Havørne-tv 2016 - oplev Danmarks største rovfugl direkte

HAVØRNE-TV Alt kan tilsyneladende ske, når landets mest kendte havørne-par udlever familie-livet direkte for åben skærm. Følg med herunder, når du vil, i havørnenes yngletid. Du kan også genopleve den mest dramatiske sæson af dem alle i en kort video om sæsonen 2015, hvor havørnens æg forsvandt en mørk morgen.

ØrneTV er slut 8. juli efter en vellykket sæson med to unger. Du kan se videoerne fra 2016 nedenfor eller her.

Havørneparret i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog er det mest kendte af alle landets omkring 70 ynglepar, fordi DOF har sendt direkte fra deres rede siden 2013.

Følg også med på Havørnene, Facebook-siden med billeder og videoklip, hvor du også kan dele, hvad du ser fra reden. Du kan også som kernemedlem af DOF skrive kommentarer her på siden allernederst. Neden for web-tv-billedet er der video med sammenklip fra den hidtil mest dramatiske og spændende sæson af dem alle, 2015. God fornøjelse.

Webkameraet er en del af DOF's Projekt Fugle Overalt, som Nordea-fonden finansierer ligesom HejreTV og UgleTV

 

VIDEO: Da havørnenes æg forsvandt - den mest dramatiske sæson:

Mulighed for sort skærm 

Det er en teknisk bedrift at  sende fra en ørnerede i Danmarks vildmark. Muligvis kan der i perioder være sort skærm, hvis antallet af soltimer er lavt i starten af sæsonen. Kameraet kører på batterier, som oplades ved hjælp af solceller. Desuden kan internetforbindelsen til reden være ustabil.

Ser du noget spændende?

Skriv en kommentar herunder, hvis du er kernemedlem af DOF, hvis du ser noget særligt spændende på reden. Skriv endelig dato, tidspunkt og en kortfattet beskrivelse af, hvad I har set.

Vi vil meget gerne høre fra jer.

Se mange flere klip fra havørnereden på DOF's YouTubekanal.

Læs mere om DOF's Projekt Ørn.

Se havørne-tv direkte fra en havørnerede i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog. Første æg blev lagt 28. februar.

Kommentarer

Det er i fuld gang på www.ØrneTV.dk, og der er lagt to æg, det første 3. marts, det andet 7. marts.

Kommer der ørne-tv i år?

kl. 11.50
en unge er stadig i reden, den ser sund og rask ud, er nok forbi for at se til fødereden

Der er stadig aktivitet i reden. En unge hviler sig (fortsat) fredag d. 8. juli kl. 11.00-11.15. Håber den er rask? Men bare træt!

Kl. 19.30 er der en unge i reden. Den kalder hele tiden, men der kommer ikke nogen.

Kære alle havørne-fans. Vi slukker for kameraet fredag eftermiddag, så vi har lige et par dage mere til at se, om der skulle blive nogle sidste oplevelser. Men nu ser det ud til, at ungerne for alvor er ude at øve sig på at blive rigtige voksne ørne væk fra reden, og derfor siger vi tak for i år, både til ørnene og til jer, der så trofast, engageret og entusiastisk har delt glæder og oplevelser. Det er folk som jer, der giver håb om og tro på, at havørnene i fremtiden vil have en plads i Danmark, som de og vi alle fortjener. Også tak til Nordea-fonden, som har gjort det muligt at sende igen i år.

Så er en af de gamle hjemme, spejdende sig omkring og spiser rester.

Kl. 06.51 fløj den sidste af de 2 unger ud af reden mod vest. Fint og flot.

Lige nu ligger en af ungerne i reden. I øvrigt synes jeg, jeg ofte har set, at den ene af ungerne har ligget ned til forskel fra den anden, som oftest har stået op i reden og spejdet rundt. Mon andre har gjort samme iagttagelse?

