Tårnenes Dag 2012 afholdes søndag d. 19. august

Fugletårne over hele landet dyster søndag d. 19. august 2012 mod hinanden i konkurrencen Tårnenes Dag, hvor det gælder om at se flest forskellige fuglearter i tidsrummet fra kl. 6.00 til kl. 13.00. Du kan også deltage.

DOF Vestjylland indbyder ligesom tidligere til Tårnenes Dag 2012 via Netfugl - se under nyheder og sidens forum. Ligeledes har vi, som et ekstra forum til diskussion og fotos med mere, oprettet en Facebookside for Tårnenes Dag.

Du kan tilmelde dig konkurrencen alene eller sammen med andre, men det er selvfølgelig sjovest at være flere. Det kræver blot, at man finder et "tårn”, som kan være et decideret fugletårn, en platform eller et udsigtspunkt.

Deltagere i Tårnenes Dag 2011 ved Vest Stadil Fjord. Foto: Lars Holm Hansen. 

Tårnenes dag har været afholdt siden 2006, og det er således syvende gang, der bliver konkurreret. De sidste par år har omkring 20 tårne deltaget, og da disse var fordelt på 10 af DOF's 13 lokalafdelinger, har konkurrencen været meget tæt på at være landsdækkende.

Indtil videre er 12 tårne tilmeldt i 2012 med i alt otte deltagende lokalafdelinger. Da et hold fra DOF Sydøstjylland allerede har tilmeldt sig, og der florerer rygter om et hold fra DOF Nordvest, er der forhåbning om, at alle lokalafdelinger har mindst et hold med denne gang.

Konkurrencen

Klydesø-tårnet på Amager, som vandt i 2006, 2009 og 2011, er det mest vindende tårn og har ligeledes rekorden med imponerende 91 fuglearter set på de syv timer, konkurrencen er i gang. Dette tårn blev nedrevet i 2011, men forhåbentlig kan man finde et nyt sted i nærheden. Vejlerne (Kraptårnet), Houvig og Vest Stadil Fjord har vundet hver én gang, og der står således 4 – 2 i østdansk favør.

I DOF Vestjyllands område har der de seneste fem år været tre deltagende tårne, og for at synliggøre vores konkurrence har de deltagende ”tårne" haft en plakat ophængt, hvorpå vi skriver de forskellige fuglearter, efterhånden som de bliver set. Vi har også gennem årene brugt Tårnenes Dag til en hyggedag, hvor vi udover at tælle fuglearterne har kontaktet lokale medier forinden og fortalt om konkurrencen, hvilket har medvirket til besøg i tårnene og efterfølgende omtale i aviser og radio.

Udover dette har vi cirka hver anden time ringet til hinanden i ”tårnene” for at skærpe den interne konkurrence. Konkurrenternes tal bliver ligeledes skrevet på plakaten, så besøgende kan se, hvordan konkurrencen med nabotårnene forløber.

Naturbutikken på jysk visit

I 2012 har vi forespurgt Naturbutikken, om de kunne have lyst til at rykke teltpælene op og køre til Vestjylland på Tårnenes Dag, og den invitation har de takket ja til.

Derfor, kære jyder: I tidsrummet fra kl. 10.00 til kl. 14.00 er der mulighed for at afprøve og teste kikkerter og teleskoper i Naturbutikken, som har til huse i Hestholmtårnet på Skjern Enge. Samtidig kan du hjælpe det lokale hold med at finde fuglearter og derved snuse lidt til konkurrencen Tårnenes Dag, hvis du ikke har været med før.

Tilmelding og spørgsmål

Vi håber, der i år kommer endnu flere deltagere, og at caretakergrupper, fuglestationer, lokalgrupper og Fugleværnsfondens arbejdsgrupper bakker op igen, for det kan absolut blive en rigtig hyggelig dag, specielt hvis man er nogle stykker. Der er jo som regel også gode muligheder for fine fugleoplevelser, når man er mange, som ”ser”.

DOF Vestjylland er behjælpelig med eventuelle spørgsmål fra deltagere og andre. Spørgsmålene kan eventuelt stilles i Netfugls forum, hvor der er lagt en tråd, eller I kan stille dem på Facebook.

Hvis du synes, det kunne være interessant at være med, så snak med nogle af fuglevennerne, find en god lokalitet og et tårn/udsigtspunkt og tilmeld jer!

Tilmelding sker ved at sende følgende oplysninger: navn, adresse, e-mail, tårn/observationspost i en mail til henrikrahr(at)gmail.com ((at)erstattes med @) eller ved at skrive direkte i forum på Netfugl eller facebooksiden.

På Netfugl og Facebook vil tilmeldte hold blive publiceret med jævne mellemrum.

Naturbutikken er sponsor for Tårnenes Dag og har venligst udlovet et gavekort på 500 kroner til udtrækning blandt de deltagende tårne – så det er med at få sig meldt til snarest muligt!