Havørnene var tilbage - DOF sendte live fra reden igen i 2015

Her var der spændende kig til landets mest populære par havørne direkte fra den vilde danske natur. Du kunne følge med og oplev rugning, æg og spændende adfærd direkte.

SENDINGEN SLUTTEDE 31. august 2015. Se eller gense mange af de spændende scener fra havørnenes familieliv i 23 videoer.

Se eller gense højdepunkter fra familie-liv 2015 her:

 

Se alle de fascinerende videoer fra ørnereden her

Neden for kan du se sammenklip fra ørnenes ynglesæson i 2014.

Ørneparret i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog er blevet det bedst overvågede i Danmark nogen sinde, efter at DOF i 2013 satte et kamera op ved reden og dermed dokumenterede begivenheder, som det normalt er helt umuligt for os at følge med i.

Ørnene gør det igen efter æggerov

Det erfarne par fik røvet de to æg i marts, da en husmår rendte med begge æg i gabet - et ad gangen. Se den fascinerende video af husmårens besøg i mørket herunder.

Det sker sjældent, at havørne lægger æg igen efter et kikset yngleforsøg, men heldigvis for vores bestand af vores største rovfugl og for alle os seere gjorde de det alligevel, og det første æg i anden omgang blev lagt for åben skærm 17. april og 2. æg i overværelse af en meget interesseret han 20. april. Se den skønne video herunder.

 

Ørnesæsonen 2014

Havørnens succes som dansk ynglefugl fortsatte i 2014. I alt var 61 territorier besat, og 46 af parrene havde succes med årets yngleforsøg. Hele 83 unger kom på vingerne, hvilket bringer det totale antal danske havørneunger siden 1995 op på 493.

Herunder kan du se eller gense klip fra ørnereden på Lolland i ynglesæsonen 2014.

Havørnen genindvandrede som dansk ynglefugl i 1995 efter at have været fraværende siden 1912, hvor den forsvandt som følge af efterstræbelse i form af jagt og forgiftning.

Webkameraet var oprindeligt en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som blev støttet af Villum Fonden, men i år er kameraet finansieret af de mange Facebook-brugere, der har doneret penge til det i 2014.

Læs mere om Projekt Ørn.

Se flere klip fra havørnereden på DOF's YouTubekanal.

Følg havørnene på facebook.

Mulighed for sort skærm og grønne pletter

Ganske som sidste år er der tekniske udfordringer forbundet med at sende fra en ørnerede. Vi kan for eksempel ikke garantere, at internetforbindelsen til reden altid er stabil, så muligvis vil der i perioder være sort skærm af den grund.

En dårlig internetforbindelse kan også forårsage grønne pletter på skærmen; dette forekommer primært på mobile enheder som iPad og smartphone.

En anden udfordring er antallet af soltimer. Kameraet kører på batterier, som oplades ved hjælp af solceller, og det danske forårsvejr er - som alle ved - en smule humørsygt. I 2013 fik vi sne, som lå og skyggede for solcellerne i dagevis, og vi må derfor på forhånd advare om, at noget lignende kan ske i år.

Alligevel har vi altså valgt at tænde for kameraet. Vi optager det hele og vil gøre vores bedste for, at ingen bliver snydt for de vigtigste begivenheder.

Ser du noget spændende?

Send os gerne et tip, eller skriv en kommentar herunder, hvis I ser noget særligt spændende på reden. Gerne med dato, tidspunkt og en kortfattet beskrivelse af, hvad I har set.

Vi vil meget gerne høre fra jer.

Nu er havørnene tilbage på reden i reservatet Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. På billedet her ses et æg, men ørnene ruger i øjeblikket på to. 

