Mulig tajgafluesnapper ringmærket ved Blåvand Fuglestation

Den mulige tajgafluesnapper ved Blåvand den 22. maj 2016. Bemærk det meget koldt grå indtryk og det mørke næb. Bemærk også tendensen til en lidt varmere isse. Foto: Henrik Knudsen.

I søndags fangede ringmærker Henrik Knudsen en spændende fluesnapper ved Blåvand Fuglestation. Umiddelbart var der tale om en lille fluesnapper, men et afvigende køligt gråt indtryk af hele fjerdragten, et gråt "brystbånd" snarere end et varmt farvet samt at de længste overhaledækfjer var mere sorte end halefjerene, fik Henrik til at studse over fuglen. Dertil var næbbet meget mørkt.

Der er tale om en række karakterer der stemmer med tajgafluesnapper, og Lars Svensson har også udtalt, at der meget vel kan være tale om denne art.

Spørgsmålet er, konkret, om de længste overhaledækfjer vitterligt er sorte nok og om man kan udelukke en lille fluesnapper.

I virkeligheden bør vi ikke bekymre os meget om karaktererne (men det er interessant at dykke ned i problematikken), da nogle tabte fjer blev samlet ind, og dermed kan en DNA-analyse forhåbentlig kaste lys over en korrekt bestemmelse. Uanset hvilken art det ender med at blive, får vi snart værdifuld viden om enten variation hos lille fluesnapper eller, hvordan tajgafluesnapper ser ud om foråret...

Hvis der er tale om tajgafluesnapper (som den ligner meget), vil der være tale om en ny art for Danmark.

Mulig tajgafluesnapper, Blåvand den 22. maj 2016. Bemærk at de længste overhaledækfjer er sorte og virker mørkere end halefjerene. Det er umiddelbart en karakter der bør udelukke lille fluesnapper, men er de sorte nok? Bemærk også det mørke næb. Normalt er det også en karakter man forbinder med tajgafluesnapper, men det kan ses på lille fluesnapper. Foto: Henrik Knudsen.