Havørneungen har taget sin første flyvetur

Lørdag den 13. juli kl. 7.45 lettede havørneungen fra DOF’s webcam-rede for første gang, efter at have tilbragt 87 dage i reden på Lolland. De seneste uger har ungen taget tilløb til den første flyvetur, og interesserede har med spænding fulgt fuglen i dens flyvetræning.

Havørneungen i DOF’s webcam-rede i Fugleværnsfondens reservat Saksfjed-Hyllekrog på Lolland har de seneste uger været i fuld gang med at øve sine flyvefærdigheder, og i lørdags forlod den så reden for første gang.

Her letter havørneungen efter 87 dage i reden.

Man kan stadig være heldig at få et glimt af havørneungen i de kommende uger, da den ind i mellem vender tilbage til reden. Ungen er stadig afhængig af forældrenes hjælp til at finde mad, da den endnu ikke selv har lært at jage. Derfor vil den med al sandsynlighed holde sig nær ved forældrene i de næste par måneder.

Mens I venter på et glimt af havørneungen, så kan I nyde optagelserne af dens flyveforberedelser og den første flyvetur på Pandions forside.

Hos havørne er det forskelligt fra individ til individ, om de bliver i det område, hvor de er udklækket. Nogle unger bliver i nærheden af reden, også efter de selv har lært at jage, mens andre forlader stedet helt for aldrig at vende tilbage.

Havørne bliver kønsmodne i en alder af 5-7 år, hvor fuglene danner par og finder territorier, som de holder sig til resten af livet. Inden de bliver kønsmodne, strejfer ungfuglene omkring.

DOF har siden den 17. marts sendt live fra havørnereden på Lolland, og de mange interesserede har døgnet rundt kunnet følge, hvordan forældrene har opfostret ungen med blandt andet hornfisk og blishøns, og hvordan ungen er vokset - for til sidst at lægge livet i reden bag sig.

I begyndelsen af juni blev havørneungen ringmærket af Zoologisk Museums erfarne ringmærkere Kim Skelmose og Lars Ulrich Rasmussen. Her viste det sig, at der var tale om en hun i rigtig god stand. På daværende tidspunkt var ungen 53 dage gammel og vejede 4700 gram.

Interessen for havørnereden og ikke mindst ungen har været overvældende, og mange har med spænding fulgt, hvordan det er gået ørnene i sne, regn og blæst. Det er planen, at webkameraet skal fortsætte til næste år, når de voksne ørne forhåbentlig yngler i samme rede igen.

Fokuseret Fugleforvaltning

Bag initiativet står DOF’s Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, der er et beskyttelsesprojekt finansieret af Villum Fonden. Projektet har til formål at stabilisere og øge bestanden af ni udvalgte arter, heriblandt havørnen.

Arterne er kendetegnet ved at have relativt små og skrøbelige bestande, være afhængige af hjælp for at kunne klare sig eller for nyligt at være genindvandret i Danmark. 

Kommentarer

Jeg har os genset Fies Første udflyvning op til flere gange...det kan man aldrig blive træt af....he...he...det er bare skønt at hun nu kan flyve frit som det passer hende.Hun må nok have kedet sig lidt i dagene op til udflyvningen.
Nu lærer hun at jage og fange sammen med sine forældre....dejligt at vide at en skønne dag får hun os unger og hvem ved om de os bliver født i samme rede.
Man kan se at de gange Fie har Besøgt reden er hun Stolt for nu kan hun flyve og hun elsker og rode med grene som bliver flyttet aktivt.

Har genset Fies første udflyvning flere gange,ligeledes smukke Fies forventningsfulde flyve øvelser i reden dagene inden.Meget sikker udlyvning. En oplevelse af de fine. Tak for flere måneders tætte oplevelser.
Ser at hun får sit bytte serveret i reden, og at den unge M ørn ofte er på besøg og spiser resterne. Har set Fie på den knækkede stamme ,om aftenen især.