Ynglesucces hos stor hornugle

Nu begynder det for alvor at blive spændende i den rede af stor hornugle, som DOF sender direkte web-tv fra. Den første unge er klækket efter godt en måneds rugning. Klækningen foregik i går eftermiddags, hvor de første tegn på en ny unge i hornuglereden kunne ses.

Hun løfter sig fra jorden, og de orangerøde øjne stirrer intenst efter noget, som pusler under fjerene. Uglehunnen puster sine fjer op og rumsterer rundt med sit næb under fjerene. 

I et kort glimt viser en lille hviddunet krop sig, før den igen forsvinder under hunnens varmende fjer. I dag har vi set de første glimt af den lille unge.

Ungen er jo så lille og svag, at den ikke kan løfte hovedet eller rejse sig fra jorden. Derfor skal man være meget heldig for at se den nye unge de første par dage. De er jo så små, at det er et under, de overhovedet kan overleve, siger Klaus Dichmann, som er aktiv i DOF og engageret i arbejdet med at bevare Danmarks uglearter, fra sin base i Sønderjylland.

Senere i aftes landede den nataktive uglehan hos hunnen ved hullet i jorden, som udgør reden. Det er en af de første gange, hannen har vist sig ved reden, og det er endnu et tegn på, at en unge er kommet.

Hunnen ruger alene hele perioden, og hannen leverer føde som rotter og pindsvin ud ad huset, som hun sluger i et træ væk fra reden. Men når ungen er klækket, begynder hannen at lande ved reden med føden, siger Klaus Dichmann.

Flere af de mange seere, der følger med i både havørnenes og hornuglens yngletid direkte, skriver på havørnenes egen facebook-side, at de har set ungen få føde.

Jubiii. Har set ugleungen. Den bliver netop fodret. Ser ud, som om det er en rotte. I hvert fald noget med en lang hale, skriver en af de meget engagerede følgere, Lena Pape fra Hvalpsund i Nordjylland.

Uglemor er ved at få morgenmad, kl. er 07.48 og et lille gråt dunet hoved stikker op ved hendes bryst og får også noget mad. Det ligner en rotte, men det ser ud til at smage udemærket. Så der er helt sikkert ugleunge(r), skriver Elisabeth Ejby Skellgaard.

Her ses et glimt af den lille unge i hornuglereden.

Hunnen er ny i år og har været væk i længere perioder, hvor hun har været skræmt bort fra æggene. Derfor har der været lidt bekymring for, om æggene kunne blive til levende unger.

Det er en ugle, der er vant til at yngle under barske forhold, og æggene må være utroligt hårdføre, så de kan klare at blive afkølet til en vis grad under de cirka 30 dages rugning, siger Klaus Dichmann.

Nu håber han, at der kommer endnu en unge inden for de næste par døgn.

Update 25. april: Nu er der to unger i reden

Den anden unge er klækket nu og kan - med lidt tålmodighed - ses i reden. Beviset har du her:

Her ses det tydeligt, at der nu er to unger i reden hos den store hornugle.

 

Læs mere om stor hornugle her.

Kommentarer

Herligt - nu er billedet (næsten) klart igen, hvad årsagen til sløret så end har været.

Hvad kan mon være årsagen til det slørede og utydelige billede, der nu har været i flere dage ?

Hej Bo

Det er en fejl, som vi har bakset en del med at rette - indtil videre uden held. Den opstår, når man opdaterer live streamen direkte i webcam-vinduet. Hvis du i stedet opdaterer hele siden (altså oppe i adresselinjen), så dukker uglen op igen.

Mange hilsner Iben

Hvorfor ser man Havørnereden,når man prøver at se Hornuglereden ? Sådan har det været længe.??

Tåge om reden iaften. Ingen detaljer .

En af ungerne har lige fået morgenmad.

Nu har vi fundet lidt bevismateriale. Vi har indsat et billede af de to ugleunger samt en video, som I kan se i artiklen ovenfor.

Vi har netop set to ugleunger blive fodret i reden - så nu er der altså kamp om føden hos både havørn og stor hornugle. Rigtig god fornøjelse & god weekend!