Havørnene var tilbage - DOF sendte live fra reden igen i 2015

Her var der spændende kig til landets mest populære par havørne direkte fra den vilde danske natur. Du kunne følge med og oplev rugning, æg og spændende adfærd direkte.

SENDINGEN SLUTTEDE 31. august 2015. Se eller gense mange af de spændende scener fra havørnenes familieliv i 23 videoer.

Se eller gense højdepunkter fra familie-liv 2015 her:

 

Se alle de fascinerende videoer fra ørnereden her

Neden for kan du se sammenklip fra ørnenes ynglesæson i 2014.

Ørneparret i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog er blevet det bedst overvågede i Danmark nogen sinde, efter at DOF i 2013 satte et kamera op ved reden og dermed dokumenterede begivenheder, som det normalt er helt umuligt for os at følge med i.

Ørnene gør det igen efter æggerov

Det erfarne par fik røvet de to æg i marts, da en husmår rendte med begge æg i gabet - et ad gangen. Se den fascinerende video af husmårens besøg i mørket herunder.

Det sker sjældent, at havørne lægger æg igen efter et kikset yngleforsøg, men heldigvis for vores bestand af vores største rovfugl og for alle os seere gjorde de det alligevel, og det første æg i anden omgang blev lagt for åben skærm 17. april og 2. æg i overværelse af en meget interesseret han 20. april. Se den skønne video herunder.

 

Ørnesæsonen 2014

Havørnens succes som dansk ynglefugl fortsatte i 2014. I alt var 61 territorier besat, og 46 af parrene havde succes med årets yngleforsøg. Hele 83 unger kom på vingerne, hvilket bringer det totale antal danske havørneunger siden 1995 op på 493.

Herunder kan du se eller gense klip fra ørnereden på Lolland i ynglesæsonen 2014.

Havørnen genindvandrede som dansk ynglefugl i 1995 efter at have været fraværende siden 1912, hvor den forsvandt som følge af efterstræbelse i form af jagt og forgiftning.

Webkameraet var oprindeligt en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som blev støttet af Villum Fonden, men i år er kameraet finansieret af de mange Facebook-brugere, der har doneret penge til det i 2014.

Læs mere om Projekt Ørn.

Se flere klip fra havørnereden på DOF's YouTubekanal.

Følg havørnene på facebook.

Mulighed for sort skærm og grønne pletter

Ganske som sidste år er der tekniske udfordringer forbundet med at sende fra en ørnerede. Vi kan for eksempel ikke garantere, at internetforbindelsen til reden altid er stabil, så muligvis vil der i perioder være sort skærm af den grund.

En dårlig internetforbindelse kan også forårsage grønne pletter på skærmen; dette forekommer primært på mobile enheder som iPad og smartphone.

En anden udfordring er antallet af soltimer. Kameraet kører på batterier, som oplades ved hjælp af solceller, og det danske forårsvejr er - som alle ved - en smule humørsygt. I 2013 fik vi sne, som lå og skyggede for solcellerne i dagevis, og vi må derfor på forhånd advare om, at noget lignende kan ske i år.

Alligevel har vi altså valgt at tænde for kameraet. Vi optager det hele og vil gøre vores bedste for, at ingen bliver snydt for de vigtigste begivenheder.

Ser du noget spændende?

Send os gerne et tip, eller skriv en kommentar herunder, hvis I ser noget særligt spændende på reden. Gerne med dato, tidspunkt og en kortfattet beskrivelse af, hvad I har set.

Vi vil meget gerne høre fra jer.

Nu er havørnene tilbage på reden i reservatet Saksfjed-Hyllekrog på Lolland. På billedet her ses et æg, men ørnene ruger i øjeblikket på to. 

Kommentarer

4. April kl 07,50: ja, der er ørn i reden. Skønt syn. Der er vel håb endnu.

Lige nu ligger der en ørn på reden - midt i alle due?fjerene.

Endeligt kører web-kameraet igen, men reden er desværre tom.
Chancen for ørneunger i år må vel derfor sørgeligt nok anses for forsvindelig lille, eller hvad mener eksperterne ?

Henrik. Du ved det måske allerede, men hvis du på side tager ctrl end og derefter klikker på sidste og igen på side to ctrl end, så går det lidt hurtigere, end hvis man bare scroller og scroller. Men enig: Det ville være super, hvis de seneste kommentarer stod øverst.

