Endelig bevæger hedehøgene sig nordpå igen

I de seneste måneder har vores to satellitmærkede hedehøge opholdt sig i henholdsvis Guinea ved Nigerfloden (Mathilde) og i Mali ved det indre Nigerdelta (Lea). Nu er de begge begyndt at trække mod nord, og vi forventer at se dem i Danmark i begyndelsen af maj.

Den 7. april påbegyndte Mathilde, som ellers fejlagtigt blev erklæret død denne vinter, sit træk. Hun tilbagelagde 200 kilometer i løbet af den første dag og det dobbelte på andendagen. Hun har nu forladt Sahel og befandt sig i Mauretanien den 10. april.

Hedehøgen Mathilde blev ringmærket og forsynet med en satellitsender i 2009. Siden da har hun været turen til Afrika igennem fire gange. På billedet ses Mathilde inden påsætning af satellitsenderen, som kan ses til højre i billedet. Foto: Lars Maltha Rasmussen.

I løbet af de næste par dage vil hun formodentlig påbegynde turen gennem Sahara. Sidste år forlod Mathilde sit vinterområde den 6. april og fløj i en mere vestlig retning, end hun havde gjort i de tidligere år. Formodentlig fløj hun ind i et uvejr over Vestsahara, eller andre forhold  besværliggjorde hendes træk. I Vestsahara vendte hun nemlig om og fløj 400 kilometer tilbage, hvor hun opholdt sig en uges tid, inden hun genoptog trækket.

Hun ankom først til yngleområdet den 21. maj, 15 dage senere end i 2011. I år ser det ud til, at hun trækker ad samme rute som de to første år. Vi håber, at denne rute tilbyder hende mere gunstige trækforhold.

Lea

Det er første år, vi følger Leas forårstræk, så vi ved ikke, hvad vi kan forvente af hende. Hun begyndte trækket den 9. april omkring middagstid, og hen under aften var hun nået 150 kilometer mod nord.

I slutningen af juni 2012 blev to danske hedehøge påsat satellitsendere. Her ses de hollandske forskere Almut Schlaich og Raymond Klaassen fra Werkgroep Grauwe Kiekendief i gang med at sætte en satellitsender på hedehøgen Lea. Foto: Henning Heldbjerg.

I efteråret 2012 valgte Lea en noget atypisk trækrute fra Frankrig over Mallorca til Algeriet. Her fløj hun over 1000 kilometer på et døgn, hvilket er den længste distance fløjet i et stræk, som vi har set hos de danske hedehøge.

Det bliver spændende at se, om hun vælger samme rute tilbage, eller om hun krydser Middelhavet længere mod vest. Det er den rute, hedehøgene oftest vælger. Indtil videre lader det dog til, at hun bevæger sig i en nordøstlig retning.

Vi regner med at se Lea og Mathilde i yngleområdet i det sydvestlige Jylland om en måneds tid. Indtil da krydser vi fingre for, at de begge når uskadt gennem Sahara, over Middelhavet og op gennem Europa.