Kommentarer

Det er svært at sige, præcist hvornår den første flyvetur er sket eller sker. Vinklen og dens begrænsninger gør jo,at vi konstant ser, at reden er mere eller mindre tom, men vi mangler det endelige bevis for, at de er fløjet væk fra redetræet. Men der er gået 82 dage, siden klækning, så det kan være sket eller være lige op over, da 82 dage efter klækning er en normal tid at komme på vingerne. Sidste år så vi, at en af forældrene kom hjem til en tom og fredelig rede uden den sædvanlige vilde modtagelse fra ungerne, og sker det, kan vi konstatere, at ungerne er væk fra reden. Men de vender jo løbende hjem igen i en rum tid efter flyveturene.

Det er heldigvis meget længe siden sidst, men nu er den gal med sendingen fra reden. Det er pt. noget, vi arbejder på at løse, men teknikken er stået helt af uvist af hvilken grund. Det forlyder fra flere seere, at en unge skulle have "set nærmere" på kameraet i går. Men det tjekker vi og vender tilbage med enten sending igen eller nærmere besked. 

Der er tilsyneladende fejl på Webcam .så jeg kan ikke følge med nu. Men jeg har også hidtil mest set hoppen og øven af flyvefærdighed. Desuden tom rede hyppigt. Dog ikke mere end at halerne har kunnet ses i periferierne.

Jeg tror som Lena Pape at ungerne bare er udenfor vores synsfelt i reden. Mon ikke det er for tidligt at de forlader reden, men jeg ved det selvfølgelig ikke.

Har nogen virkelig set ørneungerne flyve af reden? Jeg er stærkt i tvivl om, hvorvidt vi er nået der til. Det kan jo skyldes, at jeg bare ikke har været heldig. Har kun set dem "flyve" fra stubben og ned i reden. Reden ser tit tom ud, men som oftest sidder der så én på stubben højt oppe og én på redekanten i en usynlig vinkel. Jeg spørger, for jeg ser det sådan, at de stadig øver enormt med vingeslag og løften sig fra bunden, som om de endnu ikke tager det store svæv fra reden.

13.15 kommer den voksne ørn med mad, men ingen af ungerne går i lag med dette måltid.

8.10 er der mad i reden og der spises.

Een i reden ,som sover med hovedet under vingen. Ja, forvirrende , men hvad mon sker ?å

Kom den anden havørn tilbage i reden. Meget som igår .

Ikke observeret idag. Ret tom rede som igår. Har dog hørt een kalde. Nu een i reden, hannen, formentlig, som sover.

SÅ TÆT PÅ ...har vi aldrig været før ;-)
Hun spejlede sig lige i linsen!!!
Håber ikke hun bider det i stykker her lige inden udflyvning :)

det viser sig at der er fin plads til at bevæge sig fra det nederste venstre hjørne til højre uden at man kan ses af publikum

den store unge tror vist at kameraet er enten spiseligt, eller en fjende

den store kom fra det blinde sted nederst, højre hjørne, den lille sad øvert på stubben

På denne tid af natten plejer de to søskende at sove ved siden af hinanden. Det regner og hannen er endnu ikke gået til ro . Det er nok heller ikke nemt at flytte hjemmefra som ungørne.!

Unge havørn . Hunnen har ikke været i reden heleaftenen og før det. Måske er hun udfløjen eller overnatter tæt på. Hannen er vist, såvidt jeg husker, den sidst udklækkede. Måske går der endnu et par dage inden han flyver? Spændende dage er det i hvertfald for dem og os.

I aften synes det at være sikkert, Hunungen er væk. Hanungen har hele aftenen siddet på redekanten og spejdet ud derfra. Hans "kropssprog" signalerer, at han er alene tilbage og samtidigt, at han er klar til at følge efter, når det bliver lyst, hvis vind-/ og vejrforholdene er gunstige.
Spændende, om det bliver tilfældet ?
Fantastisk at kunne konstatere, at den omstartede æglægning er lykkedes med to levedygtige unger, som kan forventes at bidrage til yderligere øgning af den danske havørnebestand.

På træk lyder det som. Den enlig ungørn lytter intenst og spejder ud.