I går d. 2. april så jeg ørneparret på diget syd for redeskoven. De var i gang med at æde af noget som jeg ikke kunne se. Hunnen havde taget godt for sig, hun havde en stor bule nederst på halsen. Efter et kvarters tid hoppede hannen tæt ind til hende, derefter lidt væk igen. Så fløj han op på hendes ryg og de parrede sig. Derefter spiste begge en smule igen, og inden der i alt var gået en halv time fløj hunnen ind i skoven.
Nu i dag er der solrigt på Sydlolland, så forhåbentligt kan vi snart få billeder fra reden igen.

Kunne kommentarene ikke vendes om, så man starter med den sidst først.

Men Venlig Hilsen Henrik.

Kære alle, den sorte skærm er på grund af mangel på sol. Derfor bør der komme billede på, så snart solen har skinnet længe nok til at genoplade batterierne. Lige nu ser vejrudsigten sådan ud, at det først kunne blive fredag, måske torsdag, hvis vi er heldige. Det er forbistret ikke at vide, hvad der sker i reden lige nu, men hvis vi bare ser ørne på æg, når der kommer billede på, er vi meget glade!

Tak Karin Andersen. Det er rart at høre, at du har set ørneparret.

Mens vi venter på, at kameraet er oppe at køre, kan jeg berolige med, at der formentlig ikke er lagt æg i nu: Jeg har været forbi reden her til eftermiddag, den så ud til at være tom, parret sås senere flyve sammen i området.

29.03. kl. 11,35 - og tidligere. Jeg har ikke set ørne i reden i dag, men madresterne - blishøne - er forsvundet, så mon ikke, en af ørnene har været forbi.

Jeg fik lige tændt et par sekunder før hunnen kom flyvende ind med en ny gren til reden, et øjeblik efter kom også hannen. I minutterne der efter hjalp de hinanden med at få "møblementet" på plads. De tror givet vis selv på, at de kan præstere et nyt hold æg, hvorfor skulle vi andre så være i tvivl?
Men hvad med måren? Redetræet kan gøres utilgængeligt med en metalplade på stammen, men måske står nabotræerne så tæt ved, at en mår kan springe herfra. Det vil være en skam, hvis det går galt igen

28.03. kl. 11,15-20 har jeg beundret hunørnen. Der er mad i reden, blishøne, tror jeg. Hun er mæt og retter lidt på et par kviste. Det ser godt ud. Flotte billeder.

Hurra, jeg har lige (kl. 1038) set en ørn på reden! Der er tydeligvis kommet et par nye grangrene i reden, så mon ikke de satser på endnu et hold æg? Lad os håbe.

28.03. kl. 09,40. Hunnen ligger på reden.

Tændte 9.16, hvor hannen sad i reden. 9.19 var han væk i 20 sek. og kom tilbage med materiale. 9.24. byggede han og et minut senere kom hun - og så arbejdede de på reden.
Det lover rigtig godt.

Lad os krydse alt hvad der kan krydses for, at et nyt forsøg lykkes :-) Noget kunne i hvert fald tyde på, at parret har tænkt sig at prøve lykken igen!
Er der nogen, der ved hvor lang tid, der går fra, at havørnene parrer sig og til, at havørnehunnen lægger et æg, og skal der ikke ske en hormonel proces i hunnen, før hun overhovedet bliver interesseret i at parre sig?

Ah, synes godt nok reden har været tom det meste af dagen.

Var inde at kigge kl. 11.46. Det var sandsynligvis hannen - "poterne" var raske. Han fløj igen 11.52.
Har i øvrigt set plyndringsvideoen, og undrer mig over, at ørnen forlader reden i stedet for at forsvare den.

27.03. kl. 11,12 kommer han flyvende med en ny pind til reden. Helt klar i gang med udbedringen

Virker de mere vagtsomme - eller er det bare noget, jeg tror ?

27.03. kl. 09,46: Det ER hunnen i reden, men nu kom hannen flyvende, og de har meget travlt de to. Se kl. 09,47: Hvor ivrigt de hjælper hinanden. Har i hver sin ende af samme pind og gør sig megen umage for at få den placeret. Det er flot at se dette samarbejde. Så hænger vi på den igen !

Fredag den 27. marts kl. 09,40: Hvor dejligt at se en ørn i reden igen. Jeg tror, det er hunnen, men er ikke sikker.
Og så er æggerøveren afsløret, og det er godt. På sin vis en barsk video, men også et flot indblik i, hvad der foregår derude. Måren er et flot eksemplar, og hvilket besvær den havde med at fjerne æggene.
SKULLE vores ørne forsøge med nye æg, må vi håbe, måren ikke husker stedet.
Jeg kan se, at røveriet sker ca. en time, før jeg åbnede min PC og så, at æggene var væk. (06,38) Havde jeg set selve dramaet, tror jeg, at jeg have banket på skærmen for at jage måren væk !!!!

