Invitation til Felttræf 2012

Det er med stor glæde, at Feltornitologisk Udvalg og Naturbutikken nu kan indbyde til det 14. Felttræf. Efter sidste års afstikker mod øst er felttræfområdet nu tilbage i vest, og vi indbyder atter til en forhåbentlig fuglerig uge 42 i Vadehavsregionen.

Det betyder, at Felttræfområdet i lighed med tidligere år afgrænses af følgende:

- Landegrænsen mod syd

- Hovedvej A11 mod øst

- Havet mod vest - dog indgår alle Vadehavsøerne

- Vej 465 mod Henne mod nord, og mod SV herfra vej 181 til A11 ved Varde.

På kortet ses grænserne for Felttræfområdet i 2012. Felttræffet afholdes som sædvanligt i uge 42.

 

Felttræf 2012 følger dermed op på den imponerende liste af hits fra området fundet i netop uge 42:

2005 - Nonnestenpikker, Esbjerg Havn (landets 7. fund)

2006 - Stribet Sanger, Mandø (ny art for landet)

2007 - Langhalet Tornskade, Skallingen (ny art for landet)

2008 - Stribet Græshoppesanger, Blåvand (landets 6. fund)

2009 - Amerikansk Fløjlsand, Blåvand (ny art for landet)

2011 – Rødøjet Vireo, Mandø (ny art for landet)

Som om det ikke skulle være grund nok til at deltage, så vil et lille blik på de listen af SU-arter fundet i Danmark i oktober give en idé om potentialet og hvilke muligheder, der er for alle felttræfdeltagerne.

I lighed med tidligere år vender vi også tilbage til at have en fællesbase i træfområdet. Feltud har afsøgt mulighederne i regionen, og der har været store udfordringer med at finde et egnet sted, der var ledigt. Gammelkendte steder som Blåvand og Vester Vedsted er blevet undersøgt, men har ikke haft mulighed for at huse træffet. Det har dog ikke fået Feltud til at opgive planen, og det er lykkedes at lave en aftale med Visby Fritidscenter. Som vanlig felttræfservice tilbydes der billig overnatning igennem hele felttræfperioden. Hvor der i de sidste par år har været udfordringer med at få overnatning fra lørdag til lørdag og med irriterende flytninger som resultat, så kan Feltud med glæde meddele, at der i 2012 tilbydes overnatning fra lørdag til lørdag for kun kr. 400,-!

Visby Feriecenter ligger herligt ude på landet i den sydligste del af felttræfområdet med kort distance til Vadehavet og de spændende øer Rømø og Mandø. Der er god plads såvel indendørs som udendørs og træfsikre faciliteter som fodboldbane, TV-stue, fællesrum, køkken, spisesal, aktivitetsrum med blandt andet bordtennis… Se mere på www.visbyfritidscenter.dk.

Programmet

Der er fuldt aftenprogram med start kl. 20 hver aften. Både Jan Hjort Christensen og Klaus Malling Olsen er på banen med nye vinkler på feltornitologiens talrige udfordringer; der er transmission af landskampbraget Italien-DK i VM-kvalen, gættequiz og afslutningsmiddag. Programmet følger… Der vil som altid være salg af øl, vin og vand til spotpriser.

Fælles kratlusk vender tilbage både på Mandø og Rømø – og vi vender ligeledes tilbage med programsætning af disse tiltag.

Konkurrencerne

Der skal gøres opmærksom på, at FT 2012 løber fra midnat, natten til lørdag d. 13. oktober til fredag d. 19. kl. 18. Du kan i år deltage i følgende konkurrencer:

Sjældneste fugl

For at få sit navn indgraveret i vandrepokalen og få udleveret præmien, skal mindst fem tilmeldte træfdeltagere observere den pågældende fugl eller dokumentere fundet på behørig vis med relevante billeder/lydoptagelser. Præmien er et gavekort på kr. 1.000.- til Naturbutikken.

Holdkonkurrencen

Igen i år lanceres Felttræfs holdkonkurrence. Her gælder det om for dit hold (op til fem personer) at finde spændende fugle - jo sjældnere fuglen er, jo flere point udløser den. Præmien til det hold, der har flest point fredag kl. 18, er otte flasker kvalitetsrødvin fra FreddysVin. Andenpladsen får fire flasker fra samme sponsor. Regelsæt, pointoversigt og afkrydsningsliste følger.

Tip 13

Vi følger op på denne snart mangeårige tradition. Årets tipskupon kommer i næste nyhedsrunde. Præmien er et gavekort på kr. 500.- til Naturbutikken.

Træfsikre links

Inden felttræffet går i gang, så kan vi opfordre deltagerne til at få downloadet Naturstyrelsens vandretursfoldere fra Vadehavsområdet og deres vandretursfoldere fra Blåvandsområdet.

Derudover vil det ofte være en god idé at få styr på stemmerne fra alle de sibiriske og amerikanske småfugle, som vi forventer at kunne finde i felttræfområdet. Stemmerne vil typisk kunne findes på xeno-canto.org.

Tidevandstabeller kan findes her eller for de danske havne hos DMI (her). De opdaterede vandstandstabeller hos DMI findes her.

En almanak for solens op- og nedgangstider findes her. Klik på kortet, så kan du få de relevante tal for hvilket som helst område i landet.

Tilmelding

Du skal være tilmeldt felttræffet for at deltage i konkurrencerne. Dette gøres her, hvor du også kan se allerede tilmeldte personer.

Vel mødt!

Naturbutikken og Feltornitologisk Udvalg