Ret tom rede idag i perioder. Sidst på eftermiddagen spiste hunnen af et bytte . Hannen sad med ryg til og kiggede ud.
Der er blevet øvet og prøveflyvet hyppigt. Hannen( tror jeg ) tog på et tidspkt tilløb og løb op af den døde stamme . Sjovt at se.. Siden fløj den ind i reden. Hunnen har jeg ikke set i aften endnu. Heller ikke på den døde stamme. Alt i alt har ungerne været ude af synsvidde meget i dag.

Der ligger mad i reden som ikke er spist, og begge unger er der, så det er vel ok alt sammen. Der er meget vind og træerne svajer og rusker, men reden er helt stabil, gad vide om vi mennesker kunne konstruere lige flexibelt med samme byggematerialer? Der var græs i foråret i kanterne af reden men det er ryddet. Tak til DOF for et fantastisk indblik i naturen.

Det er en del af deres adfærd/indlæring, tror jeg. For mad skal de stor ørne nok sørge for, de lar dem ikke være overladt til sig selv de næste stykke tid.

Hvad mon de to har gang i lige nu? De næbbes.
Tigger de mon mad hos hinanden?

Lige nu bliver der spist - ligesom tidligere på dagen. Om der er kommet mad flere gange og hvem der har spist, har jeg ikke set.

Gynger gevaldigt idag. Hunnen er i gang med hvad der kunne være en dueunge. Hannen kigger på. Piber .han får ikke noget.

Jeg har kigget en del gange hen over dagen - og har ikke set mad på noget tidspunkt. Begge unger har været hjemme og til syne det meste af tiden.

Såvidt jeg ser ,er hunnen i færd med et bytte. Hannen sidder bag og ser på.

Begge i reden omkring 14:50

9.23 Den ene unge sidder ved stubben og skriger. Jeg synes, jeg hører et svar i det fjerne, men er lidt usikker. Den anden unge kommer flyvende til og lægger sig til hvile i reden.

Jeg fulgte ørneungerne det meste af dagen i går. Så ikke de fik føde leveret - håber de får mad i dag eller selv flyver ud og fanger noget inden de bliver for svage.

Jeg var for hurtig. Nu sidder ørnen lige foran stubben og skjuler stubben

Jeg har set halen på stubben,måske hannen. Den har kaldt. Den bredte en vinge ud,som jeg kunne se. Kl 856 er der ingen ørn at se. Så nu trorjeg,at den fløj ud. Vi får se om reden forbliver tom.

Man kunne ønske at se en af ørnene flyve fra reden, men jeg er stærkt i tvivl om, at det er allerede. Lige nu ser reden tom ud, men i højre side ser man spidsen af en gul klo, og på stubben ses en skygge, som er halefjerene på den anden unge. Men at det er tæt på, er der næppe tvivl om.

Her 06:52 den 13/8 er der kun 1 unge i reden, og den ser ud til at den kan være fløjen inden dagen er omme. Det har været en fornøjelse at følge dem.

Ja, ikke usandsynligt,. Jeg har set hannen sove ene i reden. Og på et tidspkt ca 2155 stak hunnen hovedet,især,næbbet tydeligt frem. Siden har jeg ikke set hende . Hvis ikke hun er fløjet iaften, - mørkt så småt,- så hun flyver hun nok imorgen,, det bliver spændende Anne Marie Frørup og Lena Pape og alle I ,der skriver. Hannen er vågen p.t og ser sig søgende om.

Ungerne plejer at tilbringe natten sammen i redeskålen, men denne nat synes hunungen at være væk. Mon hun har taget det store afsæt ud i "verdenen" ?
Spændende at se, om kun hanungen er tilbage i reden i morgen, og om han får bragt bytte.
M.h.t. de klik, der høres, mener jeg, at de forårsages af, at kameraet går fra "lys-mode" til "mørke-mode".

Lige nu har jeg , ikke første gang, oplevet grålige billeder og jævnlige klik. Jeg er nysgerrig og vil høre om det er Webcam, der tager stillbilleder ?.

afprøves hyppigt af begge idag har jeg set. Hunnen flyver ofte ned fra sin stamme og hun kravler/ går opad også. I hvertfald hoppes der og baskes med vinger meget af begge. . Ingen tvivl om at de er sultne. Måske glemmer især hunnen sulten til fordel for træningen.

