DOF sender nu live fra en dansk havørnerede

For første gang nogensinde er det nu muligt at følge med i et dansk havørnepars hverdag. DOF har i forbindelse med Projekt Fokuseret Fugleforvaltning sat et kamera op ved en havørnerede, der ligger på et af Fugleværnsfondens reservater.

Ørnereden havde "online-premiere" søndag d. 17. marts 2013, og kameraet vil nu sende fra reden døgnet rundt i hele ynglesæsonen. Alle interesserede kan se med nederst på Pandions forside.

Vi vil gerne vise danskerne, at vi også har vild og spændende natur i Danmark, som vi normalt ikke har mulighed for at se. Vi håber, at mange danskere vil følge med i ørnenes liv og forhåbentlig få et helt nyt indblik i, hvordan denne store rovfugl lever, siger biolog Jørn Dyhrberg Larsen fra DOF.

Her ses et billede taget fra DOF's redekameras live-udsendelse. På billedet ses begge forældrefugle i færd med at bytte plads på reden, og i reden kan de to æg tydeligt ses.

Havørneparret har siden december 2012 bygget videre på reden, som de første gang anvendte i ynglesæsonen 2012. En havørnerede er et imponerende bygningsværk, der kan blive over tre meter høj og veje over 500 kilo.

Havørnene har i øjeblikket to æg i reden, og ørneparret ruger fast. Omkring midten af april forventes det, at æggene klækker, og derefter vil man kunne følge ungerne i reden over et par måneder.

Det er en rigtig spændende tid, vi går i møde. De næste mange måneder kommer der til at ske mange spændende ting i reden, og vi får et indblik i ørnenes liv, som vi ikke har haft før i Danmark, siger Allan Gudio Nielsen, naturvejleder i Fugleværnsfonden.

Den præcise placering af reden afsløres først, når der er unger i reden. Hemmeligholdelsen sker for at undgå, at fuglene forstyrres i perioden, hvor de har æg i reden og er ekstra sårbare over for forstyrrelser. Vi håber, at alle vil bakke op om dette ønske om hemmeligholdelse.

Redekameraet er en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som er et fuglebeskyttelsesprogram finansieret af Villum Fonden.

Læs mere om havørnen her.

Kommentarer

Hej Jacob

Vi kan desværre ikke følge de ringmærkede havørne, men på grund af ringene har vi mulighed for at genkende dem, hvis de bliver set godt, fotograferet eller fundet døde. Det samme gælder for andre ringmærkede fugle, og det er således altid vigtigt at give besked til Zoologisk Museums Ringmærkningscentral, hvis man finder en ringmærket fugl. Der kan gemme sig mange værdifulde oplysninger i en given ring eller ringkombination.

Med venlig hilsen Iben

Hej Alle i Dof...:))
Det er bare helt iorden at i snart lukker helt ned for ørne kameraet...når hun jo næsten ikke er der i reden.Det har været en kæmpe stor fornøjelse og super spændende at følge Fie og hendes forældre i reden.
Jeg håber atDe Fie og Forældrene vil få et dejligt liv i mange år i fremtiden...:))
Jeg vil høre jer om i kan følge Hav ørnen Fie og hendes forældre da de er ringmærket.
Jeg har selv fået taget en masse gode billeder af dem via mobilen...hun er sku mega cute...:)))
God Weekend til alle jer i Dof,Hilasen Jacoib-Helsingør.

Inden så længe lukker vi ned for streamet fra havørnekameraet. Vi ved, at flere af jer stadig følger havørneungen og holder øje med, hvornår den og forældrefuglene besøger reden, og det er vi rigtig glade for. Men nu, hvor ungen er fløjet fra reden og ynglesæsonen dermed er slut, har vi altså valgt at slukke. Det er for dyrt at holde streamet kørende, når ørnene ikke tilbringer mere tid i reden.
 
Hvis ørnene vender tilbage til reden for at yngle næste år, er det planen at åbne for live-streamet igen, så I forhåbentligt kan få endnu flere gode oplevelser med havørnene. Vi vil i den kommende tid lave et sammenklip med interessante øjeblikke fra reden. Så snart klippet er færdigt, vil vi naturligvis lægge det op på siden. 

