Gigantisk gåsegrib svævede ind over København

Tirsdag eftermiddag blev en gåsegrib fotograferet, mens den i svæveflugt befandt sig over Rødovre. Den kæmpestore rovfugl er sandsynligvis trukket over Øresund fra Malmø-området, og den befinder sig formentlig fortsat på Sjælland eller Sydhavsøerne.

En gåsegrib med et vingefang på næsten tre meter blev tirsdag den 27. august klokken cirka 14.30 fotograferet i himmelrummet over Rødovre Centrum. Få timer forinden var samme fugl blevet observeret ved Havgårdssjön i den centrale del af Skåne. 

Nu har længselen efter hjemlige sydlige himmelstrøg vækket trækdriften hos den ådselædende fugl, der sandsynligvis endnu opholder sig på Sjælland eller måske Lolland.

Ligesom andre bredvingede svæveflyvere nægter gribbe at flyve over brede vandområder. Derfor er gåsegribben, som flere gange i løbet af sensommeren er set i Sydsverige, ikke fløjet ud over Øresund via Falsterbo. Her er farvandet for bredt for den. I stedet er den fløjet mod nord, og sandsynligheden taler for, at den måske via Landskrona og Ven er nået til Danmark lidt nord for København, hvor den så tilfældigvis bliver spottet over Rødovre på sin vej mod sydvest, siger Michael Fink fra DOF.

Gåsegribben blev fotograferet over Rødovre klokken 14.43 tirsdag den 27. august 2013. Tilsyneladende er det kun fotografen, Charlotte Thomsen, der har set gribben, mens den fløj over Danmark. Fuglen har en stor lighed med den gåsegrib, der er blevet set i Skåne de seneste dage (og senest i går, tirsdag). På fuglen ses et tydeligt hak i højre vinge og et dobbelthak i de inderste svingfjer på venstre vinge, hvilket har gjort det muligt at genkende fuglen fra Sverige. Foto: Charlotte Thomsen.

Gribben blev fotograferet af Charlotte Thomsen, der først troede, at hun havde en havørn i sigte. Da hun så mødte en erfaren ornitolog i timerne efter sin fotografering, kom det for en dag, at ”havørnen” var en gåsegrib.

Jeg spår, at gribben nu sætter kursen mod sydvest på Sjælland. Den trækker så over Lolland og forlader landet via Albuen, der er øens vestligste punkt, hvorfra den flyver mod Sydlangeland og videre mod Ærø og Als. Det er et gæt, men et kvalificeret sådant, for vi har nemlig en gang tidligere oplevet, at der er set gåsegrib på Sydlangeland og kort efter på Als, siger Michael Fink.

Gåsegribben over Rødovre var den blot sjette observation af en gåsegrib i Danmark gennem tiderne.

Den første observation af denne mægtige spektakulære rovfugl i Danmark blev gjort ved Katholm Gods på Djursland i 1858, da et eksemplar blev fundet dødt på en mark, efter at fuglen var blevet beskudt. Derefter gik der flere end 100 år, før arten på ny viste sig i landet.

Igen var Djursland scene for den sjældne gæst. Den 22. og 23. maj 1985 blev en gåsegrib set ved Gjerrild, og den 24. maj nåede den Skagen, hvor den tog en overnatning, inden den dagen efter trak sydpå igen og blev set over Dronninglund Storskov i Nordjylland.

Første oktober 1986 blev en gåsegrib observeret på Sydlangeland og nær øens sydspids ved Keldsnor, hvor den også blev set dagen efter. Godt en uge senere blev gåsegribben den 10. oktober set ved Sønderskoven på Als.

En undsluppet gåsegrib blev i maj 1988 set nær Esbjerg og på Fanø, hvor den blev fanget og bragt tilbage til sit bur i en fuglepark ved Bayern i Sydtyskland. I midten af juni 2013 blev en gåsegrib set i tre dage i et landbrugsområde nord for Skive.

Bestanden af de store ådselædende fugle er stigende i Spanien, og det er formentlig herfra, at strejfende individer i perioder flyver langt mod nord og bliver set udenfor deres normale udbredelsesområde. Også Finland og Sverige har enkelte forekomster af strejfende gåsegribbe.

Gåsegribben er en eminent svæveflyver, der kan udnytte opadstigende luftstrømme til at tilbagelægge hundreder af kilometer på kort tid.

Umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse er gåsegribben en betydelig mere regelmæssig trækgæst, end det er tilfældet i Danmark. I Holland blev der i årene 1980 til 2008 observeret 177 gåsegribbe. Alene i 2007 var der på det nærmeste invasion af arten, da 112 eksemplarer blev set det år. Også i Tyskland er der set et stigende antal gåsegribbe de senere år.

Læs mere om sjældne gribbe på besøg i Danmark.

Kommentarer

Charlotte Thomsen, som indtil videre er den eneste person, der har set gåsegribben flyve hen over Danmark, har beskrevet sin oplevelse på DOF's facebookside, og jeg bringer her et uddrag:

Jeg var den heldige, der spottede gribben. Jeg er bidt af rovfugle, og i går kiggede jeg ud af køkkenvinduet - og så noget stort svæve rundt. Jeg farer ind efter kameraet og skal skifte objektiv. Løber så udenfor med telefonen i hånden for at ringe til manden og sige, han skal komme og kigge. Skyder nogle billeder - når ikke at indstille kameraet - den cirkler rundt nogle gange højt oppe og langt ude, og så smutter den.

Da jeg kommer ind og zoomer på billedet kan jeg se det meget lyse hoved og helt mørk hale. Syntes ikke, det lignede en havørn, men tænkte 'ok den er jo højt oppe og solen var skarp'. Søgte på grib, men fandt intet.

Vi valgte så at smutte en tur til Utterslev Mose, hvor en flink mand dukker op. Vi får en sludder for en sladder, og min mand nævner, at vi har set en "havørn". Havde den stadig på kameraet, og manden - som hedder Claus Horneman - bliver ret glad og siger, at det da er en gåsegrib.

Verden er fuld af tilfældigheder. At jeg ser den store fugl, at jeg bliver i tvivl om arten, tjekker grib - tænker naaah - og så løber ind i Claus, som har fuldstændigt tjek på det; det er da sjovt Har mødt mange rovfugle, og har tit spottet f.eks havørne, fordi jeg render og kigger mod himlen konstant. Men en gåsegrib, den topper da lige nu i hvert fald.