Himalayasanger og brun løvsanger på Stevns

Sjælden "phylloscopus-double" på klinten

Stevnsobservatørerne Tim Andersen og Jørgen Hulbæk Christiansen opsøgte idag Stevns Fyr i håbet om at opleve noget kuldetræk efter det markante snevejr igår. De havde sat næsen op efter røde glenter og andre rovfugle, og havde et stille håb om at de kunne tage imod den skånske steppeørn, som har holdt til derovre i et stykke tid. Træk kommer der imidlertid ikke meget af, og på et tidspunkt udbryder Tim, at "det nu et treje gang jeg hører noget som lyder som himalayasanger". Kaldet kommer tættere på, og alle kan nu godt høre, at der vitterligt er tale om en himalayasanger! Tilkaldte Thomas W. Johansen giver sig straks i kast med at dokumentere fuglen, og får taget en række gode fotos, som vidner om den fine oplevelse, man kunne få på Stevns idag.

Himalayasanger ligner hvidbrynet løvsanger rigtig meget, men er kendetegnet ved de dæmpede grågrønne farver og svagere kontraster. Himalayasanger har kun et tydeligt - men beigefarvet vingebånd. Ansigtet fremstår ikke særligt markeret på grund af en mere diffust tegnet øjenstribe og tøjle, ligesom kinden er umarkeret med et beige anstrøg. Øjenbrynsstriben er lang og tydelig og beigefarvet. Undersiden virker ikke renhvid som man oplever på hvidbrynet løvsanger, men mere gråtonet. Foto: Thomas W. Johansen.

Bemærk især på dette billede de ret diffust afsatte lyse rande på tertialerne. Foto: Thomas W. Johansen.

Det skulle imidlertid vise sig, at der var mere i gære. Jørgen Bech er den første, som fortæller, at han har hørt et "tak"-kald, som "enten kommer fra en munk eller en brun løvsanger". Fuglen er meget svær at få at se, men enkelte observatører får den set udmærket, og bestemmer den til brun løvsanger. Det er anden gang Stevns Fyr laver en "phylloscopus-double". Den 8. november 2008 kunne man samme sted opleve en himalayasanger og en fuglekongesanger sammen. Idag gjaldt det altså en himalaysanger og en brun løvsanger. Heftigt!

Thomas W. Johansen fik lavet en stemmeoptagelse den brune løvsanger, men det lykkedes ikke med yderligere dokumentation. Brun løvsanger er en notorisk skulkende art, som generelt er meget svær at få at se.

Begge fugle blev set og hørt frem til mørkets frembrud, og jeg kan kun opfordre til at opsøge Stevns fyr i morgen og håbe på at opleve en sjælden dansk oplevelse.

Himalayasanger er nu truffet 27 gange i Danmark. Dagens fugl er det tredjeseneste fund i Danmark. Den er kun overgået af en fugl, som rastede på Christiansø i perioden 24/11 - 3/12 2003 samt en fugl fra Busene Have på Møn 25/11 samme år.

Fundet af brun løvsanger er nummer ca. 51 i Danmark. Det udgør det hidtil seneste efterårsfund. Der er dog et vinterfund fra Salthammer Odde på Bornholm, hvor en fugl sås i dagene 28/1-2/2 2001.

Kommentarer

Fedt nu at kunne finde rigtige nyheder på Pandion.