Stor hornugle er tilbage på reden - følg med her på Pandion

I en sønderjysk grusgrav har der de seneste uger været travlt både dag og nat. I ly af mørket har en stor hornugle gravet en redeskål, som hans mage nu endelig har godkendt og indfundet sig i. DOF tænder i den anledning for kameraet ved reden, så alle kan følge med i, hvad der sker.

Stor hornugle er den største ugleart, der yngler her i landet. Det er en imponerende ugle at stifte bekendtskab med, og mange vil gerne tæt på uglerne - men de er meget sky og bør ikke forstyrres i yngletiden.

De færreste har altså mulighed for at opleve uglerne og de ting, der foregår i en stor hornuglerede. Men nu inviterer DOF alle med op i reden, og du kan med god samvittighed følge uglerne både dag og nat.

Kameraet blev sat op i god tid inden ynglesæsonen, og heldigvis har uglerne valgt at slå sig ned på den samme redeplads som de foregående år.

Vi er endnu ikke helt sikre på, at hunuglen er den samme som i 2013, men der har nu ynglet stor hornugle på denne afsats i mindst 16 år. 

Her ses et screen shot fra uglekameraet i 2013. Hunnen tilbringer dagen på reden, og i lange perioder sover hun. Men hun er meget opmærksom, og den mindste bevægelse får hende - som her - til at spærre øjnene op.

Webkameraet er en del af Projekt Fokuseret Fugleforvaltning, som støttes af Villum Fonden.

Både ørne og ugler

Vi håber, at I allerede har kendskab til kameraet ved havørnereden. De to kameraer supplerer hinanden godt, idet ørnene er aktive i dagslys, hvorimod uglerne er mest aktive efter mørkets frembrud, og vi håber, at I vil nyde at holde øje med begge kuld.

Uglekameraet er tilsluttet strøm, og her er vi altså ikke afhængige af vejr og vind. Desværre er internetforbindelsen af og til ustabil, og vi må altså alligevel væbne os med tålmodighed, hvis skærmen går i sort.

Havørnene er igen i år en lille smule foran. De indledte rugningen d. 3. marts og har nu to æg i reden. I uglereden er der indtil videre ikke lagt æg, men der er god grund til at forvente, at rugningen går i gang inden længe.

I 2013 var der tre ugleunger i reden, hvoraf to overlevede og blev flyvefærdige. Dramaet, da de to af ungerne åd den tredje, kan du opleve eller genopleve i klippet herunder.

Læs mere om stor hornugle her.

Ser du noget spændende?

Send os gerne et tip, eller skriv en kommentar herunder, hvis du ser noget særligt spændende på reden. Gerne med dato, tidspunkt og en kortfattet beskrivelse af, hvad du har set.

Vi vil meget gerne høre fra dig.

 

Kommentarer

Skønne og sjove oplevelser igen iår. Tak skal I have for dem.

Kære alle

Stor hornugle-ungerne er nu så store, at de er flyttet hjemmefra for alvor for at lære at klare sig selv. Vi har ikke set dem i meget lang tid på kameraet og har nu endegyldigt slukket kameraet.  

Vores uglekender, Klaus Dichmann, fortæller, at både unger og voksne ses i grusgraven og har det godt.

MEN fortvivl ikke, hvis du, som vi, kan blive ramt af ugle-abstinenser.

Du kan se alle videoklip fra ynglesæsonen - fra hannens udgravning af redehullet til årets rullefald, fra fodring af små unger mellem mors beskyttende brystfjer til de store unger, der æder selv.

Find dem via dette link på DOF’s YouTube-kanal https://www.youtube.com/playlist?list=PL9a2EzzLkmX5Bmg9ziWQBP2EwPfNlKXFx

Tak for i år.

Ungerne er nu så store, at de ses siddende rundt om i grusgraven om dagen. Kun så længe der bliver serveret byttedyr til dem på reden af forældrefuglene, vender de tilbage til stedet for at æde. Ungerne kan nu flyve, og vil sikkert flytte sig over i "sikkerhed" i den nærliggende skov en af de kommende dage, hvor de fortsat vil blive fodret nogle uger endnu.

Jeg har ikke set / skimtet liv i reden i flere dage. Hvornår flyttede de hjemmefra mon ?

