Nu er det første æg klækket i ørnereden

Som mange af jer allerede har opdaget, så er den første unge nu kommet ud af ægget i havørnereden. I DOF blev der holdt øje med reden hele dagen, og mange medlemmer skrev til os, at de hørte pippen fra reden, men det blev først hen under aften, at ungen kom frem.

I går, den 17. april 2013, kom den første af to unger ud af sit æg i den havørnerede, som DOF har sendt live fra i præcis en måned. Her har mange fulgt med i ørneparrets hverdag, mens de har ruget på de to æg, som blev lagt henholdsvis den 12. og 15. marts.

Onsdag d. 17. april 2013 kl. 18.45 klækkede det første æg i havørnereden. På billedet ses hunnen, den nyklækkede unge og det intakte æg, som forhåbentlig også snart klækker.

Da æggene ikke er lagt den samme dag, er det helt normalt, at kun den ene unge kom ud i går. Sandsynligvis følger den anden efter i dag eller i morgen. Som I kan se, er de nyklækkede unger dunklædte, men de vokser hurtigt og får fjer.

De voksne havørne vil i begyndelsen fodre ungerne med små stykker kød, men når ungerne bliver større, afleverer forældrene bare en hel fisk eller en fugl, som ungerne så selv må flå i stykker og æde. Ungerne bliver i reden de næste to til tre måneder, og deres udvikling vil blive fulgt tæt.

Det er første gang, vi har haft mulighed for at overvåge en ørnerede med unger så tæt, som vi kan nu. Vi håber, at det giver os en masse nye data om ørnene, og at vi lærer en masse nyt om ungernes adfærd, hvor tit de får føde, og hvilken type føde forældrene kommer med, siger Jørn Dyhrberg Larsen, projektleder, Projekt Fokuseret Fugleforvaltning.

Fugleværnsfonden, som forvalter reservatet ved Hyllekrog, er glad for projektet, og glæder sig til at kunne invitere interesserede på ørnetur i området.

 

Kommentarer

De oplysninger Projekt Ørn har er: Unge Havøren har en stor dødelighed, med ca. 30 % det første år, dvs. 3 ud af 10 ørneunger dør. Allerede i det andet år, falder dødeligheden til kun ca. en ud af ti. Alt sammen i følge de oplysninger vi har fra tyske og svenske undersøgelser. Derfor er det vigtigt vi får ringmærket så mange som muligt af vores ørneunger, og vi kan herved udlede en overlevelsesprocent for vores ørne i Danmark. Projekt Ørn Lennart

Er der nogen der ved hvor stor dødlighed blandt unge havørne 1-6 år er?

2 træer under reden er faldet i en storm, og der er opstået 2 vandhuller. Man ser træerne ligge på jorden ved siden af. Rødderne, der stritter lige op i luften, ligner - på afstand - et skjul.

F=femininum - hunnen med en stor sort aflang plet på 2 af halefjerene.
M= maskulinum - hannen med en betydelig mindre sort rund plet midt på 2 af halefjerene.
Hannen er lidt mindre end hunnen.
Grenskjulet under reden på jorden ved vandhullet, her været der i hele sendeperioden. Om det er en børnehule eller et skjul for kamerafolkene ved jeg ikke.
I øvrigt hedder ørnene Sushi og Leo her hos os.

I starten blev der skrevet om M og F. Kan nogen skrive, hvem der er hunnen og hvem der er hannen. Hvordan kender vi forskel på de voksne fugle.

Det er hverken dof eller en jæger der har sat skjul op,men derimod en tot tørt ålegræs der
er blæst ud på kanten af reden.
mvh Rasmus Romme

er der i nattens mørke opsat skjul nedenfor reden. og i så fald er det dof, der er på banen , forhåbentlig ikke en "jæger".

Der har været en del forvirring over, at ørnekameraet ikke har virket ordentligt i går aftes. Forbindelsen til kameraet forsvinder desværre en gang i mellem. Det skyldes, at internetforbindelsen på stedet til tider er ustabil. Billederne bliver sendt via en mobilforbindelse, og reden ligger i udkanten af sendeområdet. Derfor sker det desværre, at forbindelsen går tabt en gang i mellem. Det sker, når der er meget trafik på mobilnettet eller vejret er dårligt. Det er desværre ikke noget, vi kan gøre ved, da det jo er her, ørnene har valgt at bygge rede, og det er ikke muligt at få en anden internetforbindelse på stedet. I kommer derfor nok til at opleve udfald på kameraet resten af ynglesæsonen. Det håber vi, at I kan leve med. Så hvis I oplever, at I ikke kan se kameraet, så er det altså ikke fordi, man pludselig skal være medlem, som nogen har spekuleret i. Der har så oven i været opstået en fejl i de to artikler på Pandion om havørnene, men kameraet virker på forsiden af Pandion. Så hvis I går ind på www.pandion.dof.dk og går helt ned i bunden af siden, så kan I stadigvæk se ørnene.

