes, nogen slår under bæltestedet, men mit overordnede ønske, at denne fine kommentarside ikke skulle blive en brevkasse med for og imod, synes jeg er lykkedes.
Så tak for denne gang og på gensyn.
Venlig hilsen Lena Pape

Jeg vil også gerne sige mange tak - først og fremmest til ørnene, men også til DOF for en flot sæson. Dog har der været en enkelt skønhedsplet, nemlig nedgøringen af de entusiastiske kommentatorer, der detaljeret beskrev meget af det, vi andre ikke opdagede. Jeg vil håbe, at Lena og andre stødte vil slikke sårene og komme stærkt tilbage til næste år.
Bjarne

Ørnene blev sat grundigt tilbage efter æggerovet. I skrivende stund ser det - for den ukyndige - ud til at begge unger så småt er på vej ud af reden, på egne meget flotte vinger.
Og undervejs var der store tekniske problemer med batterierne?
Men mange tak for endnu en flot omgang 'langsomt tv'.

I løbet af dagen har jeg kigget forbi og set at begge har spist af bytte hver for sig. Der har været i hvertfald 2 afleveringer af bytte. Ved 16 tiden forsvandt unghunnen ned til højre i den blinde synsvinkel. Måske flyver hun kort ud. I hvertfald træner begge efter spisning og flyver , dog ikke udenfor reden, såvidt jeg har kunnet følge med idag. Nu sover begge, kl 2030 ca. I øvrigt kigger begge ud i " friheden" ret ofte, og det gør de i udkanten af reden.

jeg kan heller ikke høre vind eller ungerne

16.32 så det ud som om den store unge tog sig en kort flyvetur. Den forsvandt ud af billedet til højre og landede kort tid efter tilbage i reden - flyvende tilsyneladende.

Jeg tror den grå bunke dun/fjer stammer fra en blishøne, de har sat til livs. Det minder meget om den bunke der var tilbage sidst jeg så de fik blishøne, og så spiser de som voksne - ben, fjer og det hele. Hunnen kan nu svæve fra redekanten lige under kameraet og over til træstammen og derfra tilbage igen og - igen, jeg tror hun er på vingerne om 3-4 dage, højst en uge. Hannen gør hende det efter med mange vingeslag og energisk hopperi.

Fra kl 6.45 har der været en udtalt ro i reden. Til at stater med sad hunnen længst fremme på redekassens og spejdede ud, og nederst i den blinde vinkel kunne man skimte klørene af hannen. Efter nogen tid tog hunnen nogle store skridt, og satte sig hen ved siden af hannen. Når de sidder sådan er de næsten ikke til at se.
De har ikke givet lyd fra sig, så gad vide om de har fået et tidligt måltid. Der skimtes noget gråt i reden. Om det er fra i dag vides ikke. Spændende hvad dagen vil bringe. Vejret ser da lovende ud. Forhåbentligt skal der snart gang i flyveøvelserne.

i reden her til aften.... én ørn i nederste højre hjørne....
Har storesøster mon forladt den lille i dag og endelig fået luft under vingerne???

Opfølgning
kl. 8.53 gik den lille tilbage til byttet. Medens den spiste rester, blev et nyt bytte leveret. Også en måge, men denne var åben, så der skulle ikke bruges kræfter på at gøre dette.
Den store satte sig dog bare på byttet, medens den lille spiser videre. Kl 9.08 rejser den store sig, og den lille går hen og napper byttet. Den går straks igang med at spise.
8.23 stopper den med at spise, og kort tid efter overtager den store og begynder at spise.
De må da være blegt godt mætte, og kan så tage en slapper op af dagen.

Kl. 7.03 blev der hurtigt leveret en lille måge. Den store satte sig på byttet. Pillede et par fjer af, men sætter sig på byttet, og kigger op efter hjælp ovenfra. 7.31 forsøger den lille at nappe fuglen, men afvises. Kl. 7.35 trækker ungerne byttet i hver sin retning i hver sin vinge. Det bliver nu tydeligt at det er en lille måge.Den store begynder at plukke, men det virker som om den ikke rigtigt kan få startet. Den lille holder flyveøvelser indimellem. Kl 7.50 går den lille hen og vil tilkæmpe sig byttet. Det lykkedes efter et par minutter. Den går straks igang med at plukke/spise. Det gør den frem til kl 8.23 hvor den store kommer og vil overtage. Den lille trækker sig, og i skrivende stund spiser den store stadig.

Kniber i denne ferietid at følge ungørnene. Hunnen sover , hannen kigger længselsfuldt? ud der kommer en haglbyge og med den noget vind. Der er kun et at gøre, at gå ind i ly bag en stamme. Hvad de har spist ved jeg ikke, noget har de fået efter rester st dømme.

Kl 20.18 foretages en del Flyveøvelser af hunnen. Det ser ud som om, hun ved et tilfælde forsvinder ud over kanten af reden til højre i billedet.
Hannen følger interesseret med i hvad der foregår i luftrummet omkring reden, og han piber og kalder den del. Kl 20.43 er de begge i reden igen. Jeg formoder, at landing er foregået mellem ca. 20.39 og 20.43

Den store unge er begyndt at stå helt ude på trekanten til højre i billedet. Nogen gange kan man lige se en klo.
Der stod den også kl. 18,32 hvor den lille målbevidst gik hen imod den og der opstod en lille "næbkamp" heldigvis skete der ikke noget, men en lille frygt kom der.
Kl 19,37 kom en af de voksne med et lille bytte. Det blev spist på 10 min. Den voksne var kun i reden 2-3 sekunder.
Der er blevet afholdt mange flyveøvelser i reden. Specielt den store er aktiv. Gad vide hvor længe det varer inden letter!

kl. 19.15: Mon den ene unge er fløjet eller gemmer den sig uden for billedet!!

