Varmefremstød

HAANING I FELTEN Vi har i april været vidne til spændende ændringer i vejret. Varmefremstød, kuldefremstød, skiftende vindretninger mm. Vi har også været vidne til en legendarisk dag i dansk feltornitologi, da der den 12. april sås intet mindre end tre blå glenter på Sjælland og på Møn.

April er næsten altid en spændende måned med stor diversitet og mange ankomster af trækfugle. Lyset og længere dage vender tilbage, og er vejrudsigten spændende, har man bare lyst til at være ude i felten hele tiden. 

Hver dag, og ofte flere gange om dagen, studeres vejrudsigten, så man kan lægge planer til den kommende weekend eller den kommende fridag.

En af de mest spændende meldinger fra meteorologernes side, her i foråret, er, når de melder varmefremstød. Hvis vinden skifter til sydlige retninger, og hvis varme følger med. Vi har allerede oplevet det et par gange i april, hvor dage med markant varme pludselig gjorde termotøjet overflødigt.

Optakten til påsken blev sådan. Den 5-8. april måltes pludselig en markant temperaturstigning, og vinden drejede fra vest til syd og sydøstlig retning, og igen til vest og så på ny fra syd og sydøst. Det betød en god fordeling af spændende fugle i Øst- såvel som Vestdanmark. Årets to første steppehøge (hanner) sås således i Skagen den 6. april, der var tidlig ankomst af gul vipstjert i Sønderjylland, den første plettede rørvagtel hørtes og i alt ca. 21 hvide storke sås fordelt rundt i landet. Dagene efter sås yderligere 5 steppehøge og yderligere ca. 50 hvide storke rundt omkring i Danmark. I øvrigt også en del sorte glenter.

Steppehøg, 3K+ han, Kikhavn den 8. april 2020. Foto: Søren Haaning Nielsen

Den 9. april skete der et ganske markant temperaturfald og vinden skiftede til nordvest. Netop vejr på bagsiden af et varmefremstød, hvor temperaturen daler og vinden skifter, kan være mindst lige så spændende som ændringen fra koldt til varmt vejr.

I Østdanmark gav det pote for nogle, idet en blå glente blev fundet indtrækkende (og kortvarigt rastende) på Stevns, en rødrygget svale sås på Amager og to forskellige steppehøge hanner sås på Sjælland, mens årets første hun steppehøg sås på Gjerrild Nordstrand. Ca. 23 nye hvide storke sås på Sjælland, Lolland og i Jylland.

Hvide storke (samt rød glente og musvåge) over Flagbakken den 8. april 2020. Foto: Hans Christophersen

Sort Stork, Skaven ved for Gludsted Plantage den 12. april 2020. Foto: Morten Rodbjerg Jensen

Et nyt markant varmefremstød skete den 12. april, og det blev i den grad en legendarisk dag. Vinden var skiftet fra syd dagen inden til sydvest og senere vest. Således virkede det ikke synderligt oplagt at Nordsjælland skule slå til. Det var imidlertid Spodsbjerg ved Hundested, der i den grad slog hårdt da de meldte årets anden blå glente, der i øvrigt kom i kølvandet på en steppehøg! Kort tid efter meldte Hellebæk om dagens anden blå glente (!) og knap et kvarter efter denne kom dagens tredje melding på blå glente fra Jættebrink på Møn!! Fra denne dag var der også meldinger om bl.a. 2 sorte storke, 33 hvide storke, 2 steppehøge og 3 vendehalse.

Blå glente, Spodsbjerg, Hundested den 12. april 2020. Foto: Mads Aastrup Paulsen

I Vest- og Nordjylland gik vi og måbede.

Tre blå glenter!

Skagen meldte samme dag mallemukker, storkjove og gråmåge…

Varmefremstødet var kun gældende denne ene dag. Allerede dagen efter faldt temperaturen markant. Vinden forblev i vestlige retninger, og to dage efter, i går den 14. april, markerede Østmøn sig på ny. Først med to klippesvaler ved Jættebrink og senere med rastende blå glente, der især kunne ses fra Klintholm Havn. Heftige sager. Den blå glente har glædet mange twitchere siden, også i dag, hvor vi igen begynder at kigge fremad i vejrudsigten efter markante ændringer og allerhelst varmefremstød fra øst eller syd…

Oversigt over varme- og kuldefremstødende i april med angivelse af de maksimale temperaturer målt i landet samt nogle af de mest markante fugle. 

Blå glente, 2K, Busemarke Mose, Møn den 14. april 2020. Bemærk de hvide spidser på de store dækfjer og hånddækfjer der godtgør aldersbestemmelsen til 2K. Foto: Jan Svejgaard Jensen

Tak til alle fotografer for at lægge billeder på DOFbasen i forbindelse med jeres observationer og som derfor gør det meget let at illustrere artiklerne på Pandion. Også tak til jer andre som velvilligt har bidraget med billeder ved direkte henvendelse.

Kommentarer

Tak, Svend, for at gøre opmærksom på den østlige husrødstjert. Spændende.

Mvh HHN

Se “Her og nu” http://www.samsofugle.easytell.dk/ formentlig Østlig husrødstjert. Faldt over den i går da jeg kiggede billedbloggen igennem ;-)
Mvh.
Svend Dybkjær