Jeg har været interessant at følge med i en havørneunges udvikling og jeg kigger til stadighed forbi, selv om man skal være lidt heldig for at se hende på reden. I går var der imidlertid en fin fodring, hvor en af forældrefuglene kom forbi omkring kl. 12.44 og leverede et bytte til stor glæde og meget skrigeri fra ungen, som straks var i forsvarspositur over byttet.
Det var en meget flot sekvens, fordi man kunne se alt hvad der foregik imellem voksen og unge.
Lige nu (10.41) skriger hun vældigt op - lidt urimeligt, da hun var godt i gang med et bytte i morges omkrig kl. 6.45! Hvornår bliver hun mon selv en dygtig jæger?

Hej Dof...!!
Jeg vil bare lige høre om,hvor reden i skoven ligger ved Saksfjed Hyllekrog Reservatet...hvis det er muligt,er bare nysgerrig..ligger den i nordvest eller...???

Okay...det må man da sige er lidt modigt...nåede ikkeat se det,men Fie er der ikke i nat,det kan man da se...men hun sov der i foregårs nat helt ude på den tykke gren eller stamme som stikker ud fra hovedstammen...det så faktisk godt ud...man kunne se det meste af kroppen men ikke hovedet...he...he..
Igår var hun i reden og så enten slapper den af pudser sig eller os flytter hun rundt på nogen grene og hopper lidt fra side til side med udfoldede vinger,det er et fantastisk impornerende syn....:))

For et øjeblik siden ville jeg lige se, om den unge dame var hjemme i reden. Det var hun ikke, men der sad en hejre på redekanten. Er det ikke lidt modigt af en hejre? Jeg så ørnen i reden sidst på eftermiddagen, hvor hun vist lå og hvilede sig.

Jeg skal da tilstå,at Fie er årsagen til at jeg har fået meldt mig ind i Dof....:)) Jeg nyder hvert sekund af hende og os når jeg har været på arbejde sammen med en masse andre gode kolegaer.Har fået taget en del mobil billeder og når hun har ligget i reden og f.eks sovet ser hun bare rigtig cute ud.Et eller andet sted virker den meget menneskelig anlagt....:)) Jeg har fået en meget mere nuanceret og positivt billede af ørne samt andre fugle.

Vi arbejder på at få fundet nogle klip, der viser ørneungens første ture væk fra reden - og tilbage igen. Forhåbentlig har vi det klart senere på dagen.

Og hun fløj videre med den halve ål kl. 8.33.

16/7-13 kl. 8.29 lander hunnen med en halv ål på den tomme rede. Æder selv en smule ind i mellem hun lytter og kigger sig omkring. Med lidt besvær får hun greb om fisken med den ene klo, og flyver med fisken mod syd.

Virkelig spændende at følge livet i ørnereden, ørneungen Ernas opvækst på live video. Denne oplevelse har også fået mig til at melde mig ind i DOF. Håber at se video-sekvensen, hvor Erna første gang flyver fra reden.

Opdager at en sætning faldt ud ( min fejl) ". Det kan så ikke være Fie, der overnattede, tænker jeg, fredag nat,men gæsteørnen"

Jeg håber også, at I vil vise et klip med frøken Ørns første flyvetur. Det har været en oplevelse af de helt store at se såvel ugler som ørne, og fik mig og min mand til at melde os ind i foreningen. Vi har også allerede haft stor glæde af diverse billeder og artikler. For et par dage siden havde vi den oplevelse at se en spurvehøg sidde midt på græsset med et bytte (fjerene fløj) ved vort sommerhus i Veddinge Bakker.

Tror nu At Fie fløj ud fredag aften. Jeg synes nemlig, at havørnen, der hvilede sig / sov var lysbeige på forryg og på hovedet og at næbbet var gult . Dette efter eftertankerne om begivenhederne.
Venter spændt på Webcam's klip .

Er det ikke muligt at finde og vise klippet, hvor Fie forlader reden for første gang? Har fulgt hende tæt i håb om at se det store øjeblik, men hun smuttede for mig. Iøvrigt et super projekt med ørne og ugleunger, som har givet inspiration til medlemskab af DOF. Håber på mere :)

Så fik frk. Fie samlet mod til sig.
Kl. 07.45 hér til morgen lettede hun fra reden og fløj mod nord nok så fint med store, rolige vingetag.

