Uroligheder følger jagtstop på Malta

Det vakte glæde, da Maltas regering i weekenden besluttede at afbryde jagtsæsonen frem til den 10. oktober. Men det skabte også store problemer for fuglefolkene på øen, hvor to medlemmer af DOF's hovedbestyrelse samt tre unge fugleaktivister lige nu befinder sig.

Efter at regeringen på Malta lørdag indførte en pludselig og uventet afbrydelse af jagtsæsonen indtil den 10. oktober, havde vi i BirdLife Malta og på raptorcampen forventet nogle dage med ro.

Ingen forestillede sig, at jægerne ville reagere med andet end en skriftlig indsigelse, og at regeringen så ville honorere dem for at have reageret pænt ved at genåbne for jagten midt i denne uge, når høringen af den kommende maltesiske miljøkommissær i EU er overstået.

Men sådan skulle de ikke gå.

Søndag eftermiddag troppede over et halvt hundrede vrede jægere op foran Arbejderpartiets hovedsæde i hovedstaden Valletta. Nogle af dem var bevæbnet med deres jagtgeværer. De råbte, og nogle brændte Arbejderpartiets flag af.

Bagefter kørte cirka 30 af dem til skovparken Buskett, hvor maltesiske feltornitologer har deres favoritpost for trækobservationer. Her kastede de sten mod feltornitologerne, og mindst to blev slået. Selv efter, at politiet var ankommet, blev nogle af jægerne ved med at forfølge ornitologer rundt i området og kaste sten efter dem.

Her ses politiet i aktion på Malta i forbindelse med urolighederne ved Buskett Gardens. Foto: BirdLife Malta.

To lokale feltornitologer blev såret, en af slag i ansigtet, en anden blev ramt på det ene ben af en sten. Blandt de 13 feltornitologer, som blev overfaldet, var et barn på 7 år og flere andre børn.

En ældre ornitolog blev også frarøvet sit kamera.

I løbet af natten til mandag har politiet fundet frem til nogle af gerningsmændene bag overfaldet på basis af videooptagelser og fotografier - de er nu anholdt.

I BirdLife Malta er det mandag morgen strømmet ind med henvendelser fra borgere, som vil udtrykke sympati og vrede over for krybskytteriet – og meldes ind i foreningen.

Desværre er BirdLife Maltas servere og anden elektronik også brudt sammen i løbet af natten. Nogle tror, at organisationen er blevet hacket, men vurderingen på kontoret er, at det er et tilfældigt nedbrud i et forældet system, som alligevel skulle skiftes ud i løbet af det næste par måneder.

Alle danske og øvrige deltagere i raptorcampen er i god behold, men mandag morgen kunne vi godt mærke, at situationen nu er anspændt igen, som da vi indledte kampagnen for en del år siden. Forbikørende bilister råbte igen ukvemsord efter os på posterne og viste med fuckfingre og andre tegn deres vrede over situationen.

Et team af maltesere måtte bruge 20 minutter på at tale en rasende jæger til ro, efter at han var løbet frem mod dem.

Vi kører ud med forhøjet sikkerhed, hvilket vil sige, at vi på forhånd igen har talt grundigt igennem, hvem på hvert team, der gør hvad i en nødsituation, og vi bruger igen kun observationsposter, hvor vi har mindst to flugtveje væk fra posten. Sådan vil vi nok fortsætte nogle dage, indtil vi har overblik over situationen.

Fuglemæssigt er trækket lidt dødt efter en uge med især usædvanligt mange storke. Vi har lidt rørhøge og juvenile hvepsevåger, enkelte lærkefalke og begge arter af tårnfalke.
Ind imellem ser vi ikke ynglende immature eleonorafalke fouragere ind over land.

Morgenteams har mandag morgen også set småflokke af biædere. Her er stadig et fint træk af landsvaler med enkelte rødryggede svaler imellem, og lidt hærfugle hist og pist.

Læs mere her: Storkedrab udløser øjeblikkeligt jagtstop for hele Malta og på BirdLife Maltas hjemmeside.

Kommentarer

Endnu en god nyhed. Regeringen på Malta vil genindføre fældefangst af finker fra slutningen af oktober og får nu en sag på halsen. Det bliver interessant at se, hvordan den nye miljøkommissær, der kommer fra samme regering, vil håndtere den sag:

http://www.timesofmalta.com/articles/view/20140929/local/malta-faces-eu-...

De tre største dagblade på Malta har nu indledt et samarbejde om en kampagne for at få malteserne til at stemme for et totalt forbud mod forårsjagt ved en kommende folkeafstemning. For aviserne handler det ikke om fugle, men om en jagtlobby, der har alt for meget magt.

http://www.maltatoday.com.mt/news/national/44282/independent_media_suppo...

Steve Micklewright, der er direktør for BirdLife Malta har skrevet en glimrende analyse på RSPB's blog. Læse den her:

http://www.rspb.org.uk/community/ourwork/b/martinharper/archive/2014/09/...