Kl. 13.46 får de et lille bytte (død fugl?) som hunnen straks går i gang med og spiser af og bakser med en halv times tid og uden hannen piber ret meget, derefter spiser hannen rester i 15-20 minutter, og klokken 14.39 er alt væk. Og de kalder og spejder efter mere….

Kl. 08.00 serveres levende blishøne (en unge?), og hannen er den heldige vinder. Han beskytter byttet med spredte vinger, og da det er levende spræller det noget under ham og han overlader kl. 08.02 byttet til søster, der først spiser lidt af det i 5-7 minutter og derefter bare sidder og ”venter”, mens den voksne flyver omkring reden. Kl 08.31 får hannen trukket byttet til sig igen og spiser af det og plukker det ihærdigt og effektivt - kl. 08.38 ligger der allerede en stor bunke dun og fjer foran ham. Kl. 08.56 overtager hunnen byttet og spiser af det indtil kl. 9.26, hvor hannen spiser det han orker af resten indtil kl. 09.47, mens hun prøver vingerne og hun løfter sig højere og længere dag for dag. Kl 09.52 sidder de sammen ved træstammen, pudser fjer, kigger ind i skoven og op i himlen.

at ungerne er klar til at klare sig selv ? - synes ikke der er kommet meget mad i reden de sidste dage

Jeg så i formiddags, ca mellem kl. 9 og 10,at det kun var den hunnen (den største af de 2),som spiste lille bytte, en fugl. Hannen ( den mindste) fik intet, trods ivrige forsøg. Siden har der vist ikke været føde i reden, måske en lille fisk. Der spejdes ud nu kl ca 20,15

Begge sidder og ser ud i hvor? Imellem stammerne, i hvertfald. Måske trækker udlængsel i dem. Men ,? Måske for tidligt for dem endnu at afprøve vingernes bærekraft?

Der blev trænet vinger på redekanten i stormvejr... og den så ud til at nyde det :)
.... kun JEG var tilsyneladende nervøs for, at den skulle miste balancen ;-)

Havørne ungfuglene

Jeg glæder mig sandelig også til at de unge flyver ud. De er jo klækket lidt senere pga af ægrovet tidligere. De ser jo friske ud ,disse smukke ungørne. Jeg tror det går dem godt. Jeg nyder dem i reden daglig. Indtil de flyver ud

Er lige kommet hjem efter en uge på Færøerne - og glæder mig til at se alle kommentarerne om, hvad der er sket i den sidste uge. Så det skal vi blive ved med her - og ikke på Facebook.

KL 5.57 rejser den unge hun sig og placerer sig med hovedet mod vinden, taget et fast tag i byttet med højre klo og ventre klo delvis på byttet og redebunden. Så spiser hun af byttet (en lille fugl) mens hannen ligge og kigger på, kl. 6.07 rejser han sig og står pibende i vinden, kl. 6.14 er han kommet om på venstre side af hunnen og har nu også hovedet mod vinden - hunnen spiser og plukker byttet efterhånden - kl 6.22 stikker hannen hovedet ind under hunnens bryst og får fat i noget af byttet - kort tid efter opgiver hunnen, går over og renser næbbet i nogle grene og ligger sig. Hannen spiser nu og plukker også byttet efterhånden - kl 6.40 har vinden lagt sig og det regner. Der er kun rester tilbage og hunnen har rejst og står og laver mange flyveøvelser . De var fantastik gode til at være opmærsomme på vindstød begge to og holde balancen

Loggede på kl. 5.25 og da var den unge hun i gang med et bytte, der så ud til lige at være kommet, og da hun skulle besørge (med vinden) kl. 5.28 tog hannen over i 5 minutter, hvorefter de lagde sig sammen i vindøjet. Det blæser og gynger godt i reden.

Det kører igen. Der soves .

Koks på skærm;/Webcam. Alt er nok ok i reden, alligevel.

Formiddagen igennem var kom det ingen føde. Kl. 12,11 "frøs kameraet" fast. Da jeg igen så levende billeder kl 12,29 var der blevet leveret føde. Det var umuligt at bestemme hvilket. Hunnen spiste, og hannen var afventende. Meget få rester. 13,07 kom en af de voksne kort på besøg, men fløj hurtigt igen.

Fra tidlig morgen frem til nu har der været ro i ørnereden.
Med vores nye viden om kønsfordelingen, kan man når man ser lidt tilbage ikke ligefrem sige át der har været tale om"Manpower".
Der har et par gange i løbet af formiddagen kunne høre ørneskrig. Det reagerede de unge ørne dog slet ikke på. De har indimellem spejdet mod himmelen.
Jeg har luret mig til at ungerne har ring på begge ben.
Er er nogen der ved om de indeholder de samme data, eller om de er forskellige?

Godt I skriver. Det er godt at læse ,når man ikke har kunnet følge med . Palle, altså dit indlæg idag er sjovt og spændende. Håber det kan komme med på DOF klip fra sæsonen. Senere på året.

Sider