Den unge havørn, som tidligere har været på besøg, har opholdt sig en times tid i reden og har gennemgået den for madrester uden at blive jaget væk, så jeg tror Fie definitivt er fløjet fra reden. Måske overnatter hun igen i reden i nat ?

Jeg ser ingen aktivitet i reden. Fie basker ikke rundt som hun har gjort de forrige mange dage. Jeg tænker at hun er fløjet ud og at hun kom til reden igår aftes blot for at overnatte ovenpå strabadserne.

Kl 2355. Fie er i reden nederst. Måske har hun været på en prøveflyvning, eller hun er slet ikke parat til endnu at vove sig ud. Men jeg har ikke tidligere set hende uden for synsfeltet i reden. Beklager evt begejstring.

Kl er 23 og jeg tror at Fie er fløjet ud og nu muligvis er i nærheden i et træ. Har fulgt hende tæt idag,den smukke fugl. Hun har siddet halvt oppe på den halve stamme og ivrigt "pebet". Hoppet og trænet vingerne flittigt i reden. Da kl var 2030 fik vi gæster og det var sidst jeg så hende i reden. Mon andre har set øjeblikket hvor hun fløj ud ( hvis hun har,) ? ?
Kommer til at savne hende og håber hun får et skønt liv på sine smukke vinger.

Hende 'FIE' er ikke meget for at flytte hjemmefra. Det er langt over tid. Jeg fik et par flotte skærmbilleder, da hun i weekenden afprøvede vingernes bæreevne. De voksnes forsøg med at sulte hende på vingerne mislykkedes, da jeg mener at hannen kom forbi med en godbid i går ved 11 tiden.

Som flere af jer har bemærket, så har der et par gange været en fremmed ung havørn på besøg i reden. Vi har fundet klippet, som Klaus nævner, og vi arbejder på at lave et kort videoklip med besøget. Formodentlig er der tale om parrets unge fra sidste år, da en helt fremmed ørn næppe ville komme så tæt på reden uden forældrefuglenes indblanding.

I går var der besøg i havneørenereden af en anden ungefugle , der stjal mad.

De to voksne var meget ophidsede. Er der andre, der så optrinnet ? Blev det optaget på video ?

Jeg tror hun ligger helt nede til højre i reden. I eftermiddag har hun lavet mange flyveøvelser, så hun smutter nok snart. Jeg kommer til at savne hende, ligesom jeg savner uglebørnene.

Her kl 19,32 er ørneungen væk, er der nogen der har set hende flyve? Ellers har hun gemt sig temmelig godt...

Tak for hjælpen

med sine brune øjne ;-)

Kommer til at savne hende, når hun får luft under de fantastiske vinger!!!

De sidste 10 minutter har ungen siddet fuldt synlig midt i billedet med hovedet mod højre og pudset sig.

Har ungen forladt reden? Den 21. juni så vi at den øvede sig på at flyve, i går og i dag har vi ikke kunnet se den. God søndag

Er der nogen, der systematisk har optalt hvilke byttedyr havørnene er komme hjem med og antallet heraf.

Jeg har selv set følgende byttedyr:Blishøns, Andefugle, Hornfisk og måske en Ringdue.

Er der planer om at ungen skal ringmærkes? I så fald hvornår?

Imponerende at se hvordan de gl. ørne beskytter ungen under den lange regn periode, må de snart få tørvejr. :-)

Så er fjerene endelig ved at vokse ud her i løbet at den sidste uge, og man kan nu stå på sine ben uden at vælte og samtidig pudse fjerstumperne!
En af forældrene kom med en bunke tørt græs, gav den nogle mundfulde af noget bytte, der lå i reden og fløj igen. Ungen begyndte så at flytte rundt på materialet og ordne det. Redebygning må ligge dybt i generne.
Nu sidder den også alene og spiser selv!
Meget er sket i den førløbne uge, herligt at følge med.

