Vejlernes Dag: Åbent hus i Danmarks største naturvidenskabelige reservat

Vejlerne er et af Nordeuropas vigtigste fuglereservater og er berømt for sit rige fugleliv. Den 5. maj afholder Aage V. Jensen Naturfond Vejlernes Dag, hvor man kan opleve områdets naturværdier og høre nærmere om driftsforholdene i selskab med kyndige guider. Tag familien med. Kaffen er gratis og der vil også være aktiviteter for børn.

Traner i Vejlerne. Foto: Henrik Haaning Nielsen

I Vejlerne, det 60 kvadratkilometer store vådområde på grænsen mellem Thy og Han Herred, sker der rigtigt meget i øjeblikket. De sydlige blåhalse synger på livet løs, havørne og vandrefalke jager blandt de tusindvis af rastende svømmeænder og gæs, sølvhejrerne er rykket ind i deres koloni, rørdrummerne pauker, tranerne trompeterer, de plettede rørvagtler pifter og skestorkene fouragerer i områdets mange søer og kanaler.

Noget af det kan måske opleves den 5. maj, hvor Aage V. Jensen Naturfond igen afholder Vejlernes Dag.

Programmet for dagen er som følger:

10.00-13.00 – Oplev fuglene ved Vejlerne fra 7 forskellige fugletårne.
Besøg et eller flere af Vejlernes fugletårne, hvor kyndige fugleguider i dagens anledning bemander alle Vejlernes syv fugletårne og herfra fortæller om det aktuelle fugleliv.  Du kan i folderen over reservatet se kort med tårnenes placering og tilhørende adresse.

Sydlig blåhals i Vejlerne. Foto: Henrik Haaning Nielsen

10.00-15.00 – Åbent hus ved Vejlernes drifts- og administrationsbygninger.
Besøg reservatets administration og driftsbygninger samt den gamle Bygholm Mølle, der på dagen er åben for offentligheden. Se de særlige maskiner, der bruges i naturplejen og få en snak med medarbejderne fra Aage V. Jensen Naturfond, der til daglig arbejder i naturreservatet. Kom med på en rundvisning og hør om Vejlernes daglige drift.

Dagen igennem vil der være masser af aktiviteter på pladsen foran maskinhallen, hvor også mange af de lokale aktører, der bistår med driftsopgaver, naturpleje eller guidninger i reservatet er til stede. Mød bl.a. også spejderne fra Frøstrup og Vejlernes Naturfriskole, der er aktive med aktiviteter for store og små.
Aage V. Jensen Naturfond giver en kop kaffe til de fremmødte. Der er desuden mulighed for at købe pølser/brød ved pølsevogn og is ved Thy Øko-is.

I tilfælde af bygevejr er der god plads indendørs i hallen. Arrangementet er gratis og alle er velkomne.

En af Vejlernes ynglende sølvhejrer. Foto: Henrik Haaning Nielsen