Vi beklager det tekniske uheld, men nu kan I se begge kameraer på Pandions forside: http://pandion.dof.dk/

HJÆLP venligst. Har logget mig på Pandion. Hvor / hvordan ser jeg rederne. Har fulgt projektet tæt, ind til nu. Vil selvsagt gerne fortsætte. Det er så spændende.

Gå ind på Pandions forside.
Scroll til nederst på siden.
Der er nat-liveshow netop nu fra begge reder.

I kan sgu da ikke bekendt at tage denn store oplevelse fra os, uden at give en forklaring...

jeg kan ihvert fald se reden når jeg går ind via Pandion, men ikke hvis jeg går ind via "havørnekamera"

Ja, hvad søren sker der? Jeg får også pludselig at vide, at det er FORBIDDEN at se dem!

24-4-2013
Jeg har meldt mig ind i DOF men kan stadigvæk ikke se Havørnene, det er jeg sku sur over, og fulgt dem i en lille uges tid. og nu er det forbudt.

Siden har teksten:forbidden. hvad sker der....

Hyggede mig med ørnene, da computeren pludselig gik i sort...døde.....

Nu står der FORBIDDEN... you don't have permission to access dof on this server ....... i stedet for smukke billeder???

Blev først i går opmærksom på dette fantastiske tiltag med et kamera. Var superheldig her til morgen kl. 6.35 at se den ene fugl ankomme med mad - fisk måske?, hvorefter den anden forlod reden. Og så var der ro igen. Jeg så ikke ungen blive fodret.

Kl 8.50 i forbindelse med et redeskift, så jeg at hannen sad og arbejdede med den store pind der har ligget på kanten af reden. Troede han ville flytte den, men opdagede at den pillede bark af. Og i skrivende stund kan man se den stikke lige op i luften, og der er pillet mere bark af nu..

Kl 20.20 lå hunnen på reden da hannen kom med en helt frisk sort fugl (blishøne ?), den var i hvert fald ikke helt død. Efter hannen var fløjet igen opdagede hunnen at byttet lå og rejste hovedet flere gange, hvorefter hun gik op og spiste lidt af den, kunne ikke se om ungen fik lidt ind imellem...
Men dejligt at se hvor meget tid de begge to har tilbragt sammen ved reden i dag...

Stadig kun en unge.

for resten, hvor sidder egentlig vandhanen? eller drikker ungerne slet ikke?

Forældrene er set strække hoved og hals mod himlen synkront og skrige som gale. Hvorfor det?

F kommer med mad M rejser sig fra reden og fodrer ungen og æg 2 ser stadig helt ud F er fløjet igen evt. efter mere mad

08.30 F ligger på reden. Rejser sig af og til. Ungen løfter hovedet og tigger.
09.05 M lander med kød. Æder lidt af det og lader kødet ligge. Går om bag F - venter.
09.10 F rejser sig og æder af byttet. M får en stump deraf, og mader ungen med små stumper. F plukker også små stykker af sin stump, men afleverer det med næbet til M´s næb og han giver det videre til ungen.
09.20 Alle 3 har fået deres del og F flyver til et træ i nærhen, og 1 minut senere bort fra området. Sajt, kuul, najs!

Hej Birgit

Der er ingen grund til at frygte, at æg nummer to ikke vil klække. Det er forventeligt, at den anden unge kan ses i reden en af de nærmeste dage - måske allerede i dag.

Mange hilsner Iben

Har lige hørt på DR1 at der ikke kommer noget ud af æg nr. 2 - hvad er der sket ?

Kl. 1955 hannen ankommer til reden hunnen rejser sig og i fællesskab fodrer de den dejlige lille duntot medens der ikke pt. ser ud som æg udklækkes lige straks. Det er dybt fasinerende at følge den lille familie man glemmer alt andet omkring sig. spændende hvornår æg 2 viser sin lille unge fugleunger er normalt ikke kønne de første dage her er dog undtagelsen

ja, i går kl.ca 3 min. over 12 så vi efter vagtskifte, hvor m tog over , at der var var lille hul i det nu klækkede æg.
idag har der været forbindelses problemer til reden, formentlig pga den hårde blæst.KL 16 45 havde jeg held til at se M over tage igen og efter lidt fodring af første unge, mener jeg at have set at der var hul i æg nr.2. er det mon rigtigt? det er så skønt, at "være i reden" og følge dette smukke ørnepar. Tak
Hilsener, lise Modeweg

Jeg tror allerede, at ørneungen har fået en smule af resterne af den døde fugl, der ligger i reden. Men ungen har også lidt næring med sig fra ægget, så den kræver formodentlig ikke meget på dette tidspunkt. Den skal nok snart blive mere krævende.

Hvornår skal sådan et lille kræ mon have sit første måltid mad?