Lige nu er begge i reden, set gennem tågeskærm. Den ene spiser og den anden kigger . Ungerne har været udenfor synsvidde meget af dagen.

Lige nu bliver der prøvet vinger af. Ser kun den ene unge.

Webcam kører 21.35 - men kvalitet af billede er blevet stadig mere elendig i de fem minutter jeg har siddet og kigget på en enlig ugleunge.

Cameraet kører ej. Det viser 25.6.12 52,sådan ca.

I hvert fald er der nu igen strøm på kameraet, efter et lynnedslag gjorde det af med strømforsyningen til pc og kamera og gav os sort skærm i alt for lang tid. 

Men er ungerne flyttet endeligt hjemmefra, eller viser de sig igen? Skriv gerne en kommentar her, hvis I ser en eller begge unger. Eller en af de voksne. Husk dato og tidspunkt.

Den ene var der i weekenden sammen med en af de voksne, og den ene unge åd af et pindsvin tidligere i dag, rapporterer DOF's aktive uglekender, Klaus Dichmann.

Vi lider af mangel på strøm til kameraet, der er vist røget en sikring. Det bliver forhåbentlig ordnet meget snart. I weekenden var der en flyvefærdig unge og den ene voksne i nærheden.

Det er nu flere dage siden, jeg har haft forbindelse til uglerne. Er der et generelt problem - eller er det min pc ? Med havørnene går det fint.

Hej Helle (& alle andre)

Jeg er ikke helt sikker på, hvad der sker med kameraet, men det ser ud til, at der er trængt fugt ind i kameraet. Vi undersøger, om der kan gøres noget ved det.

I mellemtiden kan I nyde denne video med uglerne fra i morges.

Med venlig hilsen Iben

Kan nogen fortælle os, hvad der sker med det kamera ??

Dejligt gensyn med ungerne, der på dette tidspunkt var i gang med morgentoilette.
Der blev pudset fjer (med lukkede øjne) og strakt ben og til sidst bakkede den ene ud i kamera retningen og afleverede en klat ( sådan lidt på samme måde som ørnene).
Har ikke set det før og det var da godt, den ikke ramte kameraet !

Håber, at det er muligt at rense linsen igen, så vi fortsat kan følge de fornøjelige ugleunger.

Det er korrekt, at der ligger et pindsvin i dag til morgen, men i går var det t væsentligt større bytte.

Det er et pindsvin

Det har været spændende at følge ugleungernes vækst, og jeg er imponeret over det store antal rotter, de ind til nu har konsumeret. I dag ligger der igen en stor og lækker fed ´rotte i "spisekammeret", men det andet dyr, hvad er det? Er det en ræveunge, er der nogen, der har et bud?

De hygger sig kommer og går og jeg hygger mig med at holde øje med dem.

De benytter sig sikkert af at der ikke arbejdes i grusgraven i dag, men hvem skal så hjælpe hvis de får problemer, de skulle lige vide hvor mange der er bekymrede når de laver sådan nogen numrer. :o))

For en halv time siden kom først den ene og lidt efter den anden spadserende ind fra højre, men nu er de på eventyr igen :)

Jeg så begge unger kl. ca. 7,15 i dag, men kl. 11 var de væk, de kan jo ikke flyve endnu og da slet ikke med alle de dun der stadig sidder på dem. Lad os lave en efterlysning :D

Jeg sad i aftes og så på ugle ungerne. Nu her til formiddag er de væk. Er der sket noget eller har de allerede forladt reden. Har ellers været utroligt spændende og følge dem og ørnene hver dag.

Skrænten bag ungerne har det fint, og den halvt begravede hornugle, er "landingsstellet" fra en gråand hun, som ungerne har fået serveret i løbet af natten.

uglemor har væet med mad, ungerne har spist, gået tur og nu netter de sig.

Der må være sket et skred i bagvæggen, ungerne ser meget frustrerede ud og jeg syntes det ligner en af de voksne der snart er dækket helt til, er der nogen der har set hvad der skete?

Har lige set, at linsen bliver renset tiradag. Jeg har savnet at kunne se uglefamilien klart og glæder mig meget til gensynet. Forhåbentlig at det ikke alt for besværligt at ordne.