Begge havørne er i gang med at udbedre reden. Mon det er et nyt yngleforsøg ?

Får 5 minutter siden sad begge de gamle ørne på reden. De sloges lidt om en Blishøne. Hunnen gik af med sejren og forlod reden med byttet. Hannen forlod reden ½ minut senere

Der er kommet en ny pind i reden. Den kan være blæst ned, men måske også tegn på, at de prøver igen??
Lad os håbe!

Tja, det slutter vel her. Den egentlige forklaring får vi næppe. Der sker så meget uforklarligt i naturen.

Så må vi håbe, at hornuglens rede giver mange oplevelser. Og håbe på nye havørneoplevelser næste år.

Vi anser det for at være meget usandsynligt, at det er en ægsamler, der har været oppe i reden. Der hænger ikke udstyr ved reden, som kan anvendes til at klatre op til den, og kameraet har ikke været ude af drift. Der er bare ikke nogen, der har set, hvad der foregik, og hændelsen er ikke blevet optaget.

At fosteret ikke er blevet spist kan skyldes, at den ubudne gæst har tabt det og derefter ikke har kunne finde det. Hvis det for eksempel er et klatrende dyr, der har været oppe i reden, så er dyret ikke kommet ned samme sted som ægget. 

Ifølge optagelser fra 2014 har DOF opsat et hejseværk ved reden, som dels er blevet brugt til at opsætte kameraet og efterfølgende justere på det, og dels er blevet brugt til at hejse en DOF'er op og ned i forbindelse med ringmærkning af ørneungerne. Man må formode, at dette hejseværk er blevet opsat på et tidspunkt, hvor der ikke har været aktivitet i reden, og at det derfor heller ikke bliver fjernet, når man har gjort brug af det til justering af kameraet, fordi det jo skal være tilgængeligt, når ungerne skal ringmærkes. Hvis denne formodning er rigtig, vil andre end DOF'erne jo også kunne gøre brug af det. Ægsamlere findes alle steder, også i lille Danmark - Money talks!

Nu hedder jeg trods alt Pape, og ikke Scherlock! Men hvis kameraet normalt kører i døgndrift, og at det lige præcis er ude af drift, da ægrøveriet finder sted, kan det så skyldes, at menneskelige røvere simpelthen har dækket kameraet til? Hvis altså det sidder sådan, at man kan komme til det ?

Lena's efternavn er Pape og ikke Papa, som jeg desværre kom til at skrive i min kommentar ovenfor - men jeg er stadig enig med LP :-)

Jeg er helt enig med Lena Papa i hendes betragtninger, også fordi ørnenes adfærd før og efter tyveriet tyder mere på forstyrrelser fra mennesker end fra mår, krage eller lignende. Det er jo heller ikke nogen hemmelighed, at visse mennesker samler på æg og fugle i levende eller død tilstand uanset, at dyrene er fredede, og disse mennesker er parate til at gå langt for at få fat på deres samlerobjekter. Det er derfor rigtigt ærgerligt, at kameraets optagelser har "svigtet" i det tidsrum, hvor tyveriet har fundet sted, for det kunne alt andet lige være "rart" at have fået syn for sagen i stedet for at "henfalde" til spekulationer af den ene eller anden art. Uanset årsagen til det hændte, er det uendeligt trist, at det skulle ske for dette havørnepar.

Men for mig at se, ligger der et lille ørnefoster sammen med skallerne, og det kan jeg ikke forstå. Hvorfor har æg-røveren ikke ædt det? Kan det alligevel være menneskelig æg-røvere, som har tabt det ene æg og dermed droppet det. Og være forsvundet med et andet æg ???

Desværre har vi ingen optagelser fra natten mellem torsdag og fredag, så vi kan ikke finde ud af, hvad der skete i reden. Eftersom hunnen ikke er set siden - og måske heller ikke i løbet af torsdag? - så er det muligt, at hun er forsvundet, og at hannen derfor måtte efterlade reden ubeskyttet for at søge føde til sig selv. En heldig mår eller kragefugl kan derfor have fundet æggene frit tilgængelige. For en overflyvende fugl eller et rovdyr i den rette højde har de to hvide æg været lette at få øje på i den store rede.