Fantastisk at være tilskuer til livet i ørnereden. 7-8 min. i 18,00 og frem roder de to unger rundt i deres søgen efter føde. Den ene prøver at æde en tør vinge. Dur ikke. Den anden finder noget, der minder om en luns. Den hugger hannen? for at konstatere, at der er ikke fugls føde på det. Kun græs. Hannen sidder på en pind i reden godt fat med kløerne. Det kunne lige så godt være et sted, den var landet. Til sidst sætter hannen sig i højre side af reden, medens hunnen hopper højt op på stubben. De er sultne. Er taktikken fra de gamle, at nu må ungerne presses til selv at flyve ud og opsøge føden?

Kl. 10,00 og frem. Sjovt at se: Hannen ser interesseret på stubben og kommer en smule op. Hunnen går derhen, og hannen trækker sig straks duknakket hvorefter hunnen flyver op på sin plads oppe ad stubben.

Dejligt at vide, at de har fået lidt mad i dag. De må da også snart selv prøve at fange lidt føde:-))

De fik den kl. 12.13 og efter et par minutters "kamp" blev det hunnen der spiste først indtil kl. 12.50. Det meste af ålen var tilbage til hannen, og han var SULTEN og slugte det første i nogle store stykker. Han var slut kl.13.19, og da der var slet intet af ålen tilbage. De havde fået mad 2 gange tidligere, men ikke så meget som ålen. Første gang kl. 08.18 og det var hannen der startede, men kun meget kort for hun skubbede ham bare væk, og jeg tænkte, så nu ryger han ud af reden, men han klarede det. Kl. 08.24 havde hun spist det hele. Kl.10.39 var det hunnen der fik byttet og hun spiste det meste indtil kl. 10.56, hvor han kunne se på restene, og det så ud som om der var nogle ben, han kunne sluge.

Lena, jeg er enig med dig og det du har set iår og sidste sæson. De skønne Ungfugle er vitterligt ved at gøre sig parate. Jeg har heller ikke set fodring idag.
Stunder med ret meget udkantskiggeri og ingen lur.

Jeg så tilfældigvis at de, læs hunnen, spiste ål omkring middagstid; jeg så ikke om han nåede at få del i byttet.

Ungerne har været meget stille i dag i forhold til i går. Er det fordi de er mætte eller fordi de er sultne. Jeg har ikke set fodring i dag.

Så slipper I ikke for en kommentar. Jeg har set, at den store ørneunge længe har haft kig på træstuppen/stolpen øverst i billedet. Nu her kl. 19,29 hopper den op på stubben, højt op, og så er vi der, hvor vi var sidste år. Ungen opholder sig i flere dage mest på den stub. Efter min erindring er det sidste skridt, før der flyves af reden, men der kan gå dage endnu. Sjovt at se alle trinene. De gør, som ørneunger er kodet til at gøre, og nu nærmer vi os altså sidste trin. Hun sidder så højt oppe, at hun er ude af billedet. Men hvor er det spændende.

Sidder nu begge yderst til højre i billedet. Måske overvejer de at flyve fra reden den vej. Jeg har ikke set fodring idag. Håber hannen har fået mad.

hannen har lige bidt søster i fjerene på bagkroppen et stykke tid... og drillet hende... det må vel siges at være i orden, hvis hun åd hele madpakken :-))))

Han er MEGET sulten... har skreget og vendt det meste redemateriale i håb om at finde noget spiseligt!

Ca. 14. 30 var der mad i reden. Den store spiste det hele - hannen fik absolut intet. Blev jaget væk hver gang den prøvede at komme i nærheden af byttet. Har skreget meget siden.

Det virker som om den største af ungerne er fløjet af reden, men opholder sig i nærheden. De skriger i et væk begge to lyder det i det mindste til...
Er der nogle som ved bedre?

De begge snakker meget højlydt og spejder - de er måske sultne?

Sider