Kl.ca 1030 "undervisning" . En byttefugl blev flået så fjerene føg rundt i reden og op i hovedet på ungen, som meget interesseret fulgte flåningen. Sjovt. Senere ved 14 tiden vagtskifte efter at forældrene havde nusset rundt og småspist sammen med ungen. Lidt senere er der gang i hornfisken, som er en livret for tiden. Ungen er propmæt og ligger sig for at slå mave og blunde. Forøvrigt har jeg set at ungen har lært at nærme sig rede kanten,vende halen udad og sende solide strint ud. Hvor er det dog spændende at følge de 2 reder. Og tak skal I have for det.

Men hvis du søger på "havørneunger reddet" på google eller www.dof.dk eller på www.avisen.dk kan du læse om de 2 redningsaktioner.

Falder ungen af reden, ser det ud til, at den vil blive spist af et rovdyr. Hvis altså ikke "vi" griber ind, og laver et halmballetårn til den inden ulven kommer.
Se her:
www.avisen.dk/havoerneunger-reddet-fra-ulykkelig-skaebne_65009
www.dof.dk/index.php?id=nyheder&s=nyheder&m=visning...‎

Den ene er lige kommet hjem med en stor gren og var lige ved at skubbe ungen ud, da den baksede rundt med grenen - hvis ungen falder ud af reden, vil de så samle den op igen ?

Her ca kl 15 sad min kone og kiggede efter ungen, men kunne ikke se den, indtil hun fik øje på noget der bevægede sig helt ude på redekanten....
Og det var sgu den, den er godt nok snart modig, bare ikke den falder ud ??

Mange undrer sig over, at ørnene ikke fjerner det intakte æg fra reden. Jeg vil tro, at deres instinkt for yngelpleje sørger for, at de ikke smider deres eget æg ud af reden - heller ikke selvom det ikke klækker. Hvis der ikke lå en unge i reden, så ville de formodentlig have forladt et goldt æg på nuværende tidspunkt, men fordi ungen kræver deres tilstedeværelse, så bliver de.

Det er sandsynligt, at ægget langsomt vil forsvinde ned i bunden af reden og blive begravet af redemateriale. Jeg har også somme tider fundet uklækkede æg i bunden af redekasser til småfugle, efter at kuldet er fløjet fra reden.

Men altså, vi lærer nye ting om havørnene hver dag, så måske tager jeg fejl :)

I finder begge kameraer nederst på Pandions forside, hvor de ligger ved siden af hinanden. Hvis begge felter har vist havørnekameraet, så er det en fejl. Jeg har ikke selv oplevet det.

Med venlig hilsen Iben

I går og i dag har vi set havørnereden på begge "kameraer". Hvor finder vi uglen?

Det lyder altså underligt, at de ikke skulle vide det.
Jeg har holdt høns i mange år.
De blev ikke ved at ruge på golde æg.
5 uger i varme vil jo starte en forrådnelse, der ender med at ægget eksplodere, og det er jo et svineri og bakteriebombe uden lige.
Og skulle det ske, at der stadig er liv, vil den eventuelle unge jo ikke have en chance mod den store. Der er altså en eller anden brist i instinkterne efter min bedste overbevisning.
Undskyld Hr. og Fru Ørn.

Undskyld Christian Madsen, det var jo ikke en kommentar til dig men til Lisbet Knak Madsen.

Til Christian Madsen: måske "ved" ørneparret ikke endnu, at der ikke kommer noget ud af ægget? Jeg er spændt på, hvornår de opgiver det.

Jeg tror der er kommet en hornfisk til reden, som de nok skal nyde til aften.
Virkelig gode `LIVE` billeder.

Undrer mig over, hvorfor ørnene ikke smider det uklæggede æg ud af reden.
Hvis det er dødt eller ubefrugtet, må det vel rådne og forurene reden på et tidspunkt.

Jeg så og hørte det også i går, tror det var en anden Havørn der var på besøg et sted i træerne,lagde mærke til at de snakkede med hinanden, så da de fløj begge 2 er mit gæt at de skulle jage den fremmede væk fra deres territorie.

faren er drevet over - gad vide hvad det var

de har nu siddet i over halvanden time og stirret - og ind i mellem skriger de begge - nu forlader de begge reden og ungen ligger rundt omkring ægget - fuldstændig stille, men helt alene

Sider