Man kan jo godt se reden om natten. Findes der ikke natoptagelser af "ulykken"?

Hvis det er en mår, der er den skyldige i æggerøveriet, hvordan er det så gået til? Det er klart, at den er kravlet op ad stammen, men er den i stand til at skræmme en rugende havørn væk? Er den havørnens overmand? Eller kan det kun være sket, fordi begge havørne har været væk nogen tid? Jeg troede, at såfremt begge ørne forlod æggene, ville den ene sidde i et træ tæt på for at holde øje med reden og således være i stand til hurtigt at komme til stede og forhindre, at i det mindste det ene æg blev røvet? Jeg vil være meget glad, hvis nogen hos DOF kan besvare disse spørgsmål.

Desværre virker reden forladt. Men vi holder ud nogen tid endnu i det håb, at de vender tilbage og forsøger sig igen.

Vi har ikke set hunørnen, siden æggene forsvandt. Hvis I ser hende på reden, så vil vi meget gerne høre fra jer. Hunnen har to store sorte pletter på halen nær haleroden og en dårlig fod, som gør hende let genkendelig.

Vi vil også meget gerne vide, hvornår der sidst er set to ørne på reden - måske har nogle af jer observationer, som vi endnu ikke har hørt om?

På forhånd mange tak.

Ægget er knust, fordi det er tabt eller rullet ud af reden, som er placeret højt over jorden. Det er helt sikkert ikke ørnene, der selv har gjort det - i hvert fald ikke med vilje. Sandsynligvis er ægget blevet tabt af en fugl eller et pattedyr, der forsøgte at bære det væk men ikke kunne holde fast på det. Det andet æg er formodentlig blevet spist.

De er vel hakket i stykker af en flyvende ægtyv, en måge eller kragefugl.

Ja, det er godt, at det ikke er menneskejægere, men hvordan bliver æggene knust? Intet rovdyr kan vel kravle op til reden og slås med en havørn? Så har ørnene selv rullet æggene ud over kanten, fordi de var golde eller hvad? Håber mysteriet opklares - og håber især, at de måske prøver en gang til.

Hvor er det trist med de forsvundne æg, men det er godt, at der er fundet æggeskaller under reden, så det kan udelukkes, at menneskelige ægsamlere har været på spil.
Det havde ikke været til at bære.

Det er desværre rigtigt, at æggene er forsvundet i løbet af natten. Vi ved ikke, hvad der er sket, men vi følger op på det.

Omlægning er meget sjældent registreret hos havørne, så det er usandsynligt - men dog ikke helt umuligt - at ørnene lægger æg igen.

9.45 - 9.48 Hannen? ligger på reden og spejder - rejser sig og flyver - reden tom. Hunnen? kommer tilbage og lægger sig på det tomme område - ordner græsset lidt. Øv. Kan de nå at lægge nye æg?

20.03.15: kl. 09,48 - Reden ER tom for æg. En af ørnene har ligget, som om den rugede, men 09,48 rejste den sig, kiggede lidt i den tomme rede - og fløj sin vej.

Måske I har mulighed for at se billedet fra kl. 06,28 ?

Hej Lena. Jeg aner ikke, hvad der er sket, og jeg så ikke den tomme rede. Lige nu kan jeg faktisk slet ikke få forbindelse til kameraet, men jeg håber, at alt er i orden, når der kommer billede på igen. 

SÅ fik jeg alligevel trykket for hurtigt på gem-tasten, så det blev lidt vrøvlet skrevet, men i dag, 20. marts kl. 06,28 så vi her i huset en helt tom rede. Ingen ørneæg at se. Rystende! Nu kl. 07,57 ligger - jeg tror, det er hunnen - på reden med udstrakte vinger, som om hun ruger. Sådan har hun ligget i hvert fald en halv times tid. Kan æggene have været skjult under græsset? Reden VAR altså ganske tom at se på. Kan æggene have været golde, så ørnene har rullet dem ud over kanten? Jeg er spændt på forklaringen.

Æggene i ørnereden er tom. Hvad er der sket? Fredag den 20. marts kl. 06,28

Æggene kan sagtens være 'alene hjemme' i 20 minutter, så du skal ikke bekymre dig. Hvor hurtigt æggene bliver kolde afhænger selvfølgelig af vejr og vind, men adfærden er helt normal. 

 

Ca. 20 min. var æggene blotlagt. Synes, det var længe, men jeg ved ikke, om det er helt normalt. Det kan jo være, at Havørnene fortæller om det.

Sider