Sensationel video af æggetyvens besøg i havørnereden

Fantastiske og helt unikke optagelser fra DOF's webcam afslører nu, hvad der skete med havørnenes æg fredag den 20. marts 2015. Et af naturens største dramaer udspillede sig i mørket.

For præcis en uge siden stod vi op til synet af en tom havørnerede. Både æg og ørne var væk, og ingen havde set, hvem der stjal æggene.

I videoklippet herunder kan du se, hvad der skete i havørnereden tidligt om morgenen fredag den 20. marts 2015. Nyd de unikke optagelser!

Under videoen kan du læse mere om den dramatiske hændelse.

Se live-stream fra havørnereden her. Havørnene er tilbage og har lagt nyt redemateriale på reden.

Hvad sker der?

I starten af videoen ser man ørnehunnen, der ligger på reden og ruger.

Hun er tydeligt urolig; tilsyneladende forstyrret af noget, som bevæger sig rundt ved eller under reden. Til sidst forlader hun reden.

Formodentlig flyver hun væk, fordi hun er sårbar på reden. Hun kan ikke se, hvad der nærmer sig, og hun kan måske ikke forsvare sig. Desuden er det mørkt, og hun har en dårlig fod. Til gengæld er der lyst i horisonten, og hun kan sagtens flyve væk fra reden.

For en voksen ørn giver strategien med at forlade æggene god mening. Hvis hunørnen selv overlever, er der gode chancer for, at hun får mulighed for at lægge æg igen til næste år. 

Æggetyven er blevet afsløret! Her er et af de sidste billeder af de to æg i reden den 20. marts 2015. 

Kort tid efter ørnens flugt dukker en husmår op på kanten af reden. Den kravler rundt mellem grenene og udforsker reden. Sandsynligvis ligger der halvrådne bytterester i reden, som lugter kraftigere end æggene, men det er småting, og æggene er klart det bedste bytte for måren.

Måren snuser flere gange til æggene og graver lidt i redematerialet, inden den samler det ene æg op og forsvinder med det i munden. Et par minutter senere vender måren tilbage for at hente det andet æg, som den også bærer ud over redekanten.

Det ses tydeligt, at æggene er temmelig store i forhold til husmåren, som har besvær med at få æggene båret væk. En husmår har en kropslængde på knap en halv meter, men ser meget lille ud i den store havørnerede.

Vi ved, at et af æggene blev tabt under flytningen, og at måren ikke har kunnet finde det igen. Derfor fandt vi et smadret æg og et uspist ørnefoster på jorden. 

Til allersidst i videoen ses et klip, hvor hannen vender tilbage til reden ved 7-tiden. Han lægger sig på reden, selvom æggene er væk. 

Her ses det smadrede æg, som blev fundet under havørnereden den 20. marts 2015. Det andet æg er formodentlig blevet spist. 

Optagelserne er fantastiske af mange grunde. For det første har vi afsløret, hvad der skete i reden, og for det andet har vi fået helt unikke optagelser af et mindre rovdyr, som spolerer et yngleforsøg for Danmarks mægtigste rovfugl. 

Vi kender ikke til lignende optagelser. 

Vi hører gerne fra dig, hvis du har kendskab til lignende hændelser i rovfuglereder.

Læs mere om husmår.

Kontakt

Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn, tlf. 2773 4070 (Jylland).

Erik Ehmsen, artskoordinator for havørn, tlf. 3024 3378 (Fyn).

Iben Hove Sørensen, biolog i DOF, tlf. 3328 3842/5195 2306 (København).

Hjælp os med at beskytte Danmarks rovfugle - støt DOF med 50 kr.

Kommentarer

Her ved 18 tiden fløj hannen ud fra reden,men vendte hurtigt tilbage igen.En ung ørn fløj over reden flere gange uden at de gamle reagerede ( måske en unge fra sidste år ).
Kl. 19 sad hannen på diget og fløj derefter på jagt over fjorden.Hunnen så jeg ikke-måske er hun optaget af noget andet!!

Omkring kl. 19 var de 2 gamle ørne på jagt efter aftens mad!
Først prøvede de på Storager,en lille ø ud for fvf område,men en gås
klarede lige frisag.Så gik turen til Hyllekrog hvor en and måtte lade livet.
De fløj begge til reden,hvor man desværre ikke kunne følge ædegildet pga. sort skærm.
Mon ikke der kommer styr på web.kamera i morgen!

Kære site-ansvarlige, en stille bøn: Kunne det sørgelige billede af det smadrede ørneæg ikke blive lagt lidt længere ned på siden, så det ikke - stadigvæk - er det første man ser, når der logges ind. Det ér et meget relevant billede, men også trist, og måren afskrækker det jo nok ikke alligevel.

Lige hjemkommet fra udlandet ser jeg dramaet, mårens kamp. Naturens drama, jeg ved det, alligevel blev jeg bevæget og kneb en tåre. Det er der sikkert andre ,der også har gjort. Mårhegn? Ja ,. Dog måren er imminent til at skaffe sig adgang ,
når den er tændt på det.

Af den sørgelige hændelse med æggetyveriet kan vi måske lære, at der bør sættes et "mårhegn" op på stammen af ørnenes træ. Jeg aner ikke, hvordan det skulle se ud, eller om det over hovedet kan lade sig gøre, - men jeg ser for mig et "plateau" af hønsenet spændt ud som et hjul omkring stammen ? Hvis en "Ole opfinder" hos DOF kunne konstruere et sådant, kunne det måske holde Måren væk fra reden næste år ! (Jeg siger IKKE, at der skulle sættes strøm til a la et el-hegn, men tænker det i stilhed).

Jeg havde slet ikke forestillet mig, at en husmår kunne skræmme en havørn af reden. Imponerende hvordan sådan et lille dyr kan kravle så højt op ad en lodret træstamme.

Det er trods alt godt, at vi nu har fået syn for sagen, og at alle spekulationer så kan ophøre. Hvem skulle have troet, at en mår kunne lykkes med at slippe af sted med to havørneæg, men det var da næsten også en for stor mundfuld for den. Ak ja, naturen er ubarmhjertig!