Vinteren i Afrika er hård ved de danske hedehøge

Af de tre danske hedehøge, som i sensommeren forlod yngleområderne, er der nu kun en tilbage. Både Mathilde og Pierre er omkommet i overvintringsområdet i det vestlige Afrika, mens Lea fortsat sender nyt fra Mali.

De to danske hedehøge Lea og Pierre, som dannede par i sommeren 2012, forlod yngleområdet i begyndelsen af august, hvilket er noget tidligere end sædvanligt. De satte imidlertid ikke af sted mod vinterområdet med det samme, men fouragerede i områder i Tyskland og Holland, hvor Pierre blev observeret af de hollandske forskere, som var med til at satellitmærke ham i Danmark denne sommer. Den tredje satellitmærkede hedehøg, Mathilde, opholdt sig nær Ballum, indtil hun påbegyndte trækket den 24. august.

I slutningen af juni 2012 blev to danske hedehøge påsat satellitsendere. Her ses de hollandske forskere Almut Schlaich og Raymond Klaassen fra Werkgroep Grauwe Kiekendief i gang med at sætte en satellitsender på hedehøgen Lea. Foto: Henning Heldbjerg.

Pierre og Lea påbegyndte først rigtigt trækket i slutningen af august, som det oftest er tilfældet hos hedehøgene. Lea opholdt sig en uge sammen med Mathilde i Frankrig, nær byen Reims, hvor Mathilde og nogle af de andre hedehøge også har gjort ophold i tidligere år. Lea slog derefter dansk rekord og fløj 1200 kilometer på et døgn, da hun krydsede Middelhavet. Noget af strækningen fløj hun om natten.

I vinterområderne

Lea var den første, der ankom til vinterområdet. Hun ankom til Mauretanien den 11. september, efterfulgt af Pierre i Niger den 18. og Mathilde i Mali den 22. september. I denne vinter har vi desværre måttet sige farvel til både Pierre og Mathilde.

Pierre døde i begyndelsen af november i Niger. Desværre er alle de tre fugle, som gennem tiden har trukket via Italien og overvintret i den del af Vestafrika, døde allerede i den første vinter, så vi ved derfor ikke, om de ville være trukket samme vej tilbage, eller om de trækker vestover.

Mathilde er efter at have gennemført mere end 35.000 kilometers træk de sidste tre et halvt år død i sit første vinterområde i 2012. Hun er den af de danske hedehøge, der har båret en satellitsender i flest år, og hun har bidraget med en masse viden om hedehøgenes træk. Blandt andet har hun afsløret, at hedehøge vender tilbage til de samme områder i Afrika hvert år, og hun døde således i præcis det område, hvor hun har tilbragt den første del af vinteren de sidste tre år. Mathilde er vendt tilbage til Ballum hvert forår, hvor hun er blevet observeret, og hvor det er lykkedes hende at få unger på vingerne i to af årene.

Lea er den eneste af de danske satellitmærkede hedehøge, som stadig er i live. Hun opholdt sig i Mauretanien, indtil hun trak til sit andet vinterområde i Mali, ved Canal du Sahel, i midten af november. Det bliver spændende at følge Lea resten af vinteren og forhåbentlig tilbage til yngleområdet i foråret. 

Læs mere om hedehøgenes træk på DOF's hjemmeside.

Kommentarer

Vi har nu fået den glædelige nyhed, at Mathilde heldigvis stadig lever i bedste velgående.
Mathilde opholdt sig i Mali, nær grænsen til Mauretanien, frem til 4. januar. I løbet af dagene 5-6. januar trak den knap 500 km mod syd, og opholder sig nu ved Niger-floden i Guinea.

Den fejlagtige vurdering af, at fuglen skulle være død, skyldtes heldigvis blot tekniske problemer.