Har haft rigtig svært ved at tro ungerne var fløjet fra reden, så tak for videoklippet lagt op på Facebook fra den 29. Juni. Dette sortie gælder absolut den ene unge. Her kl 13.35 sås begge unger i reden, men hvor den ene kom fra nåede jeg ikke at se. Umiddelbart synes den ene unge ofte at opholde sig lige udenfor kameraets synsvinkel, idet man også kan høre dens kalden og klagen. Måske den føler sig forladt. Når især den gamle hanørn bringer mad, synes ungen en del større. Er det mon hun-ungen som stadig mangler det sidste mod til en længere flyvetur? Ved midnatstid var den også alene i reden.
Den sidste uge har bragt mange oplevelser, som fx hvordan 2 unger kan fravriste maden fra hinanden. Der var endda en "kamp" med udfoldede vinger. Også interessant at se hvordan maden forsvares ved at puste sig gevaldigt op, uden hensynstagen til de ældre ørne, som bare skræmmes væk. Håber på alt det bedste for denne havørnefamilie.
Tak for dejlige daglige oplevelser og på gensyn til næste sæson.

Den luddovne unge gider hverken spise selv eller flyve. Den har nu ellers øvet sig en del på at flyve inden for redens trygge rammer her til morgen. Den forsvinder ofte ud af billedet for at sætte sig på grene, vi ikke kan se... Men den skriger meget og længe.

Ah, det er da næsten for galt. Nu fodres ungen af den gamle han, som var den stadig en lille ørn.

Igen en unge og en gammel ørn i reden i gang med at fortære hver sit. Så vidt jeg kan se, er det den gamle han. Ungen er vist størst nu. Kan det tænkes, at denne unge endnu ikke har været på flyvetur? Den ene er jo nogle dage senere end den første.

Jeg skal da lige love for at ungen forsvarer sin mad! Den vil absolut ikke dele med en af forældrefuglene, der landede på reden og gerne ville have sig en lille bid.
Ungen puster sig op og skriger vedvarende i et stykke tid medens den propmæt sætter sig på byttet!

Hannen kom med en fugl, due? Ungen kastede sig over byttet og satte sig på det, den fik nogle lunser serveret men ville ikke give slip på fuglen og så lidt aggressiv ud.

Der er en unge i reden. Den soignerer sig og ser ud til at hvile sig lidt.
Der ses fjerrester af et byttedyr i reden.

Hannen alene i reden. Mæsker sig med bytterester. Ungerne ikke i syne, men høres i nærheden.
Tidlig udflyning i år.

Har den ene unge forladt reden?
Ca. kl. 15.00 så jeg den ene unge sammen med en af de gamle i reden. Ungen skreg næsten uafbrudt. Her kl. 21.00 gentager det hele sig, og ungen går rundt i reden som om den søger efter et eller andet, og den skriger stadig.

Interessant Palle Nordensgaard. Og det VAR en unge, der forlod reden? Her kl. 09,16 er begge fugle i reden, og de har masser af mad. Bragt eller hentet? Er de begyndt at flyve fra reden, er det nok snart farvel og tak.

En unge i reden sammen med 2 stk. bytte, men ungen sad helt ude på kanten og spejdede. Så gav den sig til at skrige og kort efter fløj den skrigende ud i skoven og kunne høres skrige derude i et stykke tid, måske ville den komme tilbage, men det gjorde den ikke, og til sidst holdt skrigene op. Klokken var omkring 07 30.

Kl 9.20 begge unger i reden. Det regner og de er ret våde . Afsøger reden for føderester.

Her kl. 15.00 er begge unger i reden, og der plukkes bytte på livet løs. Gråhvide fjer og dun kommer i en lind strøm.

Nu kl 18 er der en sovende unge i reden.

Nu kl 18 er der en sovende unge i reden.

Nu kl 18 er der en sovende unge i reden.

Nu kl 18 er der en sovende unge i reden.

