Æggetyv på spil: De to æg i havørnereden er forsvundet

Havørnene fra DOF’s web-tv har mistet begge æg, og i dag sidder mange havørnefans skuffede tilbage og må se langt efter en spændende sommer med havørneunger og det spændende familieliv i havørnereden på Lolland.

En æggetyv har i nat eller tidligt i morges været på æggerov i reden hos det havørnepar, som DOF sender direkte web-tv fra. Begge æg er gået til.

Det er selvfølgelig naturens gang, men stadig utroligt trist. Primært for vores bestand af havørne, men også for alle de tusinder af havørnefans, som har glædet sig til at følge parret på Lolland, siger Kim Skelmose, som er projektleder for Projekt Ørn, som holder øje med bestanden af ørne i Danmark.

Havørnereden var tom i morges, da de første havørnefans tændte for kameraet. Væk var både ørne og æg, og selvom ørnene siden vendte tilbage for at fortsætte 'rugningen', så kommer der formodentlig ikke unger i reden i år - med mindre vi er helt utroligt heldige. Omlægning af kuld er kun sjældent registreret hos havørn.  

Kim peger på flere mulige skyldige i æggetyveriet.

Vi har fundet et knust æg under reden, og det tyder på, at en mår har været forbi for at æde æggene.

Det kan også være, at en krage har set æggene, hvis de voksne fugle har været af reden, men vi ved det ikke præcist, siger Kim Skelmose.

Seerne kan stadig se de voksne, der ligger på reden, selv om deres æg nu er væk. Kim Skelmose udelukker ikke, at parret lægger nye æg i år.

Det er sjældent, de lægger æg igen, men vi så et eksempel sidste år med et par, der lagde æg så sent som i maj, efter deres første rede var faldet ned. De fik en unge på vingerne, selv om det nærmest er to måneder senere end, hvad de plejer.

Så vi kan håbe, vi er heldige, at dette erfarne par skynder sig at lægge et eller to æg igen, siger Kim Skelmose.

I klippet herunder ses den tomme rede.

Yderligere oplysninger

Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn.

Tlf. 2773 4070.

Kommentarer

Sandsynligvis hun, går rundt på reden 6.33 27/3 fredag morgen.

kl 18.15 i dag skulle jeg lige se til reden. Begge de gamle ørne sad på reden. Hannen fløj, mens hunnen blev tilbage og flyttede lidt rundt på redematerialet, derefter fulgte hun efter hannen. Håber det er tegn på at de vil prøve med æg igen.

I dag så jeg hannen på engen syd for reden, sætte sig på jorden tre gange.
Håbede den kom op med en pind eller græs til reden,men det skete ikke-desværre!
En ung ørn var også i området.Hunnen så jeg ikke i dag.

Tak til Rasmus Romme for de gode nyheder - bliv ved med at fortælle os om dine observationer af det gamle ørnepar :-)

Søndag d.22/3 observerede jeg begge de gamle ørne stige højt til vejrs over Saksfjed.Det så ud som om hannen et par gange dykkede mod hunnen-kunne måske være parrings leg.
I dag d.24/3 så jeg igen ørnene stige til vejrs,og senere hannen på jagt i nærheden af reden, så måske er der håb!

Jeg har lige set videoklippet fra den 20/3, og jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er hunørnen, vi ser - ørnen har brunt hoved (ikke gråt), hvide halefjer (de sorte pletter, som hunørnen har, ses ikke, fordi de sidder så tæt på haleroden) og en dårlig venstre fod. Men gør det nogen forskel, om det er hunnen og ikke hannen, man ser i dette klip, for i andre sekvenser fra den 20/3 har det jo været hannen og ikke hunnen, man har set.

Jeg troede at alt blev optaget , så man senere kunne se hvad der var sket?

Helle Østergaard Mark‎Havørnene
20. marts kl. 05:02 · Roskilde ·
05.00 Fuglen med nattevagten sover med halen vendt mod kameraet. Lader til at være hunnen, hvis jeg ser rigtigt. Humørikonet smile

Jeg kommenterer på et opslag på FB-havørnene, mens jeres kamera kører i et andet vindue. Ørnen er omtalt som hunnen. Jeg ser en ørn, omtalt også af mig som hunnen, flyve ud af reden 2 gange mellem 15.40 og 15.50 d. 20/3. Men nu er jeg også i tvivl om det var hunnen.
På dette videoklip, også fra FB-havørnene, ses halen ved udflyvningen 26 sek. inde i filmen. Jeg synes det ligner hunnen. Hvad synes I? https://www.facebook.com/video.php?v=1049968715020366&fref=nf

Vi har ikke set hunørnen, siden æggene forsvandt. Hvis I ser hende på reden, så vil vi meget gerne høre fra jer. Hunnen har to store sorte pletter på halen nær haleroden og en dårlig fod, som gør hende let genkendelig.

Vi vil også meget gerne vide, hvornår der sidst er set to ørne på reden - måske har nogle af jer observationer, som vi endnu ikke har hørt om?

På forhånd mange tak.