Web-kameraets objektiv er muligvis blevet støvet til af fint flyve sand og pollen fra de omkringliggende marker. I morgen tirsdag vil linsen blive renset, så der igen er klart sigt til uglerne.

Troede forleden , at det var tåget vejr, men det er stadig tåget, trods formodentlig fint solskin på denne søndag. Hvad er der mon galt? Håber, det snart blir fikset.

kl ca. 23 forsøger den ene at sluge en rotte, men må opgive og det vil den anden benytte sig af, men det kunne de ikke blive enige om, det er ikke slut mens jeg skriver dette.

Både årets rullefald og alle de andre spændende DOF-videoer er her https://www.youtube.com/playlist?list=PL9a2EzzLkmX5Bmg9ziWQBP2EwPfNlKXFx

dejligt

Under flyveøvelser er den ene unge lige trillet ud over kanten kl. 11.45 - moderen står og kigger opmærksomt

22/14 ungerne som efterhånden vanligt alene atter her iaften. De nusser hinanden . Helt ok er de og ser trygge ud.

har lige slugt en hel rotte

Det er tilsyneladende ved denne tid ca21 o g fremad at ungerne lærer at være alene i mørket . Det kan nok vare et par timer, uden en forældrefugl i reden. De klarer det fint, er vågne og observante. En voksen er nok i nærheden. 4rde aften nu jeg oplever det.

Kl 21/59 ungerne er alene nu,. Måske et godt tidspkt for dem at være det, lære . De er jo nataktive ,disse smukke ugler.

Ungerne er p.t alene. De luner hinanden og ser ok ud. Hvor er der sket meget på de ca 2 uger siden de blev klækket. En forældrefugl er nok lige i nærheden, de små virker trygge.

Ungerne efterladt alene i reden

Ca 12.48 d. 4/5 musemad (tror jeg) på menuen, ikke nemt at være lille selv om man er stor hornugle. Hunnen ansporer ungerne til at spise selv :-) suk, det ser hårdt ud, og sjovt!

2038. Tågede billeder grundet solnedgang. De 2 små mosler lige på for at få mad . Mor går straks igang med fodring. De små er forslugne. Heldigt at se lige som det sker. Ungerne har efterhånden ganske godt styr på deres motorik.

Kære Anne Marie Frørup

 

Er du ikke rar at skrive den dato og tid, du så hannen ved reden? Der er nemlig ingen han på de optagelser, vi har fra den dato og tid, du skriver. Så måske var det en anden dag, du så ham og hunnen sammen?

Det tågeagtige skær der er over reden i en kort tid i aftentimerne skyldes, at den nedgående sols sidste stråler rammer linsen på web-kameraet.

Hej, Annemarie, måske er hunnen bare dødtræt efter så lang tids rugning og nu pasning af de bitte små unger ? Og kan der være et æg til i reden på vej ?

Nej heldigvis. Hunnen rører på sig, og hannen er fløjet

Er en tragedie i uglereden undervejs ?
Hunnen har de sidste timer ligget livløs i reden med fluerne kravlende på sig, og hannen sidder og ser uroligt til.
Trist at være vidne til.

Nu 2 unger i reden

Kl 21/20 kommer hannen med mosegris el en rotte . Han viser stor interesse for reden. De stirrer hinanden i øjnene. Hun vil åbenbart selv passe ungen, - måske er den anden på vej. Jeg ser kun et kort glimt af en unge. Hunnen spiser lidt. At opleve disse rovfugles( ørns og stor Hornugles )familieliv er medrivende.

Her kl. 17.20 fodres der flittigt. Byttet er lagt helt ned i reden, så det er svært at se, om uglemor bider i byttet eller i ungen. Indimellem titter der dog et lille, dunet hoved frem mellem dunene på uglemors bryst.

Det tyder på, at den første unge er kommet ud af sit æg i uglereden. Hunnen har ligget meget uroligt de seneste timer, og vi har netop modtaget en mail om, at en unge er set i reden. Jeg kan desværre ikke bekræfte det (nej, jeg kan desværre ikke holde øje med reden hele tiden...), men jeg vil opfordre jer alle til at holde godt øje med reden i de kommende timer. I morgen skal vi nok vende tilbage med flere informationer - og forhåbentlig også billeder af den lille unge af den store hornugle.

Sider