Og nu ligger begge unger på reden og hviler. Dog er de ved at dreje hovederne af led, spejdende efter - formodentlig en forældrefugl - oppe over reden.

Nu her kl. 10.40 er begge unger i reden

Jeg har ikke set ungerne i reden i dagens løb. Iaften kl. Ca 23 sover een i reden. altså en af ungerne, .

Jeg tænker på, at ungerne har sort næb, som nu er begyndte at blive gult nærmest næseroden. Måske noget lignende med øjenfarve. Bare et gæt. Ikke noget, jeg ved noget om.

Den ene unge har tilsyneladende fundet en gren lidt højere oppe, for man kan se skyggerne i reden, når den basker med vingerne. Den flyver så ned, flyv-springer rundt på reden, op på grenen og så ned igen. God træning.
Ungerne har sorte øjne. Er der nogen, der kan fortælle, hvornår de får gule øjne, som de voksne har.

Så var der lige natmad med "far". Ungerne plagede, så han madede dem som så ofte før.
Så fløj han. De så længe efter ham, og går så lidt rundt i reden og piller i lidt forskelligt.
Da jeg forlod dem, sad de på kanten af reden og kiggede ud i den lyse nat.

Hov, er fuglene nu fløjet ?

Begge unger er nu på reden. Efter frokosten lægger den ene sig ned for at hvile.

En af ungerne spiser frokost hjemme.

Har nogen tid studeret begge de unge ørne. De laver kraftige flyveøvelser - endda med mad i munden - men jeg har endnu ikke set dem forlade reden. Det ville være spændende at se.

Tilsyneladende er det nu, vores ørneunger går på vingerne. Så er alt gået godt, og vi har haft en fantastisk oplevelse.

En er vendt tilbage til kanten af reden for en bemærkning 08:15

Den sidste tilbageværende havørn forsvandt ud af billedet 21/6 07:35 og dens vingeslag kunne ikke høres mere efter 3 min derefter. Så selve letningen var ikke synlig. Man siger tak for endnu et godt år.

Nej, det gjorde den ene unge ikke. Den fløj bare ud af billedet ! Undskyld !

Sig mig, fløj den ene unge her kl. 16,55 ?

Enten sidder den ene ørneunge nederst i reden, hvor vi ikke kan se den - eller også er den fløjet. Der var kraftige vingeøvelser her til morgen.

De store Havørneunger ligger fredeligt side om side og sover trygt. Madrester i reden.

Her fra kl. 17,00 er det meget spændende at se på ørneungerne. Der er kommet mad, og de enes godt om at spise. Der øves nu meget i at sidde på en pind i stedet for redebunden, og den ene ørn laver rigtig mange vingeøvelser, så den løftes fra pinden. Den hopper fra den ene side af reden til anden med store vingeslag og et lille svæv.

Ungen er stærkt interesseret i træstammen, og det ser ud, som om den laver det første forsigtige forsøg på at tage et trin.

Her kl. 15,45 fik jeg fornøjelsen af at se en ordentlig gang vingegymnastik fra den ene unge. Det er et kæmpevingeomfang, de unger allerede har.

Nåede lige at se hele ørnefamilien samlet. Formentlig over et måltid. Herefter fortrak hannen og fløj fra reden, medens moderen mæskede videre. Ungerne virkede mætte og trak sig lidt til siden.

De ørneunger lever da vist i slowmotion! Som regel én, der ligger og daser og én, der sidder på yderste pind og stirrer ud i verden.
Mon ikke, de snart skal til at lave lidt mere vingegymnastik ?
Vi venter spændt.

Super sekvens lige nu. Far ( tror jeg ) fodrer og ungerne får stort set lige meget af byttet. Stor trivsel.

Den ene ørneunge står på de absolut yderste pinde af redekanten. Der er nye skridt hver dag, helt som der skal være. I morges havde ørnemoderen bragt bytte, og ungerne spiste rigeligt af hver sin portion.

Sider