Søndagens søskendedrab i hornuglereden

Søndag formiddag døde den ene af de tre unger af stor hornugle, som sæsonen igennem er blevet fulgt af DOFs webcam. Ugleungen blev derefter - til seernes store forfærdelse - ædt af sine søskende.

Kameraet ved uglereden har kørt siden d. 22. april, og heldigvis har vi optaget alt det, som er blevet sendt ud via webkameraet. Så da DOF’s medlemmer henvendte sig søndag formiddag, kunne vi gå ind og tjekke, hvad der rent faktisk var sket. Den optagne video fra søndag viser, at ungen på dødstidspunktet var helt afkræftet.

Man kan se, at ungen ved 9-tiden rodede lidt rundt bag de andre, og en halv time senere faldt den om og lå stille bag dem. Herefter blev den største unge opmærksom på den, og den store unge kravlede op oven på den afkræftede unge og begyndte at pille i den.

Her ses et billede af de tre ugleunger i reden. Den ene unge er blevet afkræftet eller syg, og en af de andre er her i gang med at æde den. Billedet er taget fra DOF's webcam.

Det ser ud til, at ungen på det tidspunkt ikke var helt død, men den har nok været for afkræftet til at kunne gøre noget. Ved 11-tiden kom de to tilbageværende unger op at slås om den døde unge og tumlede sammen ned foran reden.

Det tyder ikke på, at de raske unger aktivt slog deres søskende ihjel, men de så formodentlig den afkræftede unge som et endnu ikke ædt byttedyr. Ungerne i reden har med sikkerhed været sultne; måske fordi hunnen i disse dage forsøger at lokke dem væk fra reden og derfor fodrer dem andre steder i nærheden.

Da ungerne blev ringmærket, vejede den nu afdøde unge 2,74 kilo, og den var sandsynligvis den midterste unge i kuldet. De to andre ungers vægt var henholdsvis 2,04 og 3,04 kilo.

Resterne af den døde ugleunge er nu indleveret til Zoologisk Museum i København, hvor dødsårsag og tilstand undersøges nærmere.

Kameraet ved uglereden er en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som er finansieret af Villum Fonden.

Se sammenklip fra optagelserne her

Kontaktperson i DOF:

Iben Hove Sørensen - iben@dof.dk, tlf. 3828 3842.

Kommentarer

Vi har nu sammenklippet en video med udvalgte begivenheder fra reden af stor hornugle. Videoen kan ses på Pandions forside eller i videogalleriet her: http://pandion.dof.dk/videogalleri. Rigtig god fornøjelse.

Vi kan heldigvis oplyse, at de to tilbageværende hornugleunger har det godt. De er i stand til at flyve nu, men de opholder sig stadigvæk i området omkring reden.